U rano jutro 17. marta, na četvorogodišnjicu albanskog nasilja nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, došlo je do snažnog sukoba izmedju medjunarodnih policijskih i vojnih snaga sa jedne strane i lokalnog stanovništva sa druge

18.03.2008. -  Tatjana Lazarević Kosovska Mitrovica

U rano jutro 17. marta, na četvorogodišnjicu albanskog nasilja nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, došlo je do snažnog sukoba izmedju medjunarodnih policijskih i vojnih snaga sa jedne strane i lokalnog stanovništva sa druge.

Nasilje je izbilo tokom jučerašnje, iznenadne akcije zauzimanja kompleksa zgrada Opštinskog i Okružnog suda, od strane medjunarodnih i specijalnih policijskih jedinica iz Prištine. Sudski kompleks se nalazi u severnom delu grada, neposredno pored severne Kosovske policijske stanice.

Akciju su, uz podršku francuskih jedinica KFOR-a, u 05:30 časova ujutru, započeli policajci UNMIK-a, kao i specijalne jedinice poljskih i ukrajinskih policajaca, upadom u zgradu suda, u kojoj se, od prošlog petka, nalaze sudije i osoblje srpskih sudova, koji su iz ovih prostorija izbačeni u leto 1999. god.

Radnici suda su se u trenutku upada nalazili u holu suda. Oni su u prethodna tri dana, od kada su zauzeli ovaj kompleks, tražili od medjunarodne civilne uprave na Kosovu i Metohiji, da se arhiva kosovskih sudova, koja se nalazila u kancelarijama, iznese i prebaci na jug, te da će oni tek tada ući u kancelarije.

"Ovo je proces koji se ne može vratiti unazad", rekao je sudija Nikola Kabašić, prilikom zauzimanja suda od strane Srba 14. marta. "Da li je razumljivo očekivati da tokom ovih devet godina, 98% stanovništva jedne nacionalnosti, ima sud u kom radi gotovo 100% radnika druge nacionalnosti. Mi tražimo dogovor sa UNMIK-om. Mi nećemo dirati albansku arhivu, niti otvarati kancelarije, mi pružamo ruku pomirenja", rekao je tada Kabašić.

U jušerašnjoj akciji, uhapšeno je 53 radnika srpskih sudova. Radnici nisu pružali nikakav otpor prilikom hapšenja i priznaju da nisu očekivali hapšenje, kao ni to da će akcija medjunarodnih snaga uslediti na godišnjicu "pogroma nad Srbima". Tim pre što se čekalo da im se u toku dana obrati ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samrdžić, a nakon sastanka koji je, prethodnog dana, imao sa zamenikom šefa UNMIK-a Lari Rosinom u Gračanici.

U prvom jučerašnjem saopštenju za štampu, regionalna kancelarija Kosovske policijske službe (KPS) za štampu, potvdila je hapšenje, saopštavajući da nije bilo upotrebe sile tokom operacije ulaska u zgradu suda, kao i da će "uhapšene osobe, koje se terete za ilegalno zaposedanje zgrade UNMIK suda, biti rasporedjene u zatvore širom Kosova".

Srpski radnici, sa druge strane, tvrde suprotno, da su policajci razbijali šaltere koji se nalaze u prizemlju, iako osoblje nije pružilo nikakav otpor, te da se u jednom trenutku, kada su se policajci popeli na sprat, čula "strahovita buka". Njihov opšti utisak, kako preneose za Osservatorio, jeste da sa radilo o "strahovito gruboj i osionoj reakciji".

Pojedini izveštači, poput lokalnog novinara B92, su u u svojim jutarnjim uključenjima s lica mesta, naglašavali da, osim prekomerne upotrebe sile, medjunarodni policajci se, prilikom pretresa, prema ženama odnose vulgarno. Ovim uključenjima, dominirala je emocija, a lokalna televizija je sve vreme emitovala sirove snimke akcije zauzimanja suda i hapšenja Srba koji su se u njoj nalazili.

Prilikom izvodjenja iz zgrade suda, muškarci su imali lisice na rukama, dok su ženama ruke bile vezane konopcem. Policija ih je fotografisala neposredno pre ulaska u vozila.

Očevici, kao i lokalni učesnici u ovom sukobu, jednoglasno ocenjuju da su ove, po njihovim rečima, "neprimerene i ponižavajuće" scene bile upravo okidač za sukob koji je potom usledio.

Srbi su fizički pokušali da spreče odlazak vozila UNMIK policije, u kojima su se nalazili uhapšeni radnici suda. Oni su vozila zasuli kamenicama, bacajući takodje i zapaljene gume prema njima, a prema izjavama očevidaca, mnogi mladići su se bukvalno bacali na vozila, sprečavajući njihov prolazak kroz masu okupljenih gradjana.

Srbi su uspeli da oslobode 21 radnika suda, dok su 32 radnika, medju kojima je, prema medjunarodnim izvorima, bilo 20 muškaraca i 12 žena, odvezeni u Prištinu, ali su u toku dana pušteni.

Ispaljene su ogromne količine suzavca i šok bombi, o čemu takodje svedoči i neverovatno veliki broj praznih patrona, koje su, uz bačene kamenice, nakon sukoba ostale na glavnoj ulici ispred suda. U stanovima u severnom delu grada, suzavac se osećao tokom čitavog jučerašnjeg dana.

Medjunarodni zvanični izvori sa jedne strane, izveštavaju isključivo o napadima Srba. Tako su se u jučerašnjim ažuriranim saopštenjima za štampu regionalne Kosovske policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici, davale informacije da je, u tom sukobu, oko 07:30 časova, grupa od oko "200 - 300 protestanata bacala kamenice i molotovljeve koktele na pripadnike UNMIK policije i KFOR-a, te da su tom prilikom, oštećena dva vozila UNMIK-a"; potom, da je u 08:10 časova, došlo do eksplozije u kojoj su povredjena 3 policajca i dva vojnika KFOR-a, koji su evakuisani. Prema ovim saopštenjima, srpska strana je koristila ručne bombe i vatreno oružje.

Iako se na TV B92 u toku jučerapnjeg dana vrtela izjava direktora UNMIK-ovog odeljenja za javno informisanje, Aleksandra Ivanka, da prema njegovim saznanjima, a nakon provere UNMIK-a, nije bilo korišćenja vatrenog oružja sa medjunarodne strane, ovu izjavu, osim lokalnog stanovništva, indirektno su sinoć demantovali i vojni izvori KFOR-a, koji su takodje za isti medij izjavili da su vojnici KFOR-a koristili vatreno oružje, ali isključivo ispaljujući hice upozorenja uvis.

Srpski lokalni izvori, kojima se pridružuju najviši srpski državni zvaničnici optužuju UNMIK i KFOR za prekomernu upotrebu sile, kao i korišćenje vatrenog oružja.

Jovo Radović, zamenik opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio jedan od uhapšenih se, sa još trojicom kolega, nalazio u vozilu UNMIK policije, kada je vozač, prema njegovim rečima, sa jasnim oznakama Sjedinjenih američkih država, napunio šaržer i ispalio metke "u pravcu mase" koja je sprečavala vozilo da se probije.

"Vozilo u kom sam se ja nalazio, sa još trojicom kolega i dva UNMIK policajca, napustilo je sudski kompleks. Kod obližnje škole i elektrodistribucije, koje se nalaze u neposrednoj blizini sudskog kompleksa, masa okupljenih gradjana je pokušavala da spreči prolazak vozila. Američki policajac, koji je vozio, ubacio je šaržer u pištolj i ja sam jasno video kako puca u pravcu mase. Ne razumem engleski, ali sam jasno čuo kada je izgovarao, "Come on, coming, f... you". Ispalio je čitav šaržer.

