Sarajevo, 20. novembra 2023.

Sarajevo, 20. novembra 2023.

Prošle sedmice u Sarajevu predstavljena je publikacija “Građani, Ustav, Europa. Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH”. Knjiga, koju je objavio Pravni fakultet u Sarajevu, plod je višegodišnje akademske debate o pitanjima vezanim za ustavni poredak BiH, realizirane u sklopu projekta financiranog sredstvima iz fonda CEI KEP Italija, a čiji je koordinator bio Univerzitet Milano-Bicocca

27/11/2023 - 

U ponedeljak 20. novembra skupina istraživača uključenih u projekt “Bosna i Hercegovina: Ustav i pristupanje EU”, predstavila je u Sarajevu, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, važnu publikaciju pod nazivom “Građani, Ustav, Europa. Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH”. Knjiga, koju je objavio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, plod je višegodišnje akademske debate o pitanjima vezanim za ustavni poredak Bosne i Hercegovine, proistekao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dan nakon prezentacije, u utorak 21. novembra, obilježena je 28. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Rječnik objašnjava Bosnu i Hercegovinu, njezine ustavne osobenosti, kako funkcioniraju njezine institucije i kako nastaviti proces europskih integracija.

Prezentaciju je organizirao Rektorat Univerziteta u Sarajevu, u suradnji s Ambasadom Italije u BiH, zahvaljujući dragocjenom doprinosu profesorice Lejle Balić. Rječnik – koji su uredili profesori Maja Sahadžić (Univerzitet u Utrechtu), Damir Banović (Univerzitet u Sarajevu), Dražen Barbarić (Univerzitet u Mostaru) i Goran Marković (Univerzitet Istočno Sarajevo) – sadrži objašnjenja i tumačenja 35 osnovnih pojmova Ustava Bosne i Hercegovine.

Grupna fotografija projekta CEI KEP Italija

Nakon dobrodošlice koju su prisutnima poželjele profesorice Tatjana Sekulić (Univerzitet Milano-Bicocca), Tamara Karača Beljak (prorektorica Univerziteta u Sarajevu) i Zinka Grbo (dekanica Pravnog fakulteta u Sarajevu), učesnicima i publici obratio se ambasador Republike Italije u Sarajevu Marco Di Ruzza.

Tijekom svog obraćanja, ambasador je istaknuo visoku znanstvenu vrijednost Rječnika, definirajući ga djelom bez presedana, koje predstavlja svojevrsnu prekretnicu u proučavanju ustavnog sustava Bosne i Hercegovina te može ponuditi iznimno korisnu referentnu točku. Ovaj alat namijenjen je ne samo stručnjacima (političari, diplomate, profesori, istraživači, novinari, itd.) nego i široj publici koja se po prvi put približava pravnom poretku dejtonske Bosne i Hercegovine koji je izuzetno složen, no istovremeno budi duboko interesovanje.

“Podržali smo s uvjerenjem – objasnio je ambasador Di Ruzza – rađanje i razvoj ove međunarodne akademske mreže kako bismo Bosni i Hercegovini, kao što se događa u svim razvijenim liberalnim demokracijama, osigurali slobodnu intelektualnu debatu, neovisnu o političkoj moći, sposobnu da potakne lokalnu vladajuću klasu na poduzimanje najprikladnijih reformskih odluka, prije svega u kontekstu procesa europskih integracija zemlje. Zalaganje Italije u smjeru podržavanja aktivnosti ove skupine stručnjaka, među ostalim sredstvima iz fonda INCE-EBRD, u potpunosti je u skladu s našim djelovanjem u pružanju podrške europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i, općenito, Zapadnog Balkana”.

U drugom dijelu događaja, profesori Tatjana Sekulić (Univerzitet Milano-Bicocca), Jens Woelk (Univerzitet u Trentu), Maja Sahadžić (Univerzitet u Utrechtu), Damir Banović (Univerzitet u Sarajevu), Joseph Marko (Univerzitet u Grazu), Bojan Vlaški (Univerzitet u Banjoj Luci) i Dejan Vanjek (Univerzitet u Mostaru) ilustrirali su metodologiju i najznačajnije pojmove Rječnika. Zaključno, snažno je podcrtana važnost stvaranja uvjeta za široku građansku debatu, koja nadilazi akademski svijet, a koja je sposobna uključiti mlade generacije građana Bosne i Hercegovine u raspravu o Ustavu zemlje, u nadi da će ova publikacija poslužiti kao važan znanstveni alat.

 

Rječnik u PDF-u

Publikacija “Građani, Ustav, Europa. Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH” dostupna je u PDF formatu na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku i može se preuzeti s našeg portala.

 

Questo materiale è pubblicato nel contesto del progetto "Bosnia Erzegovina, la costituzione e l'integrazione europea. Una piattaforma accademica per discutere le opzioni” sostenuto dalla Central European Initiative (CEI). La CEI non è in alcun modo responsabile delle informazioni o dei punti di vista espressi nel quadro del progetto. La responsabilità sui contenuti è unicamente di OBC Transeuropa. Vai alla pagina dedicata al progetto


Hai pensato a un abbonamento a OBC Transeuropa? Sosterrai il nostro lavoro e riceverai articoli in anteprima e più contenuti. Abbonati a OBCT!

I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by