Općinski sud u Zagrebu primijenio je privremenu i preventivnu cenzuru prema portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri, zabranjujući im dalje pisanje i objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i o njezinoj ravnateljici. O ovoj nečuvenoj odluci pričali smo sa glavnim urednikom portala H-Alter Tonijem Gabrićem

27.09.2021. -  Giovanni Vale Zagreb

U utorak 21. rujna Općinski građanski sud u Zagrebu zabranio je protalu H-Alter da objavljuje tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander. Odluka zagrebačkog suda izazvala je burne polemike i dovela je do ostavke Gordane Buljan Flander. Prema mišljenju glavnog urednika H-Altera Tonija Gabrića, kao i Hrvatskog novinarskog društva , riječ je o cenzuri bez presedana

Što se dogodilo prošlog tjedna i što je točno odlučio sud u Zagrebu?

Odlukom suda novinarki Jeleni Jindri zabranjeno je da na portalu H-Alter objavljuje nove tekstove o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander, koji bi, po mišljenju suda, mogli biti klevetnički prema navedenoj instituciji i Gordani Buljan Flander.

Odluka je doneta preventivo, točnije prije nego što je uopće pokrenut sudski postupak. Kako je to moguće?

Koliko ja znam, ovo je prvi put da se Ovršni zakon primjenjuje na medije. Hrvatski Ustav jasno i glasno propisuje da je cenzura tiska zabranjena, no u ovom slučaju pronađen je prečac za cenzuru. Naravno, ostaje da se vidi koliko je sve to održivo s pravne točke gledišta. Prema mišljenju naše odvjetnice Vanje Jurić, zahtjev o zabrani pisanja koji je podnijela Poliklinika ne stoji, u pravnom smislu, te je sudac praktično donio copy-paste presudu.

Ova odluka je uslijedila nakon što je H-Alter objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici koja je uključena u proces dodjele skrbništva nad djecom u slučaju nepostizanja sporazumnog razvoda braka. Način na koji je Gordana Buljan Flander upravljala Poliklinikom oštro je kritiziran u navedenim tekstovima. Sada vam je zabranjeno da dalje pišete o toj temi. Što planirate poduzeti?

Toni Gabrić

Toni Gabrić

Poliklinika ima mjesec dana da pokrene postupak zbog klevete. Pretpostavljam da će tražiti naknadu za duševnu bol. Mi dotada ne možemo pisati o ovoj temi. Ako pak Poliklinika ne pokrene postupak, prekršit će zakon jer je ova sudska odluka direktno vezana za taj budući proces. Mi imamo vremena do kraja ovog tjedna da uložimo žalbu na odluku suda.

Krajem prošlog tjedna oglasio se i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je odlučio da smjeni Upravno vijeće Poliklinike. Ubrzo potom, ravnateljica Poliklinike podnijela je ostavku. Mislite li da će odustati od tužbe?

Da. Poliklinika je gradska ustanova i, prije nego što je smijenio vijeće, gradonačelnik je izjavio da je nedopustivo zabraniti pisanje o jednoj javnoj ustanovi. Stoga mislim da će Poliklinika, nakon izbora novog vijeća, da se povuče. Ostaje da se vidi što će poduzeti sada već bivša ravnateljica Gordana Buljan Flander, koja je podnijela zasebnu tužbu u vlastito ime. Mislim da će ta tužba ostati.

U Hrvatskoj je već dobro poznat problem takozvanih SLAPP tužbi protiv novinara. Mislite li da je ovom sudskom odlukom protiv H-Altera pronađen novi način da se ušutkaju mediji, ili pak smatrate da takvo djelanje neće postati praksa?

Zasigurno je pozitivno to što je cijela javnost reagirala. U Saboru su svi osudili tu odluku, i ljevica i desnica, čak i oni zastupnici koje H-Alter oštro kritizira u svojim tekstovima. Mislim da je pređena crvena linija, zbog čega se odmah oglasila i ministrica kulture i medija, kao i premijer. Naravno, rekao bih vladi da nije dovoljno osuditi, već da se mora nešto konkretno poduzeti da se takve stvari više ne događaju. Moguće je da su zahtjev i odluka loše napisani sa pravne točke gledišta, ali jasno je da postoji pravni put koji je sve to učinio mogućim. Potrebno je intervenirati na zakonskoj razini.

Što nam možete reći o pomenutoj seriji tekstova o zagrebačkoj Poliklinici?

Na ovo pitanje bi najbolje mogla odgovoriti kolegica Jelena Jindra, autorka tekstova. Sve je počelo prije godinu ili dvije. Riječ je o istraživanju o oduzimanju maloljetnika od roditelja. Taj postupak, o kojem se u javnosti govori samo indirektno, bez velike buke, nanosi ogromnu štetu kako djeci tako i roditeljima koji su razvedeni, a posebno majkama žrtvama obiteljskog nasilja. Događa se da djeca budu dodijeljena ocu koji je počinio nasilje nad njima i nad suprugom. Bilo je čak slučajeva da djeca budu dodijeljena ocu koji je nad njima počinio seksualno nasilje. Jelena Jindra je uspjela dokazati da Poliklinika najčešće dodijeljuje djete moćnijem roditelju, a u našem patrijarhalnom društvu to je uglavnom muškarac.

Tekstovi su izazvali veliki interes hrvatske javnosti...

Tako je. Radi se o deset tekstova, koje smo počeli objavljivati 15. srpnja, dakle u periodu kada portal H-Alter bilježi manje posjeta čitalaca, no ove godine broj je porastao. Priča je naročito odjeknula kada je Severina Vučković, pjevačica popularna u cijelom regionu, javno podržala tekstove Jelene Jindre. Severina se dugo borila da dobije skrbništvo nad sinom, bitka koju je dobila prije nekoliko tjedana. Nakon što je pjevačica dala intervju kolegici, priča je postala medijska bomba. To je pravi paradoks: jedan mali medij, kojem već godinama prijeti zatvaranje zbog vladine politike prema medijima, uspio je nametnuti glavnu temu u javnosti, aktualizirajući pitanje koje je bilo potpuno ignorirano. To je pobijeda, dokaz da neprofitni mediji imaju važnu ulogu.

Neprofitni mediji u Hrvatskoj se već godinama suočavaju sa teškoćama zbog smanjenja sredstava koje vlada izdvaja za njihovo financiranje. Da li se i H-Alter suočava sa sličnim problemima?

Da. Postojimo otprilike 15 godina. U početku smo dobijali sredstva od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, ali je socijademokratska vlada (2011-2016) odlučila da prebaci nadležnost na Ministarstvo kulture u cilju povećanja fondova za neprofitne medije. Naredna konzervativna vlada je međutim ukinula te fondove i od tada je situacija ostala u biti nepromijenjena. Stoga kada ministrica kaže da joj je stalo do neovisnosti medija, ne govori istinu.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by