Sede della Corte internazionale di giustizia

Međunarodni sud pravde

Legalizacije nezavisnosti Kosova izazvala je reakcije u susjednoj BiH baš kao i proglašenje nezavisnosti prije dvije i pol godine. Onda ali i sada političari u BiH su realni i svjesni nesagledivih posljedica koje bi izazvao sličan potez jednog od entiteta u BiH

30.07.2010. -  Eldina Pleho Sarajevo

Proglašenje nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine donijelo je i onako kompleksnoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini nove probleme i strepnje da će prije ili kasnije isti potez učiniti i manji bosanskohercegovački entitet, Republika Srpska, u kojoj živi većina srpskog stanovništva u BiH.

Tadašnji međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini potrudili su se objasniti lokalnim političarima da Kosovo nema previše veze sa Bosnom i Hercegoviniom te da se paralele ne mogu i ne smiju povlačiti. Političari iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda dijelili su njihovo mišnjelje dok su političari iz Republike Srpske kategorično odbijali priznanje nezavisnosti Kosova i tvrdili da paralele ipak postoje.

Danas, nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i tvrdnje Suda da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, čini se da suverenitet Kosova dobiva na svojoj legalnosti.

Kako na to gledaju političari u Bosni i Hercegovini te da li će ova presuda imati ikakve implikacije na buduće odnose u BiH još jedno je od pitanja oko kojeg se u potpunosti ne mogu složiti političari u BiH.

Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije, sa većinom glasova iz reda bošnjačkog naroda, kategorički odbija bilo kakvu mogućnost da ova odluka ohrabri separatističke pokrete u RS. On smatra da je odluka Suda zapravo očekivana nakon godina terora i kršenja ljudskih prava kosovskih Albanaca od strane vlasti u Beogradu. Za Osservatorio Balcani e Caucaso tvrdi: “Ja ne mislim da će ova odluka imati ikakav uticaj na odnose u BiH, Republici Srpskoj je puno bolje u BiH nego u Srbiji jer bi u Srbiji uvijek bila periferija a u BiH Srbi su konstutitivan narod koji odlučuje o svim relevantnim pitanjima za državu“.

On također smatra da u Republici Srpskoj postoje separatističke snage koje mogu biti ohrabrene ovakvom odlukom ali bilo kakva aktivnost u tom pravcu imat će nesagledive posljedice po one koji je iniciraju.

Iz Hrvatske demokratske zajednice smatraju da je pozicija HDZ BiH jasna po ovom pitanju.

“Pozicija HDZ BiH je jasna, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i bilo kakvo licitiranje sa njenom suverenošću nema političku ozbiljnost. Izjave koje idu u tom smijeru samo služe kao izborni marketing a u BiH izbori su svake dvije godine što lokalni što opći. Ovakve izjave nisu vrijedne spomena jer Bosna i Hercegovina ima pametnijih stvari kojim se treba baviti od pitanja Kosova“ tvrdi Mišo Relota glasnogovornik ove najveće hrvatske stranke u BiH.

Sa druge strane političari iz Republike Srpske,među kojima i Slavko Jovičić zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, misli da će ova odluka Suda imati nesagledive posljedice po budćnost svih separatističkih pokreta u svijetu.

Jovičić je poslanik najveće stranke iz Republike Srpske i njegovo je mišljenje da treba biti iskren i priznati da većina srpskog naroda u BiH želi vidjeti RS kao nezavisnu.

„Većina Srba bi željela vidjeti nezavisnu Republiku Srpsku ali su svi svjesni da je ovdje dosta bilo stradanja i avantura” tvrdi Jovičić.

Upravo poučeni takvim iskustvima Jovičić tvrdi da u ovom trenutku mogućnost ocjepljenja RS iz BiH ne postoji jer više niko ne želi agonije i žrtve ali tvrdi da predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Posmatrano iz šire perspektive,prema riječima Jovičića, ova odluka će ohrabriti sve separatističke pokrete kako u Evropi tako i u svijetu.

“Ne čudi što španski sudija nije glasao za ovu odluku jer se ova država godinama bori protiv vlastitih separatističkih pokreta” tvrdi Jovičić.

Ipak prema njegovom mišljenju ako bi u budućnosti ova odluka pospiješila brojne svijetske separatističke pokrete sasvim sigurno ni BiH ne bi ostala imuna na njih ali u ovom trenutku to nije slučaj.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova i još uvijek ne postoji saglasnost oko ove odluke.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy