© i am adventure/Shutterstock

© i am adventure/Shutterstock

Četiri županije u južnoj Rumunjskoj dobit će nova sredstva u vrijednosti od čak 166 milijuna eura za poboljšanje vodovodne mreže

08.05.2023. -  Nicola Gentile

U saopćenju objavljenom 30. ožujka Europska komisija najavila je nova financijska sredstva za Rumunjsku u vrijednosti 166 milijuna eura, koja će omogućiti nastavak izgradnje i modernizacije raznih infrastruktura.

Konkretno, projekti obuhvaćaju izgradnju devet novih postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i 761 kilometra nove kanalizacijske mreže, proširenje vodovodne mreže za oko 1000 km, 40 novih rezervoara te razne akcije usmjerene na modernizaciju i obnovu postojećih infrastruktura.

Spomenute infrastrukture dio su većih projekata, od kojih je jedan vezan uz pročišćavanje otpadnih voda, a drugi uz vodoopskrbu općenito. Ovi projekti financiraju se iz Kohezijskog fonda , učinkovitog instrumenta Europske unije koji pruža financijsku potporu prvenstveno usmjerenu na projekte za poboljšanje transeuropske prometne mreže te na ulaganja u okoliš.

Fond financira projekte u državama članicama EU čiji je BDP po stanovniku manji od 90 posto prosjeka EU.

Projekti će biti provedeni u četiri županije južne Rumunjske, smještene između Bukurešta i Dunava: Călăraşi, Giurgiu, Ialomița i Ilfov (ova posljednja okružuje glavni grad, ali ga ne obuhvaća).

Cilj ove intervencije na rumunjskoj vodovodnoj mreži nesumnjivo je poboljšanje kvalitete vode, povećanje mogućnosti pristupa pitkoj vodi te smanjenje rasipanja vode u mreži.

Osnovna ideja je omogućiti Rumunjskoj da se uskladi s EU direktivom o kvaliteti pitke vode i pročišćavanju gradskih otpadnih voda.

Prema riječima europske povjerenice za koheziju i reforme Elise Ferreire, spomenuti projekti odigrat će ključnu ulogu u ovom dijelu Europe, omogućujući “poboljšanje kvalitete i dostupnosti vode, smanjujući rizik od bolesti ljudi i doprinoseći boljoj kvaliteti njihovog života”.

Povjerenica Ferreira osvrnula se na još jedan ključni aspekt, točnije na činjenicu da će poboljšanje vodovodne mreže, a samim tim i smanjenje rasipanja vode, biti korisno za cijeli ekosustav a ne samo rumunjske građane date regije.

Komisija je istaknula da je riječ o projektima koji su sastavni dio šireg programa modernizacije čitave vodovodne mreže u Rumunjskoj.

Za sticanje punog uvida u projekte koje EU financira u svim državama članicama, Komisija upućuje na platformu Kohesio .

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future