© Freedomz/Shutterstock

© Freedomz/Shutterstock

“Posle ovog procesa, tužiocu može da se desi da više uopšte ne radi kao javni tužilac”, pripretio je svojevremeno Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske opštine Grocka, osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala “Žig info“. Simonovićeve reči kao da su se u neku ruku obistinile jer je tužilac u ovom slučaju Predrag Milovanović, imenovanjem u Državno veće tužilaca, ujedno i sklonjen sa ovog predmeta iako se nije složio sa takvom odlukom

12.05.2021. -  Vukašin Obradović Beograd

”Tužilac je zloupotrebio službeni položaj da bi me stavio u pritvor. Posle ovog procesa, tužiocu može da se desi da više uopšte ne radi kao javni tužilac“, pripretio je u decembru 2019. godine Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske opštine Grocka, prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala ”Žig info“.

Ove reči bile su upućene tužiocu Predragu Milovanoviću koji je pažnju javnosti privukao, pre svega, stručnim i beskompromisnim postupanjem u sudskom procesu na kome je dokazano, kako je utvrđeno u Drugom osnovnom sudu, da je 2018. godine Simonović podstrekivao Vladimira Mihailovića na paljenje kuće Jovanovića, a Aleksandar Marinković je okvalifikovan kao neposredni izvršitelj.Mihailović je osuđen na četiri godine zatvora, dok je Marinkoviću određena kazna od četiri godine i tri meseca.

Ipak, posle donošenja prvostepene presude usledio je niz događaja koji su umnogome ostavili dilemu da li je, uprkos osuđujućoj presudi, tužilac Predrag Milovanović nagrađen ili kažnjen, odnosno da li su se indirektno ostvarile Simonovićeve pretnje. Iako je najavio da će se žaliti se na presudu i tražiti strože kazne i za Simonovića i druge okrivljene, Milovanović je jednostavno sklonjen sa ovog predmeta. Naime, izabran je u Državno veće tužilaca (DVT) i oslobođen dužnosti rada na svim svojim predmetima, uključujući slučaj paljenja kuće novinara Jovanović.

”Za mene je to bilo samo prvo poluvreme, zbog čega sam i ponudio da ostanem da postupam kao zamenik javnog tužioca, ali je odlučeno suprotno mojim očekivanjima. Tek sada i iz ove perspektive, a u svetlu aktuelne odluke DVT-a, kojim predsedava tužilac Zagorka Dolovac, shvatam koliko je posle tih reči okrivljenog i nereagovanja republičkog javnog tužioca u datom trenutku, teško uveriti javnost da je takva odluka doneta isključivo u interesu javno tužilačke organizacije“, rekao je Milovanović.

Upravo zbog toga, u jednom delu javnosti ostao je gorak ukus i nedoumica da li su se Simonovićeve reči u neku ruku obistinile jer je tužilac Predrag Milovanović, imenovanjem u Državno veće tužilaca , ujedno i sklonjen sa ovog predmeta iako se nije složio sa takvom odlukom. DVT je samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i u okviru svoje nadležnosti ostvaruje saradnju sa Visokim savetom sudstva, državnim i drugim organima i organizacijama, tužilačkim savetima drugih država i međunarodnim organizacijama.

Postavlja se i pitanje kakva je poruka upućena svim tužiocima i sudijama koji postupaju u osetljivim predmetima poput ovog koji je s pravom izazvao veliku pažnju ne samo u Srbiji već i među mnogim, pre svega, međunarodnim organizacijama koje se bave slobodom izražavanja. Kakve god bile namere, ostaje da lebdi u vazduhu i pitanje kako će ova odluka uticati na Milovanovićevog naslednika u ovom slučaju i kako će odluku republičke tužiteljke Zagorke Dolovac razumeti Veće Apelacionog suda koje će odlučivati po žalbama i odbrane i tužilaštva. Da li će možda strahovati da i oni ne budu “unapređeni” u skladu sa pretnjom Dragoljuba Simonovića.

Zamenik republičkog tužioca i nekadašnji predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić izjavio je da je Milovanović u "tom predmetu uspeo ono što tužilaštvo Srbije po pravilu ne uspeva".

"Stekao je poverenje javnosti, a opštepoznato je da se tužilaštvo Srbije suočava sa hroničnim nedostatkom poverenja gradjana. Uspeo je i da dokaže krivicu u politički osetljivom predmetu što se, takođe, veoma retko dešava", naglasio je Ilić. Kako je rekao, "kada sve to imate u vidu, onda zaista deluje neobjašnjivo odluka republičke tužiteljke Dolovac da ne dopusti Milovanoviću da okonča rad na predmetu".

"Možda upravo uspeh Milovanovića u tom predmetu smeta, jer je zamenik tužioca na osnovnom nivou (Drugo osnovno tužilaštvo) uspeo sve ono što svim tim 'velikim i važnim' tužiocima na najvažnijim pozicijama u tužilaštvu, uključujući i republičku tužiteljku, nikako ne uspeva", rekao je Ilić.

Lidija Komlen Nikolić, predsednica Udruženja javnih tužilaca Srbije i zamenica Apelacionog javnog tužioca u Beogradu, smatra da treba naglasiti još jednu stvar koja je jako bitna.

“Kolega je rekao da želi da nastavi da radi na tom predmetu, a vi mu ne omogućavate da nastavi, ne samo na tom već i na drugim predmetima. Ja se ne slažem sa tom odlukom, jer jednostavno druga četiri člana DVT su nastavila da rade svoj posao, mogao je i on da nastavi ”, kazala je Lidija Komlen Nikolić.

Dragoljub Simonović je bio član Srpske radikalne stranke (SRS). Na dan izbora 2000. godine, ljut zbog nepoštovanja izbornih pravila, sa još tri člana SRS-a polupao je pet izbornih kutija, zbog čega je proveo 27 dana u zatvoru.

Na izborima 2004. izabran je za narodnog poslanika sa liste SRS a na čelo opštine Grocka dolazi juna 2005. godine, ali je smenjen već u novembru, jer je formirana nova većina. Na sledećim parlamentarnim izborima, 2007. godine, ponovo je dobio poslaničku funkciju.

U Srpsku naprednu stranku (SNS) prešao je 2008. godine. Nakon izbora 2012. godine ponovo postaje predsednik opštine Grocka. Na toj poziciji ostaje do decembra kada je imenovan za generalnog direktora ”Železnica Srbije“.

Sa ove pozicije smenjen je u januaru 2015. godine. Međutim, ubrzo je postavljen za savetnika direktora u tom javnom preduzeću.

Ponovo je izabran za predsednika opštine Grocka u junu 2016. Simonović je bio i predsednik Opštinskog odbora SNS-a i član Glavnog odbora SNS-a.

Uhapšen je 25. januara 2019. zbog sumnje na podstrekavanje paljenja kuće novinara portala “Žig info“ Milana Jovanovića. Jovanoviću su 12. decembra 2018. na kuću bačeni ”molotovljevi kokteli“, a pucano je i u vrata kuće. Jovanović i njegova supruga uspeli su da pobegnu kroz prozor.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by