Tvrdim da nije pucao u vazduh, već u masu. Prošli smo masu, i ubrzo, na sledećoj deonici puta nas je čekala nova masa ljudi. On je u medjuvremenu, već napunio drugi šaržer. Rekao bih da je ukupno ispalio oko deset metaka, dakle čitav jedan šaržer i jedan iz drugog. Meni je sve to trajalo večnost, a ja i kolege bili smo u strahu, jer su gradjani pokušavali da spreče prolazak vozila, bacajući kamenice i zapaljive naprave na auto", kaže Radovanović u ekskluzivnoj izjavi za Osservatorio.

Očevici tvrde takodje da se snajperista mogao vrlo jasno videti sa zgrade suda, kako nišani i puca u masu Srba. U dvorištima obližnjih kuća, koje se nalaze u neposrednoj blizini sudova, i u koja su demonstranti bežali od suzavca, nalaze se lokve krvi, koje je izveštač Osservatoria video.

Ubrzo po prebacivanju Srba u Prištinu, regionalni portparol UNMIK-a, Djordji Kakuk (Gyorgy Kakuk) je izjavio da će radnici biti brzo oslobodjeni, što je bio povod za pojedine spekulacije na srpkim medijima o tome zašto su hapšeni radnici suda i prebacivani u Prištinu, ako će biti odmah pušteni.
Predsednica opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Branka Semenov, u izjavi za Osservatorio, govori o tome šta se dogadjalo na putu za Prištinu:

"Prvo su nas odvezli u regionalni centar na jugu. Nismo izlazili iz vozila. Posle nekog čekanja, krenuli smo prema Vučitrnu, pa su nas vratili ka Mitrovici ponovo. Opet smo se od Mitrovice okrenuli i krenuli ponovo ka zatvoru u Vučitrnu. Tamo smo opet čekali, iako ni ovde nismo izlazili iz auta. U autima je bila tišina. Onda smo odatle prebačeni u prištinski zatvor i tamo su nas predali Kosovskoj policijskog službi. Njihovi policajci su nas vredjali, jer su znali da smo Srbi, a nije bilo nijednog medjunarodnog pripadnika. Govorili su nam, ismejavajući nas, da će država Kosovo brinuti o svim svojim gradjanima. Kada sam zatražila da odem u toalet, naterali su me da se izujem, znali su vrlo dobro da sam predsednica suda. Nismo imali vodu, ruke su nam sve vreme bile jako vezane. Mislim da su nam ruke bile skoro šest sati neprekidno vezane i ostali su modri tragovi na njima. Tek kada se saznalo da se vode pregovori, odvezali su nas. Osećaj je bio strašan", kaže Semenov u ekskluzivnoj izjavi za Osservatorio.

Sukobi u Kosovskoj Mitrovici konačno su prestali kada su se medjunarodne policijske snage povukle iz ovog grada i tom prilikom je policijsko vozilo naletelo i odbacilo u stranu vozilo hitne pomoći.
Deca su puštena iz škola odmah nakon dolaska u ranim jutarnjim satima, a sve prodavnice su zatvorene.

Od oko sto povredjenih u ovom sukobu, oko sedamdesetak su Srbi. U najtežem stanju su dva Srbina - Ilija Ćuća, sa teško povređenim, odnosno izgubljenim okom, koji je prebačen u Beograd i operisan, dok je srpski pripadnik Kosovske policijske službe Nebojša Vukomanović, ranjen u predelu glave, prebačen u Kragujevac, operisan i nalazi se u komi.

Jedan pripadnik ukrajinskih jedinica policije je prva žrtva jučerašnjih sukoba u gradu na Ibru. On je u toku noći, u Prištini, podlegao povredema koje je zadobio juče, potvrdio je portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani.

