Prema ocjeni analitičara rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegoviniu gotovo su u cijelosti bili očekivani. Najbolje rezultate ostvarili su SNSD, SDA i HDZ BiH.

10.10.2008. -  Gordana Katana Banja Luka

Rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani 5. oktobra, na kojima su se birali vijećnici - odbornici u gradskim skupštinama i distrihtu Brčko, te načelnici opština i gradonačelnik Banja Luke, prema ocjeni analitičara gotovo su u cijelosti bili očekivani.

Najbolje rezultate ostvarili su Savez nezavisnih socijaldemokrata koji će imati načelnike u 43 opštine u BiH, potom Stranka demokratske akcije (SDA) kojoj je pripalo 37 načelničkih mjesta, te HDZ BiH sa 16 opština u kojima je njihov kandidat odnio pobjedu.

Na osnovu ovih pokazatelja SNSD je jedina stranka u BiH koja od 2004. godine ( kada su održani prošli lokalni izbori) bilježi konstanat porast rejtinga među glasačima.

Prema mišljenju Slobodana Vaskovića, urednika magazina Stav iz Banja Luke u RS se „očekivano nastavila inercija podrške građana od opštih izbora 2006. godine kada je u pitanju pozicija SNSD-a u RS".

„Sada je sasvim jasno da je SNSD ustrojen kao čvrsta organizacija i po horizontali i po vertikali, za razliku od opozicije koja u ovom trenutku nije u stanju da bude valjan oponent aktuelnoj vlasti", kazao je Vasković. Ono što je karakteristika ovih izbora, jeste i činjenica da osim Banjaluke i Trebinja, SNSD nije uspio ostvariti pobjedu u ključnim, urbanim opštinama u RS.

Naime, Prijedor, Bijeljina i Doboj, su uz Banja Luku, najveće izborne jedinice u ovom entitetu, no za SNSD i dalje nepremostiva prepreka. Ni oštra kampanja koja je doslovno vođena na život i smatra u Doboju, ni lobiranja u Bijeljini ni prijetnje u Prijedoru, Dodiku, kaže Vasković, nisu pomogle da sa čelnih pozicija ukloni DNS, odnosno Srpsku demokratsku stranku: Upravo ta činjenica, ističe nas sagovornik, znači da je opozicija uspjela preživjeti.

Dobar izborni rezultat SNSD može zahvaliti i podatku, da je cijelu kampanju, kada je u pitanju finansijski aspekt, vodio iz daleko komotnije pozicije nego ostale stranke. U kampanju bila uključena cjelokupna vlada i vrh zakonodavne vlasti, ali i svi finansijski resursi ( dakle sredstva iz budžeta RS) kojima raspolaže, pa otuda i ne čudi ocjena lidera PDP-a Mladena Ivanića da je „bitka za glasače vođena entitetskim i opštinskim budžetima".

I kao što se očekivala izborna pobjeda SNSD-a u RS, ni pobjeda SDA u Federaciji BiH nije bila veliko iznenađenje. Ova stranka ostala je u načelu vjerna stavovima koje proklamuje od svog osnivanja 1990. godine i tradicionalno okrenuta bošnjačkom glasačkom korpusu. Nacionalna retorika, zalaganje za jedinstvenu BiH i očuvanje identiteta bošnjačkog naroda- temelji su pobjede SDA. No pri ovome treba imati na umu i činjenicu da je dio glasača, koji je na opštim izborima 2006. godine glasao za Stranku za BiH (SBiH)i njenog lidera Harisa Silajdžića ovog puta svoje povjerenje poklonio SDA.

Istina SBiH nije izgubila načelnička mjesta u opštinama koja je imala i 2004. godine, no riječ je u malim sredinama, a izostala je i veća podrška glasača kada je u pitanju rejting stranke u lokalnim parlamentima.

Podsjetimo se Silajdžić i SBiH 2006. godine doživjeli su politički uzlet prije svega na odbijanju da glasaju za ustavne promjene koje su se trebale usvojiti u aprilu te godine. SBiH tada je bila principjelno kako su isticali „kozmetičkih promjene Ustava BiH". No dvije godine kasnije situacija u bih ni sa ustavom ni sa korjenitim reformama nije se mrdnula s mrtve tačke što je ovu stranku i koštalo pada popularnosti među glasačima.

HDZ 1990, koja prvi put učestvuje na lokalnim izborima u BiH načelnička mjesta izborila je u četiri opštine u FBiH. Portparol ove stranke Veso Vegar kazao je da su rezultati koje su postigli ispod očekivanih, ali da nema mjesta pretjeranom nezadovoljstvu. Iako je još prerano davati punu ocjenu uspjeha ili neuspjeha ove stranke , ipak se mora imati na umu da su oni ponudili bh Hrvatima, malo toga što ne nudi i HDZ BiH. Stoga se i stječe dojam, da su bosanski Hrvati koji su svoje povjerenje dali jednom ili drugom HDZ-u, to činili više po principu koga od političara preferiraju, nego na osnovu ponuđenih programa, koji su se ionako daleko više bavili globalnim političkim temama, nego potrebama građana na lokalnom nivou.

SDP BiH očekivano i na ovim izborima najbolje rezultate ostvario je velikim urbanim sredinama poput opština Centar i Novo Sarajevo na nivou Kantona Sarajevo, ili pak u Tuzli. Retorika zasnovana na principima izgradnje građanskog društva, zapošljavanja i socijalne pravde još uvijek nije ono sa čime se većina građana BiH može identifikovati. U zemlji koja je i ustavno uređena na principu favorizovanja kolektivnih - nacionalnih prava, i u kojoj je nivo međuetničkih netrpeljivosti još uvijek dosta snažna, obraćanje pozornosti na građana pojedinca politika je koja se ne prepoznaje u manjim sredinama.

Ono što je bitno za ove izbore jeste i podatak, da se mimo svih predviđanja na glasanje odazvalo preko 50 posto građana. Mada su procjene ukazivale da su građani, općenito nezadovoljni i pozicijom i opozicijom i da bi odgovor na to mogla biti povećana apstinencija, evidentno je da su što zbog stranačke discipline, ili uvjerenja da mogu izabrati alternativu postojećem stanju građani ipak odlučili da podrže izborni proces. A kao alternativa postojećem stanju pojavila se Naša stranka. Osnovana na inicijativu režisera i dobitnika Oskara Danisa Tanovića Naša stranka ušla je u lokalnu vlast u opštinama sarajevskog kantona, te dobila načelničku poziciju u opštini Petrovac.

Lokalni izbori i kampanja koja im je prethodila, po svemu sudeći odrazit će se i na odnose unutar vladajuće koalicije u RS-u. Naime, nezadovoljan načinom na koji su koalicioni partneri (PDP i DNS) vodili kampanju premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio i preispitivanje međusobnih odnosa. Konkretno to bi značilo da bi već tokom ovog mjeseca moglo doći do rekonstrukcije Vlade RS odnosno odlaska iz njenih redova ministara PDP-a i DNS-a. Ivanić, koji je do sada na Dodikove napade ćutao, nakon izbora promijenio je retoriku. „Nismo robovi da ispunjavamo želje SNSD-a", istakao je Ivanić, te poručio Dodiku da ubuduće ili mogu biti ravnopravni partneri ili od koalicije nema ništa.