Prva strana podgoričkog nedeljnika “Monitor”

Nakon predsjedničkih izbora, Crna Gora je ušla u duboku političku krizu. Opozicija traži poništavanje izbora, dok vlast poziva na rješavanje svih problema u institucijama sistema. Svi zajedno traže pomoć EU.

24.04.2013. -  Mustafa Canka Ulcinj

Crna Gora je ponovo u pat-poziciji. Iako je Državna izborna komisija dvije nedjelje nakon završetka izbora proglasila za pobjednika kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića, u opoziciji smatraju da je trijumfovao nezavisni kandidat Miodrag Lekić, kojeg je ona podržala. Za svoje stavove opozicija je iskazala spremnost da se bori svim demokratskim sredstvima, uključujući i protesna okupljanja.

Jedno je već održano, prošlog vikenda pred zgradom predsjednika Crne Gore u Podgorici. Hiljade okupljenih u subotu dali su vlastima rok od deset dana da “usvoji specijalni zakon, kojim će biti poništeni rezultati predsjedničkih izbora, nakon čega bi predsjednik Parlamenta trebalo da raspiše nove izbore“. U suprotnom, najavili su nove proteste. „Nemamo namjeru da se pomirimo sa izbornom krađom i kršenjem ustava zemlje“, poručio je Lekić okupljenim pristalicama.

No, čini se da ni vlast nema namjeru da ispuni zahtjeve opozicije, iako načelno iskazuje spremnost za dogovore. Potpredsjednik DPS Svetozar Marović kazao je da je cilj opozicije destabilizacija Crne Gore i njeno usporavanje na evroatlantskom putu. „To su političke snage koje se protive ulasku Crne Gopre u EU i NATO“, dodao je Marović.

Opozicija, predvođena Lekićevim Demokratskim frontom, najavila je i da će bojkotovati rad državnog Parlamenta. U situaciji kada se zemlja suočava sa sve težom ekonomskom situacijom – izvjesnim gašenjem najvećeg preduzeća u zemlji, Kombinata aluminijuma u Podgorici, i povećanja poreza na dodatu vrijednost, kao i zahtjevima Brisela za reformu pravosuđa, jedna ovakva odluka dodatno će urušiti legitimitet vlade premijera Mila Đukanovića.

Zato su oči javnosti uprte u Socijaldemokratsku partiju Ranka Krivokapića, manjem partneru DPS-a. Upravo su socijaldemokrate uskraćivanjem podrške Vujanoviću i tvrdnjom da je njegova kandidatura neustavna najviše pridoneli slabom rezultatu kandidata DPS-a. Od pozicioniranja te stranke zavisiće dinamika ukupnih dešavanja u Crnoj Goru u predstojećem periodu.

Prema rečima izvršne direktorke nezavisnog podgoričkog nedeljnika “Monitor” Milke Tadić-Mijović, Crna Gora je danas u sličnoj poziciji u kojoj se Srbija nalazila pred 5.oktobar 2000. godine. Ona navodi i da su institucije u Crnoj Gori zarobljene i da je stoga velika odgovornost na Lekiću i opoziciji. “Mnogi su upozoravali da li uopšte treba ići na izbore s obzirom na sve mehanizme manipulacije i krađe koje je otkrila ‘afera Snimak’. Ja vjerujem da će sada opozicija koja ima u ruci faktičku pobjedu, krenuti u borbu za legitimaciju izbora i za demokratske promjene u Crnoj Gori”, dodala je Tadić-Mijovićeva.

Neki opozicionari predviđaju da bi se i u toj zemlji, zbog nagomilanih problema izborne krađe, korupcije, kriminalizacije i nepotizma, moglo desiti “crnogorsko proljeće”, posebno ako vlast bude čvrsto ustrajala na svojim stavovima. “Stoga je formiranje prelazne vlade jedini način da se prevlada ova teška situacija”, smatra Lekić.

U svakom slučaju, vremena, prostora i resursa za produžavanje ove postizborne drame u Crnoj Gori je sve manje. Ako i ne bude nekog dogovora između vlasti i opozicije ovog proljeća, nema gotovo nikakve sumnje da će već u jesen biti vanrednih parlamentarnih izbora u toj maloj balkanskoj državi.  


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy