Belgrado, Serbia

Prema nezvaničnim podacima Koalicija Za evropsku Srbiju - Boris Tadić (ZES) osvojila je najviše odborničkih mandata na lokalnim izborima u skupštinama 15 gradova uključujući Beograd od ukupno 23 grada u Srbiji

14.05.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Prema nezvaničnim podacima Koalicija Za evropsku Srbiju - Boris Tadić (ZES) osvojila je najviše odborničkih mandata na lokalnim izborima u skupštinama 15 gradova uključujući Beograd od ukupno 23 grada u Srbiji. Proevropska koalicija većinu odbornika imaće u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Valjevu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Novom Pazaru, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Subotici, Užicu i Šapcu i Zrenjaninu. Srpska radikalna stranka (SRS) je većinu odbornika osvojila u tri grada, Smederevu, Loznici i Vranju. Koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija (DSS - NS) većinu odbornika ima samo u Čačku koji je tradicionalno uporište Velimira Ilića, lidera NS i dugogodišnjeg predsednika opštine Čačak. Ubedljivu pobedu u Jagodini zabeležila je kaolicija Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera - Jedinstvena Srbija (SPS - PUPS - JS). Ovu pobedu koaliciji je doneo Dragan Marković Palma, lider JS. U Kragujevcu, gradu poznatom po fabrici automobila „Zastava" ubedljivu pobedu zabeležio je dosadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović koji je na lokalne izbore izašao sa strankom G17 plus.

Koalicija Za evropsku Srbiju dobila je najviše odbornika i u većini opština u Srbiji. Rezultati lokalnih izbora samo delimično odgovaraju rezultatima izbora za parlament Srbije. U mnogim gradovima i opštinama glasači su na republičkim izborima zaokruživali jedan izbor, dok su se na lokalnim izborima opredeljivali za ličnosti pre nego za programe. Analitičar Jovan Komšić u komentaru za Blic, povodom značajnih razlika u rezultatima lokalnih i parlamentarnih izbora u mnogim opštinama, smatra da „građani zastanu kod papira sa kandidatima za lokalne izbore i razmišljaju o podršci određenim ljudima, odnosno o personalnom kadru". U Čačku je tako na lokalnim izborima najviše glasova dobila koalicija DSS - NS dok je na parlamentarnim izborima najviše građana zaokružilo listu Za evropsku Srbiju. U Kikindi, gradiću u Vojvodini, SRS koja je i do sada bila na vlasti u opštini, na lokalnim izborima je osvojila 38, a Demokratska stranka (DS) 31 posto glasova, dok su na parlamentarnim izborima građani, njih čak 44 posto glasali za listu Za Evropsku Srbiju u kojoj učestvuje DS, dok je radikalima poverenje poklonilo tek 29 odsto izašlih birača.

Najinteresantniji rezultati lokalnih izbora tiču se najvećih gradova u Srbiji. Posebno intrigiraju rezultati izbora u Beogradu, jer je ovaj grad po mnogim obeležjima „država u državi", a funkciju gradonačelnika većina analitičara smatra trećom po važnosti u državi, odmah iza predsednika i premijera Srbije.

Beograd je skoro u svemu preslikao rezultate sa parlamentarnih izbora. Za Evropski Beograd - Boris Tadić (ZEB) je osvojila 39, 75 procenata glasova birača, SRS 35,05, DSS - NS 11,28, LDP 7,01% i SPSP - PUPS - JS 5, 29. U poređenju sa republičkim izborima izvesno je da je deo birača koji su na parlamentarnim izborima glasali za SPS u Beogradu glasao za radikale, kao i da je procenat podrške LDP u Beogradu za skoro dva posto veći nego na republičkom nivou. Ukoliko je verovati analitičarima, ovakvi trendovi se mogu razumeti kao vešta kalkulacija birača. Istraživanja pokazuju da je prosečnom biraču lakše da političko opredeljenje menja na lokalnim izborima, gde se manje gubi i za koje je manje zainteresovan, nego na republičkom nivou.

Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika. ZEB ima 45 mandata, SRS 40, DSS - NS 12, LDP 7 i SPS 6. Za formiranje gradske vlade potrebna je većina od 56 odbornika. Postizborna kombinatorika počela je i u Beogradu i očekuje se da će skupština Beograda biti konstituisana kada lideri stranaka budu imali jasniju sliku kakva će republička vlada biti formirana.

Dosadašnju gradsku vladu činile su DS i DSS, a ocena oba koaliciona partnera je da je ta vlada bila stabilna, funkcionalna i uspešna. Dragan Đilas, kandidat ZEB za gradonačelnika Beograda ne krije da bi za njega i koaliciju koju predstavlja najbolje bilo formiranje iste koalicije, odnosno nastvak saradnje sa DSS. Na konferenciji za novinare lider G17 plus Mlađan Dinkić je rekao da je ZEB počela koalicione razgovore i u Beogradu. Dinkić navodi da je kandidat DSS za gradonačelnika Aleksandar Popović proevropski orijentisan, te da od njega očekuje da podrži stvaranje prirodne koalicije između ZEB i DSS. Dinkić je dodao da tako nešto neće biti moguće ukoliko iz vrha DSS stigne zabrana sklapanja postizbornih dogovora sa ZEB.

Zanimljivo je dodati da su radikali još jednom izgubili u Beogradu. Po gradu kruže nepotvrđene priče da je njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić bio vidno utučen nakon što je saopšteno da je ZEB osvojila najviše glasova u glavnom gradu. Vučić je naročito bio razočaran jer je njegova kampanja, po ocenama ovdašnjih medijskih i PR mogula, bila ubedljivo najbolja i najmodernija. Ipak, dan nakon izbora Vučić je na konferenciji za novinare saopštio da je moralni pobednik, jer su radikali zabeležili najbolji rezultat u Beogradu u poslednjih osam godina.

Drugi podatak koji se sa nestrpljenjem isčekivao bili su rezultati za glavni grad Vojvodine, Novi Sad. Nakon četvorogodišnje vladavine radikala, građani Novog Sada su odlučili da najveći broj glasova daju koaliciji Za evropski Novi Sad (32,83%). Sledi SRS sa 27,41%, Koalicija Zajedno za Vojvodinu - Nenad Čanak osvojila je 9,65%, grupa građana Maja Gojković 7,57%, DSS 6,07%. Interesantno je da u Novom Sadu cenzus nisu prešle ni SPS ni LDP.

Pravo izborno iznenađenje priredila je dosadašnja gradonačelnica Maja Gojković, otpadnica iz redova SRS koju su, po svemu sudeći, radikali izopštili zbog njenog prenaglašenog „evropskog stava". Ma koliko su iz vrha SRS pokušavali da umanje značaj Maje Gojković, sasvim je jasno da je ona preuzela deo glasača SRS, te da će njene dojučerašnje kolege morati sa njom da razgovaraju ukoliko žele ponovo da imaju većinu u gradskom parlamentu.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada u izjavi za Danas ističe da su se „ispunila očekivanja građana i građanki da posle četiri godine radikali silaze sa vlasti u Novom Sadu".

Uticaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najočitiji je na primeru grada Kragujevca. Da podsetimo, gradonačelnik Veroljub Stevanović je, zajedno sa predsednikom Tadićem i ministrom Dinkićem, potpisao Sporazum o razumevanju sa italijanskim Fiatom svega nekoliko dana nakon izborne tišine. Bilo je jasno da će Kragujevac biti lakmus test za ovaj potez, te da će ili ubediti birače u ekonomsku i svaku drugu isplativost pridruživanja Evropskoj uniji ili će ostati mrtvo slovo na papiru. Očito je da su građani Kragujevca ovaj sporazum doživeli kao priliku da ponovo ožive fabriku Zastava koja je hranila bezmalo čitav grad.

Za kraj izdvajamo dva neobično visoka rezultata. Oba beleži koalicija okupljena oko Borisa Tadića. U centralnoj beogradskoj opštini Vračar lista Za evropski Beograd imaće apsolutnu većinu i neće morati da traži druge partnere. U Inđiji, opštini nadomak Beograda, nadaleko čuveni Goran Ješić iz DS, predsednik opštine u dva mandata, osvojio je čak 45,4 odsto glasova ili 18 od ukupno 37 mandata, te mu nedostaje samo jedan odbornik da bez problema sastavi opštinsku upravu. Goran Ješić je poznat po tome što je od relativno male, zaostale opštine stvorio uspešnu opštinu, dobar primer o kojem se govori u regionu. Opština Inđija je, podsećamo, mesto gde su svirali Red Hot chili Peppers, onomad, kada su raspametili Srbiju. Bila je to ideja Gorana Ješića kojoj su se mnogi smejali. Da li zbog Red Hota ili zbog fabrika, tek Ješić je još jednom ubedljivo pobedio. Možda je to pelcer i za druge opštine u Srbiji.