Međunarodna konferencija pod nazivom “Bosnia and Herzegovina: Constitution and EU Accession”, kojom se završava međunarodni projekat u okviru CEI Know-how Exchange Programme, finansiranog od strane Republike Italije kroz CEI Fund (EBRD), održana je 12. aprila 2023. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

21.04.2023. -  .

(Izvorno objavljeno na web stranici Univerziteta u Sarajevu , 12. aprila 2023.)

Međunarodna konferencija pod nazivom “Bosnia and Herzegovina: Constitution and EU Accession”, kojom se završava međunarodni projekat u okviru CEI Know-how Exchange Programme, finansiranog od strane Republike Italije kroz CEI Fund (EBRD), održana je 12. aprila 2023. godine u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

Konferenciju su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Nj. e. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije, i prof. dr. Amila Ždralović, prodekanica za naučnoistraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je istakao značaj konferencija koja je organizovana kako bi se razgovaralo o ustavnom okviru Bosne i Hercegovine i njenom napretku u pristupanju Evropskoj uniji. „To je prilika da dodatno istražimo ključne vrijednosti, načela, prava i dužnosti koji podupiru funkcionalni sistem upravljanja na više nivoa u zemlji“, naveo je rektor Škrijelj, te dodao: „Nadam se da će ova konferencija biti platforma za plodonosan dijalog i razmjenu ideja koje će doprinijeti boljem razumijevanju ustavnog okvira Bosne i Hercegovine i njenog puta u procesu pristupanja EU“.

Ambasador Italije Nj. e. Marco Di Ruzza je istakao kako današnja konferencija nije njegov prvi put da je na Univerzitetu u Sarajevu. Naglasio je da je ova završna konferencija potvrda kontuirane kvalitetne saradnje Ambasade Italije i Univerziteta u Sarajevu, te dodao da ga posebno raduje što je ovaj projekat uključio univerzitete i organizacije u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji.

Prof. dr. Amila Ždralović je prilikom obraćanja uputila riječi zahvalnosti projektnom timu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, posebno prof. dr. Lejli Balić i doc. dr. Damiru Banoviću na svim aktivnostima realiziranim u okviru ovog međunarodnog projekta, ali i na aktivnostima organizacije ove konferencije. Profesorica Ždralović je podsjetila da je 6. aprila Pravni fakultet UNSA obilježio 77. godišnjicu rada, te da je tim povodom otvorena izložba odabranih naučnih radova uposlenica i uposlenika Univerziteta u Sarajevu – Pravnog fakulteta. Također, iskoristila je priliku da učesnike konferencije pozove da posjete izložbu koja je postavljena u Biblioteci Fakulteta.

Prof. dr. Lejla Balić (Pravni fakultet UNSA) i Jens Woelk (Univerzitet u Trentu) predstavili suprojekat i realizirane aktivnosti projekta u okviru CEI Know-how Exchange Programme.

Na konferenciji je prezentirana i projektna publikacija pod nazivom: “Građani. Ustavi. Europa – Rječnik osnovnih pojmova ustavnog prava BiH”.

Konferenciju je organizirao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a projekat su ispred Fakulteta implementirali prof. dr. Lejla Balić i prof. dr. Damir Banović.

Na konferenciji su učestvovali partnerski univerziteti iz BiH i to: Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Sveučilište u Mostaru, te međunarodni partneri: Univerzitet Milano Bicocca (koordinator projekta), Univerzitet Trento, EURAC, Bozen/Bolzan i Osservatorio dei Balcani, Caucaso e Transeuropa u koperaciji sa Univerzitetom u Grazu i Univerzitetom u Utrechtu.

Projekat “Bosnia and Herzegovina, the Constitution and EU Accession. An Academic Platform for Discussing the Options” realizuje se u okviru Central European Initiative (Know-how Exchange Programme).Okosnica programa je razmjena akademskog znanja kroz održavanje serije akademskih radionica (Banja Luka, Mostar i Istočno Sarajevo)  i završne konferencije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Osnovni cilj projekta bio je istražiti i analizirati različite modele potrebnih ustavnih promjena koje je neophodno poduzeti u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU.

 

Ovaj materijal je objavljen u sklopu projekta "Bosna i Hercegovina, Ustav i pristupanje EU. Akademska platforma za diskutovanje o opcijama" koji je podržan od strane Centralno-evropske inicijative (CEI). CEI se ni na koji način ne može smatrati odgovornom za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu projekta


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by