(© Radu Bercan/Shutterstock)

 (© Radu Bercan/Shutterstock)

Moć koju ima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje i odbranom svojih saradnika od optužbi da su falsifikovali svoje „naučne radove“. U pokušaju da stvori sopstvenu „elitu“, vlast otvoreno prezire pa i kažnjava one koji je kritikuju

23.07.2019. -  Antonela Riha Beograd

U odgovoru na istragu dela akademske javnosti da su dvojica ministara Vlade Srbije plagirali svoje doktorate a jedan čak i fakultetsku diplomu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u autorskom tekstu u dnevnom listu Politika napisao : „Naročito, i što su nepismeniji i neobrazovaniji, to snažnije napadaju, a posebno sladostrašće pokazuju kada se obračunavaju sa diplomama i njihovim nosiocima, jer, koga briga za znanje, diploma je sve, forma je najvažnija, zato su oni elita, a mi ostali krezuba stoka“.

U tekstu pisanom uličnom jezikom i sa konfuznim metaforama, poput poređenja svojih kritičara sa eugenistima, predsednik Srbije nastavio je svoj obračun sa opozicijom ali i sa profesorima, naučnicima, intelektualcima koji su otkrivanjem plagijata razotkrili jednu od slabosti Vučićeve vlasti – nekompetentnost.

Preko 3.500 javnih ličnosti i građana je do sada potpisalo peticiju protiv govora mržnje predsednika Vučića pozivajući se na „kršenje članova Ustava Srbije koji se odnose na zabranu diskriminacije, ljudsko dostojanstvo, slobodu mišljenja i izražavanja i autonomiju univerziteta". Ovakvu reakciju Vučić je ocenio kao kampanju protiv njega koja, kako je rekao, “ima određene namere”, te da "očigledno hoće da mu zabrane da govori i misli".

Sporne diplome i doktorati

Obračun predsednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića sa delom intelektualaca traje od kako je došao na vlast. Najpre je probao da oko sebe okupi najuticajnije ljude sa Univerziteta, nevladinih organizacija, medija, umetnike, javne ličnosti iz različitih sfera društva. Oni koji su ostali nezavisni i nezainteresovani za privilegije vlasti, postali su mu i “kost u grlu”. Više puta je, raznim spiskovima podrške javnih ličnosti svojoj vlasti pa i otvorenim istupima protiv pojedinca ili grupa koji osporavaju neku odluku vlasti, pokušavao da umanji stručnost ili značaj onih koji ga kritikuju.

Činjenica je i da u Vladi, koju iz svog predsedničkog kabineta kontroliše, nema ljudi koji svojim profesionalnim biografijama predstavljaju istinski autoritet. Afere sa falsifikovanim diplomama prate njegovu stranku još od pre dolaska na vlast. Njegovom prethodniku Tomislavu Nikoliću, koga je nasledio i na čelu stranke, još tokom kampanje za predsedničke izbore 2012. godine je otkriveno da ima sumnjivo stečenu diploma sa manje poznatog privatnog fakulteta .

U junu 2014, tekst koji su potpisala trojica srpskih naučnika, predavača i doktoranata na britanskim fakultetima, ukazao je da je doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića delom falsifikat . Mesec dana kasnije, takođe detaljnom naučnom analizom, pokazano je šta je sve plagijat u doktorskom radu tada gradonačelnika Beograda a sada ministra finansija Siniše Malog .

Usledila su preispitivanja naučnog rada i drugih bliskih saradnika predsednika Vučića, poput doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković , za koji se tvrdi da su doslovno, bez citiranja, prepisivani pasusi drugih autora. Tokom vremena formirane su razne komisije na fakultetima gde su funkcioneri doktorirali a u kojima po pravilu sede većinom profesori bliski vlasti ili nedovoljno zainteresovani da se o svim slučajevima do kraja raspravi. Ipak, sumnja dela javnosti je ostala, afere do danas nisu utihnule a nova ukazivanja o plagijatima su se množila.

Sredinom jula, komisija Fakulteta organizacionih nauka gde je Mali doktorirao, utvrdila je da je “prepisivanje koje je konstatovano u disertaciji ministra finansija Siniše Malog – dozvoljeno ” bez obzira na prethodnu ocenu da je 7 odsto teksta doktorata plagijat. Zbog odluke Etičke komisije Beogradskog Univerziteta da izbegne izjašnjavanje o tom slučaju, dvojica uglednih profesora, Slobodan Prvanović i Ognjen Radonjić, dali su ostavke u komisijama u kojima su do tada bili.

Istovremeno, opozicija je osporila fakultetsku diplomu ministra policije Nebojše Stefanovića. Ispostavilo se da njegova diploma potiče sa nekakvog ogranka privatnog Univerziteta Megatrend, koji je navodno registrovan u Velikoj Britaniji a studije su se, početkom dvehiljaditih, navodno održavale u jednoj od beogradskih kongresnih dvorana. Utvrđeno je da je fakultet u Britaniji nepostojeći, pa je tako dovedeno u pitanje ne samo kako je diplomu mogao da nostrifikuje u Srbiji već i kako je mogao da nastavi akademsku karijeru i doktorira.

Upravo je ova afera navela predsednika Vučića da se oglasi tekstom u Politici i u njemu, objašnjavajući kako je znanje važnije od forme, indirektno prizna da je njegov ministar falsifikovao svoju profesionalnu karijeru.

„Opasne pojave“

Poslednje istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) , objavljeno početkom jula, pokazalo je da su najbrojniji glasači vladajuće SNS stariji i siromašniji građani, nižeg i srednjeg obrazovanja. Odmah se oglasio šef poslaničkog kluba SNS u republičkom parlamentu Aleksandar Martinović, zatražioda tužilaštvo istraži kako je BIRODI došao do ovakvih podataka i ocenio da je to „opasna pojava“ i da „ima elemenata krivičnog dela“.

„Podaci BIRODI-ja služe da se predsednik SNS Aleksandar Vučić predstavi kao vođa neke nepismene i slabo obrazovane Srbije, a opozicija kao predstavnici neke nove perspektivne elitne Srbije“, zaključio je Martinović.

Vučić nije uspeo u nameri da pridobije veći deo intelektualaca, koji ga pamte iz vremena kada je bio jedan od najbližih saradnika osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Deo onih koji ga podržavaju nije mu dovoljan, želi da stvori sopstvenu elitu i spreman je da svoje kompromitovane saradnike brani i unapređuje dokazujući tako svoju moć.

S druge strane, pobunjeni bivaju kažnjeni. Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je tokom poslednjih nekoliko meseci organizovao kritičke tribine i izložbe, odlukom Vlade, retroaktivno i nezakonito je, po svedočenju profesora Ognjena Radonjića, oduzeto 66 mesta za studente koji se školuju preko državnog budžeta.

Poruka koju vlast šalje na različitim nivoima, od predsednikovog autorskog teksta do konkretnog kažnjavanja nepodobnih je jasna: svako ko je uz vlast je zaštićen. S druge strane, svako ko se suprotstavi nije samo protivnik već je i neprijatelj, do te mere da ih je Vučić, u pomenutom obraćanju povodom kritike o plagijatima, nazvao i – fašistima.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by