Regionalna kancelarija za štampu Kosovske policijske službe u Kosovskoj Mitorvici saopštila je ranije da su 63 pripadnika medjunarodnih policajaca povredjena, od čega je 48 pripadnika specijalnih policijskih jedinica, te da njihove povrede nisu opasne po život. Policijski komandir, Poljak, Andrzej Matejuk rekao je za BiBiSi da su 27 povredjenih policijaca bili Poljaci. Medju povredjenim policajcima nalaze se i 14 Ukrajinaca. Francuski vojni izvori saopštili su da je povredjeno i 20 francuskih vojnika, od kojih osmoro zadobilo ozbiljne povrede.

Poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Gžegož Šetina doputovao je jutros na Kosovo, kako bi vladinim avionom vratio u domovinu policajce koji su povređeni u nemirima u Kosovskoj Mitrovici.

U bolnicama se trenutno nalazi 13 policajaca, dvojica su operisana, a ostali su zbrinuti u bazi. Uglavnom je reč o povredama od šrapnela i komadića granata i molotovljevih koktela, kojima su Srbi u Kosovskoj Mitrovici gađali policajce, izveštava B92.

Kada su u kasnim popodnevnim satima juče u Kosovsku Mitrovicu vraćeni radnici suda suda, situacija u Kosovskoj Mitrovica se i definitivno smirila, a tenzije su opale odmah nakon što je minister za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ranije juče stigao u Mitrovicu. On je okupio revoltirane i iznemirene gradjane na spontanom protestnom skupu, koji su bili na ulicama, i pored jake kiše koja je padala.

Obraćajući se okupljenim gradjanima, Samardžić je pokušao da smiri tenzije i zatražio da se gradjani smire. Preneo je da je u kontaktu sa medjunarodnim zvaničnicima i da će radnici suda biti oslobodjeni u toku dana, te da će akcija upada i hapšenja Srba biti "isterana do kraja".

"Moramo zbog ovih žrtava da obezedimo da žrtava više nema, a da se izborimo za naše pravo, a to je da je Kosovo Srbija. Nema Srba na Kosovu bez Srbije. Srbija će ovde biti uvek prisutna dok su Srbi, i obratno. Prema tome, molim vas, disciplina i idemo na sud", kazao je on.

On je takodje rekao da "ćemo vratiti onima koji su nam ovo uradili".

Okupljeni studenti, građani i ministar Samardžić su u blizini mosta položili cveće pored spomenika ubijenim Srbima tokom nasilja 17. marta 2004. godine.

Samardžić je inače, po izbijanju sukoba izjavio da je na sastanku koji je imao sa zamenikom šefa UNMIK-a Lari Rosinom, 16. marta uveče u Gračanici postigao odgovor da se ne preduzima nikakva akcija, dok narednog dana ne obavi razgovor sa srpskim radnicima.

Iako postoje procene na srpskoj i medjunarodnoj strani da je izmedju srpskog ministra i zamenika šefa UNMIK-a Rosina otvoren, sada već i lični sukob "povredjenih sujeta", kako je jedan analitičar sinoć izjavio za televiziju B92, utisak iz nezvaničnih medjunarodnih lokalnih izvora u Kosovskoj Mitrovici jeste da je uloga ministra Samardžića u toku jučerašnjeg dana na smirivanju situacije bila veoma kostruktivna i pozitivna.

Sa svoje strane, medjunarodna civilna administracija u Kosovskoj Mitrovici je takodje juče nastojala da u toku čitavog jučerašnjeg dana drži otvoren kanal komunikacije sa predsednicima i liderima srpskih opština na severu.

U ličnim kontaktima, pojedini gradjani na severu su, od svojih medjunardonih poznanika, prijatelja ili kolega, u toku jučerašnjeg dana dobijali poruke ohrabrenja, osude akcije jedinica iz Pristine, uveravanja da pripadnici medjunarodne zajednice u Kosovskoj Mitrovici nisu znali za ovu akciju, kao i izvinjenja zbog dogadjaja.

Na jučerašnje dogadjaje snažno su reagovali domaći i strani zvaničnici. Gorkim i revoltiranim ocenama lokalnih lidera na severu, pridružuju se i svi srpski politički prvaci iz Beograda. Svi se slažu u oceni da je došlo do prekomerne upotrebe sile, kao i u zahtevu da se otvori hitna istraga.

Predsednik Tadić je "utisak o prekomernoj upotrebi sile u Mitrovici preneo generalnom sekretaru NATO-a Jap de Hop Sheferu i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani", kako je izjavio za Radio televiziju Srbije. Istovremeno, Tadić je apelovao je na sve strane na Kosovu I Metohiji da se uzdrže od nasilja, upozorivši da "crvene linije nikako ne treba prelaziti".

Sa druge strane, albanski političari i funkcioneri pozdravljaju akciju UNMIK policije i KFOR-a
"Današnji akti nasilja protiv UNMIK policije i pripadnika KFOR-a su u celini neprihvatljivi za institucije i narod Kosova. Brutalni napad demonstranata na pripadnike snaga reda je javno dokazao da uzurpatorima Okružnog suda u Mitrovici smeta zakonitost, mir i stabilnost na Kosovu", navodi se u izjavi Sejdiua.

Medjunarodni zvaničnici i agencije na Kosovu naglašavaju da je predjena "nedozvoljena crvena linija". Zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin i komandant KFOR-a Xavier de Marniac osudili su nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Rosin i de Marniac istakli su da je nasilje protiv policije UNMIK i KFOR-a, koji su jutros preuzeli kontrolu nad sudom u severnoj Mitrovici, "flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN" i pozvali na mir, navedeno je u saopštenju UNMIK-a.

"KFOR će odlučno odgovoriti na nasilje izgrednika u Kosovskoj Mitrovici koji su prekršili zakon gađajući pripadnike međunarodnih snaga kamenicama, molotovljevim koktelima i ručnim bombama, te pucajući iz vatrenog oružja", izjavio je u Briselu portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, za održavanje reda i mira, sa medjunarodne astrane, od juče su zadužene jedinice francuskog KFOR-a. U medjuvremenu, u toku današnjeg dana, severna policijska stanica je ponovo predata kosovskim policajcima, a vojnici KFOR-a razmešteni su ispred suda, zgrade Kosovske policijske službe i UNMIK administracije. I oni patroliraju gradom, ali u gradu nema medjunarodnih policajaca. Na glavnom mostu na Ibru, sa južne strane se nalaze albanski pripadnici Kosovske policijske službe, dok se sa severne strane nalazi KFOR.

Gradska komunalna služba je jutros uklonila kamenice, ispaljene patrone i ostatke vozila sa ulica grada. Prodavnice su otvorene, a nastava se odvija normalno.

U medjuvremenu, članovi sudskog pregovaračkog tima najavili su da su spremni za razgovor sa predstavnicima UNMIK-ovog pravosuđa i da nude rešenje za povratak Srba zaposlenih u sudovim i tužilaštvu u prostorije u severnoj Mitrovici.

"Pravosudni radnici srpske nacionalnosti neće odustati od zahteva za povratak na radna mesta u Okružni i Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici", izjavio je danas okružni javni tužilac Milan Bigović.
On je rekao da su Srbi spremni da nastave razgovore sa nadležnima za pravosuđe iz UNMIK administracije, kako bi na miran način rešili probleme povratka u te pravosudne institucije.
Manja grupa mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice gađala je danas prepodne kamenicama kolonu vozila francuskih vojnika Kfora, ali većih incidenata nije bilo. Francuski vojnici su ispalili jednu šok bombu, kao i gumene metke u vazduh, nakon čega su se mladići razbežali. Ovaj dogadjaj potvrdjuje ogroman bes i ljutnju koja postoji kod gradjana severnog dela zbog jučerašnjih dogadjaja, na godišnjicu martovskog nasilja, u kom je 2004. godine, proterano oko 4,000 preostalioh Srba, njihova imovina uništena, spaljeno i demolirano oko 35 crkava i manastira, a 19 lica je tada izgubilo život.