Sarajevo, maj 2020 (foto © Sanja Vrzic/Shutterstock)

Sarajevo, maj 2020 (foto © Sanja Vrzic/Shutterstock)

Posljednja u nizu korupcijskih afera, u koju je umešan i federalni premijer Fadil Novalić, uhapšen pa potom pušten na slobodu u iščekivanju suđenja, izazvala je talas građanskih protesta. Da li ovo može biti uvod u demonstracije širih razmera?

03.06.2020. -  Ahmed Burić Sarajevo

Protestnom subotnjom šetnjom, simbolično nazvanom “5 do 12”, hiljade građana Sarajeva prošlo je glavnim gradskim ulicama, što je mogući uvod u veće demonstracije, koje bi promijenile nefunkcionalnu i korupcijom praktično uništenu zemlju Bosnu i Hercegovinu. Sve je, istina, počelo dan prije, hapšenjem premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme Srebrena malina Fikreta Hodžića.

Sasvim je moguće da će ovi događaji izazvati jednu vrstu krize, ali nema nikakve sumnje da se u promjene mora ići. Osjetio je to i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske Akcije (SDA), do kojeg vode tragovi kriminalne hobotnice, i najavio da će Armija BiH braniti svoje pripadnike, pa i premijera Novalića. Čime je htio pokazati da građanski protesti nemaju šansi za uspjeh ukoliko on uključi svoju paravojnu mašineriju.

Sva sreća, u trenutku pisanja ovoga teksta nije bilo demonstracija u kojima bi se dvije strane eventualno sukobile, ali to pokazuje krajnju, bezobzirnu neodgovornost, čak i rizik ulaska u građanski rat, ukoliko ne bude po njegovom. Tu je i strah koji pokreće ovakve Izetbegovićeve izjave. Jer, čini se da mu konci izmiču iz ruke.

Posljednja afera “respiratori“, koja trese Bosnu i Hercegovinu već mjesec dana, dobija pravosudno policijski epilog. Nakon hapšenja, Tužilaštvo je Sudu BiH predložilo pritvor od mjesec dana. U kojem bi Novalić, Solak i Hodžić mogli reći nešto o ulozi Sebije Izetbegović, supruge člana Predsjedništva i direktorice Kliničkog centra. Postoje indicije da je sporna nabavka napravljena u dosluhu s njom, ako ne i po njezinom naređenju, što je praktično svrstava u isti koš sa trojicom osumnjičenika.

Podsjetimo na glavne činjenice. Firma za proizvodnju voća (!?) Srebrena malina, dobila je, bez konkursa, posao nabavke respiratora i za to platila 5,25 miliona eura. Respiratori su znatno preplaćeni, a po dolasku u Sarajevo je utvrđeno i da su neodgovarajući. Jer ih je nemoguće koristiti na odjelima intenzivne njege. Bosansko tužilaštvo je poslalo saopćenje: “u nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covida-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne njege”.

Uz tu karakteristiku, valja znati i da je firma koja je nabavila respiratore miljama daleko od nabavke medicinske opreme. No, blizu je izvorima finansiranja: ugovor je sklopljen direktnom pogodbom Civilne zaštite (Solaka) i proizvođača malina (ali, zaista je tragikomično, Hodžića), uz to da je federalni premijer barem morao zažmuriti kad mu je taj predmet došao na stol. Ako ga nije inspirisao, što će pokazati suđenje.

Osumnjičena trojica su željela iskoristiti korona virus i obogatiti se; osumnjičeni su za čitav niz kriminalnih djela: pranje novca, falsifikovanje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Igra postaje regionalna jer uz Srebrenu malinu se spominje i firma BTL Medical Montenegro iz Podgorice, kojoj je osnovna namjena nabavka medicinske opreme. Firma iz Crne Gore sklopila je ugovor s kineskom firmom Shanghai ChangQi Medical Tehnology Center za nabavku sto (spornih) respiratora. U ugovoru je navedeno da kupuju respiratore pod šifrom ACM812A, što je koštalo oko 3,9 milijuna eura. Račun se prestaje slagati kad u igru ulazi proizvođač malina. On ugovara isporuku sa Kinezima i Crnogorcima, u kojoj respiratori koštaju oko 40.000 po komadu. Za tih 500.000 eura razlike, i za ostatak od oko 600.000 sud će utvrditi gdje su završili, ali je potpuno jasno čije su džepove trebali napuniti. Novalić je kadar Izetbegovićeve stranke, i bez obzira što je najavio da će ga nevoljno dati, to može biti ozbiljan udarac najvećoj bošnjačkoj partiji. Čije je barem jedno krilo ozbiljna kriminalna organizacija.

Na tom fonu, i u duhu želje za promjenama, Sarajlije su izašle na šetnju “5 do 12”. Nekoliko organizacija kao što su #protest2020 ili Glas malih biznisa su još od demonstracija protiv mise za Bleiburg, iskoristile zamajac za proteste. Mirna protestna šetnja je završila ispred Zemaljskog muzeja, a prisutnima se obratio predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, američki sveučilišni profesor s respektabilnom karijerom. I sa izraženim ambicijama, koje su, objektivno, nešto veće od njegove vizije i političkog instrumentarija. No, najavio je da neće stati dok Bosna i Hercegovina ne bude sigurna država svih građana. I na kraju pročitao zahtjeve institucijama, od kojih su najvažniji oni o finansiranju stranaka iz budžeta, održavanje lokalnih izbora u novembru 2020. i izmjena izbornog zakona kojima se mogu proglasiti vanredni izbori.

Istovremeno, Izetbegović ne odustaje od svojih zahtjeva da se Novalić i njegovi saučesnici puste na slobodu. Tako je paradoks bosanske demokratije dostigao jedan od svojih vrhunaca. Da vlastodržac, zbog toga što ne želi poštovati sudove, napravi sukob unutar naroda kojem pripada. U državi koju praktično vodi.

Treba se nadati da mu taj narod to neće priuštiti. Jer, ukoliko se ove tendencije nastave, a duboko se nadamo da hoće, sljedeći koji bi se mogao naći na optuženičkoj klupi bi mogao biti iz njegovog najbližeg okruženja. Možda i njegova supruga za koju postoje indicije da je povezana sa aferom „respiratori.“ Inače, nelegalnim konkursom postavljena direktorica Kliničkog centra Sarajevo.

Ni najcrnjii scenariji za Bosnu nisu mogli predvidjeti takav par.

Koji je, nakon velikosrpskog nacionalizma, najzaslužniji da bosanski muslimani, i BiH, stoje ispred provalije u kojoj su se našli.

Bosna i Hercegovina onih koji su protestirali je zemlja onih koji otvorenih očiju i srca gledaju na Evropu i život u njoj. Bosna i Hercegovina koju vode Izetbegovići je zemlja korupcije, straha, mraka i bijede.

I treba poduzeti baš sve da njihova opcija izgubi. Demonstracije su najmanje što Bosanci i Hercegovci mogu učiniti. Sada i ovdje

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by