(Foto Rogilde - Roberto la Forgia, Flickr)

(Foto Rogilde - Roberto la Forgia, Flickr)

Mjesec dana nakon izbora stranke koje su osvojile povjerenje birača zauzete su formiranjem koalicija i vršenjem međusobnih pregovora oko raspodjele vlasti. Još uvijek je neizvijesno kada će biti formirane vlade na nivou entiteta i države. Prognoze govore da kad je u pitanju Federacija BiH i državna vlast, građani će nove političare na radnim mjestima vidjeti tek na proljeće naredne godine

05.11.2010. -  Eldina Pleho Sarajevo

Odmah nakon objavljenih prvih izbornih rezultata Savez nezavisnih socialdemokrata Milorad Dodik (SNSD), partija koja je najviše glasova osvojila u Republici Srpskoj (RS) zauzela je prilično isključiv stav kad je u pitanju partnerski odnos sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja je u Federaciji BiH odnijela najveći broj glasova. Naime predstavnici SNSD-a bili su isključivi u stavu da neće nikakve partnerske odnose sa SDP koji su potrebni za formiranje vlasti na državnom nivou. Danas nakon mjesec dana izbora čini se da od isključivog stava nije ostalo previše.

Srećko Latal, stručnjak za Balkan iz Međunarodne krizne grupe za Osservatorio Balkani tvrdi da nije iznenađen promjenom mišljenja političkih partija.

“Prvi komentari nakon izbora su uvijek pomalo tvrdi i sve političke partije imaju maksimalističke zahtjeve te smatram da se ove izjave ne trebaju shvatati previše ozbiljno.”

Danas Lazar Prodanović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH ispred SNSD-a, tvrdi da je njegova partija zainteresovana za učešće u vlasti na državnom nivou i da vidi mogućnost formiranja kako kaže tehničke koalicije sa SDP-om.

“Pa mi možemo reći da smo u zadnjih mjesec dana uglavnom bili na pozicijama iščekivanja glavnih izbornih rezultata i vršili smo pregovore sa potencijalnim partnerima u vlasti. SNSD je zainteresovan da učestvuje u vlasti na državnom nivou. Mi sad trebamo početi pregovore sa SDP, imali smo pregovore sa SDA i jedan vid tehnicke koalicije je moguć” smatra Prodanović.

Na pitanje kad građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati novu vladu na svim nivoima, Prodanović je dosta optimističan kad je u pitanju formiranje vlasti u RS.

“Što se tiče RS mi ćemo već do kraja novembra da formiramo vlast tako da tu nema nekih velikih problema. Državni nivo je malo više problematičan iz razloga što se tu treba dogovoriti sa više partija ali ja sam optimističan da će se to dogodit do kraja decembra” smatra Prodanović.

I iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrde da su ovih dana jako zauzeti razgovorima sa ostalim političkim partijama.

Semir Kaplan iz ove stranke kaže da i nakon 20 godina od postojanja ove stranke rezultat koji su osvojili na oktobarskim izborima je zadovoljavajući. Međutim SDA u FBiH nije više partija koja je dobila najviše povjerenja građana.

“Vlast se još uvijek nije konstituisala tako da ne možemo govoriti o nekim direktnim učincima na životni standard građana. Ono sto je SDA radila nakon izbora jesu intenzivni pregovori sa političkim partijama koje su osvojile povjerenje birača. Koalicija sa SDP je izvjesna i ja mislim da to nije prvi put da SDA koalira sa SDP” smatra Kaplan.

Međutim kakva će biti reakcija birača SDA na njihovu koaliciju sa dosadašnjom opozicionom partijom, SDP-om, Kaplan smatra da je bitno da i SDA i SDP imaju iste ciljeve.

“Obje stranke su probosanske i ja mogu razumjeti da će od strane jednog broja članstva biti otpora za formiranje ove koalicije ali ponavljam mislim da i SDA i SDP imaju iste ciljeve a metode za postizanje tih ciljeva u nekim segmentima mogu biti drugačije” tvrdi Kaplan.

Međutim šta će za SDP značiti koalicija sa SDA na čijoj su kritici vlasti dobili većinu glasova na izborima, Svetozar Pudarić, budući zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH i predsjednik Glavnog odbora ove stranke ipak moli glasače da ne donose preuranjene zaključke.

 “Mi nećemo iznevjeriti naše birače ovom niti bilo kojom drugom koalicijom ako do njih dođe, ali kažem neka nam sude po rezultatima i nek ne žure sa zaključcima. Shvatite nisu svi političari, koji su činili poziciju nekad, lopovi oni koji jesu trebaju odgovarati za to bilo da su među njima ili među nama” tvrdi Pudarić.

On također dodaje da SDP vrši pregovore i sa partijama sa kojim je prema njegovom mišljanju do unazad deset godina bilo vrlo teško zamisliti partnerske odnose kao što je npr.  Srpska demokratska stranka (SDS).

„Trebamo shvatit da politička scena u BiH evoluira, da partije sazrijevaju na jedan demokratski način i uviđaju potrebu kompromisa i dogovora a ne razdora.“

Iako je njegova partija zabilježila najveći uspjeh od svog formiranja, Pudarić kaže da nakon rezultata izbora nisu previše slavili.

“ Moram vam priznati da mi nismo imali previše vremena za slavlje a svjesni smo i odgovornosti koja je pred nama. Bolne reforme su pred nama i ono što mi želimo garantovati ljudima koji su glasali za nas jeste kandidatski status BiH u Evropskoj uniji. To stavlja pred nas ogroman posao i moramo biti na visini zadatka“

I dok stranke pregovaraju, građani čekaju da vlada bude formirana. U Republici Srpskoj to će se desiti već krajem novembra, na nivou države prema najoptimističnijim prognozama do februara a za nivo Federacije BH, zbog kompleksnosti procedura, ovaj proces može potrajati i do marta.

U međuvremenu građani čekaju da se političari dogovore, formiraju vlast i napokon podnesu zahtjev Evropskoj uniji za kandidatski status. Sve zemlje u regionu imaju ili su podnijele zahtjev za kandidatski status osim BiH (i Kosovo).

Dok građani čekaju, političari se dogovaraju a vrijeme prolazi. Čak i kad bi BiH podnijela u narednoj godini zahtjev za kandidaturu u EU on bi, uz punu saradnju vlasti na svim nivoima, mogao biti odobren tek 2012 u najboljem slučaju. Od tog datuma do punopravnog članstva BiH u EU dijeli, sudeći prema iskustvima drugih tranzicijskih zemalja, oko deset godina. O činjenici da između BiH i Evropske unije stoji deset ili dvanest godina razmaka, domaći političari nerado govore, uzdajući se u prečice koje na putu od Sarajeva do Brisela ne postoje.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy