Montenegro (foto OBC)

Montenegro (foto OBC)

Nakon predsjedničkih izbora Crna Gora ulazi u duboku političku krizu. Novi-stari predsjednik Filip Vujanović dobio je tijesnu većinu, ali mu njegov protivkandidat osporava pobjedu.

10.04.2013. -  Mustafa Canka Ulcinj

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović osvojio je 51,2 odsto, a nezavisni kandidat, kojeg je podržala čitava opozicija, Miodrag Lekić, 48,8 odsto glasova.

No, u Lekićevom štabu smatraju da je pobijedio bivši šef crnogorske diplomatije i traže da se do kraja ispitaju sve nepravilnosti. Naglašavaju da neće dopustiti da se prekraja narodna volja i da su spremni na svaki demokratski oblik borbe, uključujući i proteste na ulicama crnogorskih gradova.

Uzdrmanoj vlasti tako nešto sada najmanje odgovara, pa će se, čini se, dosta dugo čekati do proglašavanja konačnih rezultata. Tim prije što je veoma neizvjesno kako će se odvijati saradnja između ključnih koalicionih partnera u vladi, DPS premijera Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, koji nije podržao Vujanovićevu kandidaturu. Naveli su da je njegova kandidatura neustavna obzirom da se po treći put kandidovao za tu funkciju, jer po najvišem pravnom aktu Crne Gore „jedno lice ne može biti više od dva puta birano za predsjednika države“. Odnosi dva dugogodišnja partnera su, stoga, veoma poremećeni i veliko je pitanje u kojem će se pravcu oni dalje razvijati.

U prvim reakcijama, Đukanović i njegovi saradnici oštro su kritikovali SDP, ali su narednih dana njihove izjave bile znatno uzdržanije. DPS-u je jasno da bez podrške SDP-a više nije moguće očuvati ni koaliciju na državnom nivou. A kako je u Crnoj Gori kancelar-sistem, oslabljenim Đukanovićevim socijalistima se ne isplati da ljute socijaldemokrate, koji bi ih, uz podršku opozicije, lako mogli poslati u opozicione klupe. No, analitičari smatraju da je neminovno da taj jaz raste, jer te dvije stranke imaju različita viđenja o rješavanju situacije u najvećem preduzeću u Crnoj Gori, Kombinatu aluminijuma u Podgorici, koji je u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. 

Politička dinamika i sve teža ekonomska kriza, uz zahtjeve EU za korjenite reforme u pravosuđu, efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, traže brza rješenja. Bojkot institucija sistema od strane, najjače opozicione grupacije, Demokratskog fronta, čiji je Lekić predsjednik, već je počela. Rezultati glasanja pokazali su takođe da su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica veoma nezadovoljni odnosom DPS-a prema njima.   

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović kaže da bi Crna Gora mogla da sklizne u političku krizu. "Mi smo došli u situaciju velike krize, jer su urušene pozicije brojnih institucija koje su ključne za demokratsko funkcionisanje jednog društva. To su prije svega one institucije koje su vezane za uspješno funkcionisanje izbornog sistema, odnosno izbora predstavničkih organa u koje se više nema povjerenja. Zbog loših poteza, prije svega vladajuće koalicije došli smo u situaciju da uđemo u političku krizu koja će dugo trajati i biće dosta teška. Vidjećemo i da li će ona na neki način voditi vanrednim parlamentarnim izborima. To će svakako zavisiti najviše od SDP-a", ocjenjuje Vujović.

Na pitanje da li očekuje da bi se u rješavanje situacije mogla uključiti i međunarodna zajednica Vujović odgovara: "To sve zavisi od inteziteta političke krize u kojoj će se Crna Gora naći. Ukoliko bude riječ o jednom velikom intezitetu i odbijanja opozicije da prizna legitimitet Filipa Vujanovića kao novog predsjednika Crne Gore, onda svakako postoje realne šanse da se internacionalizuje ovaj problem".

Kakav god da je formalni ishod, stvarni pobjednik izbora je, kako ističu analitičari, Miodrag Lekić, jer je pristao na neravnopravnu utakmicu. ”Nastavljen je trend započet na oktobarskim parlamentarnim izborima: građani otkazuju poslušnost vladajućoj koaliciji i žele promjene”, kaže analitičarka Daliborka Uljarević.

I to je logično, jer u Crnoj Gori već 24 godine vlast, koju personifikuje sedmostruki premijer Milo Đukanović, nije promjenjena. „Uprkos nedemokratskom ambijentu produkovanom od strane vlasti, građani Crne Gore su poslali snažnu poruku da je prošlo vrijeme nesmjenjivih, odnosno da se nastavlja proces odlaska sa vlasti Đukanovića i njegove partije“, saopštio je lider „Pozitivne Crne Gore“ Darko Pajović.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy