Esulta la delegazione serba all'ONU

Juče većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog rezolucije Srbije da Međunarodni sud pravde ispita legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Svi komentatori sagalasni su da je ovo prva diplomatska pobeda Srbije od devedesete godine prošlog veka

09.10.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Većinom glasova Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog rezolucije Srbije da Međunarodni sud pravde ispita legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Rezolucijom Srbija traži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda pravde o pitanju „Da li je u skladu sa međunarodnim pravom odluka privremenih institucija Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova".

Za rezoluciju Srbije glasalo je 77 država članica, 6 je bilo protiv, dok su 74 države članice bile uzdržane. Protiv srpske rezolucije glasala je Amerika, kao i Albanija, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Mikronezija. Zemlje Evropske unije nisu postigle zajednički stav, pa su uglavnom bile uzdržane pri glasanju. Uzdržano je glasala čak i Velika Britanija koja se najglasnije protivila rezoluciji Srbije. Ipak, za rezoluciju Beograda glasale su Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sednica Generalne skupštine UN, čiji su tok građani Srbije pratili u prenosu, trajala je nešto više od dva sata i jasno je pokazala da u međunarodnoj zajednici nema konsenzusa o pitanju nezavisnosti Kosova.

Predstavljajući rezoluciju Srbije ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je istakao da se njome brani međunarodni pravni poredak. „Republika Srbija veruje da bi upućivanje ovog pitanja Međunarodnom sudu pravde sprečilo da kosovska kriza posluži kao duboko problematičan presedan, u bilo kojem delu sveta gde postoje secesionističke ambicije. Smatramo da bi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavljalo politički neutralan, ali pravno autoritativan putokaz zemljama koje su u dilemi kako da se nose sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova" poručio je Jeremić i pozvao države članice UN da podrže srpsku rezoluciju.

Prvi govornici, predstavnici Velike Britanije, Amerike i Kosova istakli su da je rezolucija neprihvatljiva, da je nezavisnost Kosova realnost i da bi Srbija takvu realnost morala da prihvati. U oštrom tonu, britanski ambasador u UN Džon Sojers rekao je da ne vidi korist od beogradske inicijative, da je ona smišljena da uspori proces priznavanja nezavisnosti Kosova i da je potez Beograda politički motivisan. Sojers je ipak dodao da Velika Britanija ne želi sebi da dozvoli da bude označena kao država koja se protivi međunarodnom pravnom poretku. SAD će glasati protiv, izjavila je ambasadorka Amerike Rozmari Dikarlo, dodajući da je prizanavanje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, a da Srbija i Kosovo treba da nastave svoj evropski put.

Nakon istupa pomenute trojke, ton se promenio, a ambasadori većine zemalja koji su se javili za reč potvrdili su da će glasati za predlog rezolucije Beograda, odnosno za „zaštitu međunarodnog pravnog poretka". Predstavnik Južnoafričke Republike je istakao da 144 države nisu priznale nezavisnost Kosova i da stoga podržava pravo Srbije da traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Rasprava u Generalnoj skupštini UN nije upućivala na bilo kakav zaključak o rezultatima glasanja. Kada je na monitoru prikazan rezultat 77 za, 6 protiv i 74 uzdržana, srpska delegacija je podigla ruke i aplauzom pozdravila prihvatanje rezolucije, u čemu su joj se priključile i neke druge zemlje članice. Najneprijatnije je bio iznenađen britanski ambasador Džon Sojers koji se još jednom javio za reč i rekao da nije očekivao takav ishod, te poručio da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije obavezujuće. „Moja delegacija žali što su srpske kolege odbile da nađemo zajednički način da idemo dalje. Oni su odlučili da ovu rezoluciju predstave u Generalnoj skupštini UN bez imalo debate. Za žaljenje je što Srbija ima takav kurs" poručio je Sojers.

Gostujući u drugom dnevniku RTS ministar Jeremić je rekao da je srpska delegacija znala da ima podršku velikog broja država članica, ali da do poslednjeg trenutka nisu znali kakav će biti ishod glasanja. „Najvažnije je da smo konačno uspeli da prebacimo pitanje budućeg statusa Kosova iz političke arene u pravnu zato što su u pravnoj areni naši izgledi najbolji" rekao je Jeremić i dodao da Srbiju tek čeka težak posao. „Nakon što se sud bude izjasnio o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, a mi znamo kako će se izjasniti, ne može nikako drugačije da se izjasni nego da kaže onako kako jeste, a to je da je prekršeno međunarodno pravo, rezolucija 1244, povelja UN, očekujemo novi proces, nove pregovore" rekao je Jeremić na pitanje šta proces pred Međunarodnim sudom pravde znači za Srbiju.

Jeremić se sastao i sa Generalnim sekretarom UN Ban ki Munom sa kojim je razgovarao o ubrzavanju dijaloga o šest tačaka u procesu rekonfiguracije Unmika.

Prihvatanje inicijative Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova sprečava krizu međunarodnog prava, istakao je predsednik Srbije Boris Tadić i izrazio uverenje da će Srbija uspešno predstaviti svoj slučaj pred ovim međunarodnim tribunalom.

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozdravio je prihvatanje rezolucije Srbije i rekao da očekuje smanjenje političkih tenzija, dok potpredsednik vlade Božidar Đelić naglašava da je glasanje u UN potvrdilo ispravnost politike Srbije prema Kosovu.

Opozicione i stranke vladajuće koalicije pozdravile su odluku Generalne skupštine UN i istakle podršku Vladi za sve poteze kojima se štite interesi Srbije i brani teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Jedino su predstavnici Demokratske stranke Srbije zamerili Vladi što se odlučila, za kako kažu, najmekši pristup i zatražila pravno neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde, a odbacila mogućnost podnošenja tužbi protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova.

„Velika pobeda srpske diplomatije", „Srbija se na velika vrata vratila na najširu, globalnu, diplomatsku scenu", „uspeh Srbije u UN", naslovi su koji obeležavaju štampu i medije dan posle sednice Generalne skupštine UN na kojoj je prihvaćen srpski predlog. Svi komentatori sagalasni su da je ovo prva diplomatska pobeda Srbije od devedesete godine prošlog veka i da je, za zemlju, od izuzetne važnosti što je postignut uspeh i Srbija vraćena u svetske diplomatske tokove.

Gostujući u Kažiprstu na B92 Boško Jakšić, spoljno politički komentator dnevnog lista Politika navodi da je usvajanje rezolucije nesumnjiva etapna pobeda, dodajući da tek predstoji proces pred Međunarodnim sudom pravde. Jakšić, ipak, veruje da usvajanje rezolucije neće zaustaviti proces prizanavanja nezavisnosti Kosova, a da Srbija hitno mora da nađe način da prihvati i učestvuje u misiji EULEX-a na Kosovu.

I nekadašnji šef srpske diplomatije Goran Svilanović naglašava da je u pitanju veliki uspeh. On je u izjavi za B92 rekao da je srpska diplomatija uradila veliki posao i da je ovakav rezultat glasanja rezultat žive diplomatske aktivnosti, lobiranja i pregovora. Svilanović je upozorio da su naredni potezi odlučujući za Srbiju. „Vlada, u periodu dok čeka odluku Međunarodnog suda pravde treba narednih nedelja da uloži sve napore da obnovi dijalog sa Evropskom unijom o zajedničkoj ulozi i odgovornosti na Kosovu. Ukoliko to ne uradi, Srbija bi mogla da zaustavi svoj evropski put", dodao je Svilanović.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy