(Foto Mclcbooks, Flickr)

(Foto Mclcbooks, Flickr)

Treći oktobar 2010. godine u Bosni i Hercegovini ipak neće ostati upamćen kao datum u kojem su se desili tek još jedni izbori. Na ovim Opštim izborima građani BiH su ipak odlučili glasati nešto drugačije nego u zadnjih dvadeset godina

06.10.2010. -  Eldina Pleho Sarajevo

Iako niti jedna stranka nije dobila većinu, i koalicije će biti neizbiježne, u Federaciji BiH (FBIH) zabilježen je uspjeh Socijaldemokratske partije BiH (SDP) koja je osvojila većinu glasova u ovom entitetu. I u Republici Srpskoj (RS) pobjedio je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik (SNSD) koji je i do sada bio na vlasti u ovom entitetu, nešto manje ubjedljivo ali dovoljno za skupštinsku većinu u ovom entitetu.

Međutim socijaldemokratija kao i sve ostalu u Bosni i Hercegovini ima nacionalne boje. Dvije stranke sa socijaldemokratskim predznakom koje su osvojile najviše glasova u državi, ali nedovoljno da samostalno formiraju vlast na nivou institucija BiH, ipak su ljuti neprijatelji.

Dušanka Majkić predsjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a isključiva je kad je u pitanju SDP. Za Osservatorio Balcani tvrdi da mogućnost koaliranja sa njima jednostavno ne postoji.

“Kad je u pitanju koaliranje sa SDP tu smo i dalje isključivi, ova partija je na međunarodnom planu nama dosta štete napravila i mi nećemo sa njima u koaliciju. Kada me pitate kada će se formirati vlada na državnom nivou mislim da tu vremenski okvir nije ključni faktor nego vlada u kojoj se mogu postići dogovori” smatra Majkić koja je inače kako kaže zadovoljna ponovnom pobjedom na izborima u RS-u. Međutim ona priznaje da su se i u ovom entitetu dogodile neke “neobične stvari”. Pod neobičnim stvarima Majkić smatra utrku za člana predsjedništva koja se vodili između Nebojše Radmanovića SNSD-ovog kandidata i Mladena Ivanića kandidata ispred koalicije koju je formirala opozicija u ovom entitetu. Radmanović je na kraju pobijedio ali ne ubjedljivo.

Sa druge strane u SDP-eu tvrde da niko nije ni zvao SNSD da pravi koaliciju sa njima. Damir Mašić iz SDP tvrdi da je za njegovu partiju čak i čast što tzv. socijaldemokrati iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta neće u koaliciju sa SDP-om. Zadovoljni uspjehom i činjenicom da su, kako kažu, stranka koja je osvojila najviše glasova u državi, u razgovoru za Osservatorio Balcani e Caucaso tvrdi da im je na izborima ukazana velika čast građana ali data i velika obaveza.

“Nakon zvaničnih rezultata krenut ćemo u pregovore sa političkim strankama ali na osnovu podjele obaveza i poslova a ne na osnovu podjele fotelja i ministarstava. Uslov je da se prihvati pet politika razvoja koje je kreirao SDP i da se krene u njihovu implementaciju” tvrdi Mašić.

Kako formirati državnu vladu u kojoj mora učestvovati i SNSD koji odbija surađivati sa SDP-om, Mašić ima zanimljiv stav.

“U slučaju da ova partija bude blokirala i odugovlačila formiranje vlade na državnom nivou mi ćemo se uz puno uvažavanje države Bosne i Hercegovine okrenuti ka razvoju Federacije BiH“ tvrdi Mašić.

Na pitanje šta to konkretno znači za proces evropskih integracija i dobijanje kandidatskog statusa BiH, pregovorima koje Evropska Unija vodi isključivo sa državom a ne sa entitetima, Mašić tvrdi da SDP ima rješenje.

“Mi ćemo od Federacije napraviti nekadašnju zapadnu Njemačku pa će onda vidjeti iz Republike Srpske da li žele i oni da budi dio te uspješne priče ili ne” tvrdi Mašić i dodaje kako je ipak uvjeren u mogućnost postizanja dogovora.

I nisu samo socijaldemokrati u Bosni i Hercegovini suprostavljenih stavova. Dvije partije koje tvrde da se zalažu za interese bošnjačkog naroda, Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost, također ne žele razgovarati kao partneri.

Stranka demokratske akcije do sada je na većini nivoa u Federaciji imala vlast, sada se situacija mijenja i u Federaciji SDP je partija koja je dobila najviše glasova.

Ali ogromno iznenađenje svakako je Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, osnivača i vlasnika Dnevnog avaza, ova partija dobila je dosta glasova i bit će partner u nekoj od koalicija. Mada se deklarativno zalažu za interese bošnjaka ipak SDA ne želi SBB kao partnera u vlasti.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA u razgovoru za Osservatorio Balcani tvrdi da je njegova stranka zasnivala svoje aktivnosti na građanskoj profilaciji a ne samo i isključivo nacionalnoj, zbog toga je i zabilježila pad u broju glasova ali Zukić tvrdi da su zadovoljni jer su dobili svog kandidata za člana predsjedništva.

„ Mi smo bili izloženi tolikom medijskom pritisku, također smo trpili gotovo pa neprijateljske napade novoformirane partije ali smo bez obzira na sve krenuli sa razvojem građanske svijesti koja će u konačnici donijeti dobro svima. Što se tiče SBB stav organa stranke je da se koalicija sa tom strankom neće pravit, sa svim ostalim smo spremni razgovarati” tvrdi Zukić.

Međutim šta se dogodilo sa gotovo pionirskim pokušajima nekih partija koje su formirale međuentitetske koalicije, kao što je Naša stranka i Nova socijalistička partija Zdravko Krsmanović, još jedno je od iznenađenja.

Naime ova koalicija nije osvojila dovoljno glasova da pređe izborni prag i uđe u Parlament Federacije ni Republike Srpske. U skupštini Kantona Sarajevo moguće je da će imati dva zastupnika a jedan od njih je i nosilac liste za Kanton Sarajevo i osnivač Naše stranke oskarovac Danis Tanović.

Bojan Bajić predsjednik Naše stranke za Osservatorio Balcani je kazao da se suzdržava od komentara na rezultat izbora dok zvanični i potpuni rezultati ne budu objavljeni.

Za profesora Besima Spahića sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu nedovoljan uspjeh ovakvih koalicija nije iznenađenje. On međutim tvrdi da nema puno povjerenja ni u socijaldemokrate u BiH i nije ubijeđen u njihove sposobnosti da se nose sa problemima države koja zaostaje za regionom svake godine sve više.

“Pazite ovakve ideje su potrebne naravno ali ove stranke su premale i mlade, imaju slabu infrastrukturu koju treba graditi godinama i što je najvažnije nemaju novac. A novac je potreban za kampanju, za izgradnju infrastrukture za ljude koji rade. Ove stranke to nemaju i stoga je to jedan od najvećih razloga za njihov slab uspjeh“ tvrdi Spahić.

Naredne četiri godine u Bosni i Hercegovini obilježit će rad nekih od partija iz opozicije, da li će to pomoći ubrzavanju tzv. evropskog puta Bosne i Hercegovine, dobijanja kandidatskog statusa i početak pregovora neka su od obećanja koje su socijaldemokrati Federacije BiH dali građanima.

Iako propagiraju ideju socijaldemokratije, SDP je dobio minoran broj glasova u Republici Srpskoj a sa druge strane SNSD je dobio minoran broj glasova u Federaciji BiH. Kako će na osnovu isključivih stavova uspjeti formirati državnu vladu, sapunica je koju će građani Bosne i Hercegovine gledati u više epizoda u narednim mjesecima.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy