foto Pixabay

foto Pixabay

Kosovski predsednik Hašim Tači je prošlog vikenda odlučio da se nakratko provoza čamcem po jezeru Gazivode u srpskoj enklavi na severu Kosova. Bila je to neka vrsta "malog vikend rata" koji se, na sreću, dogodio samo u medijima

04.10.2018. -  Dragan Janjić Beograd

Kosovski predsednik Hašim Tači je prošlog vikenda odlučio da se nakratko provoza čamcem po jezeru Gazivode u srpskoj enklavi na severu Kosova. Tačija je pratio veći broj pripadnika specijalnih policijskih snaga Kosova ROSU, što je izazvalo žestoku ljutnju i reakciju Beograda. Srpski mediji su izvestili o albanskom napadu na Gazivode, a predsednik Aleksandar Vučić odgovorio dramatičnim obraćanjem javnosti i odlukom o podizanju borbene gotovosti srpskih vojnih snaga.

Na samom jezeru Tači je proveo petnaestak minuta, a cela “operacija”, uključujući i dolazak i rasporedjivanje specijalnih policijskih jedinica, trajala je nekoliko sati. Bila je to neka vrsta "malog vikend rata" koji se, na sreću, dogodio samo u medijima. U stvarnosti, neke naročite napetosti na terenu nije bilo, niti ima potvrdjenih izveštaja o incidentima i hapšenjima, odnosno privodjenjima kosovskih Srba. Očevici kažu da je Tačijeva pratnja na prilazima jezeru zatražila od čuvara da podignu rampu, što je i učinjeno, i da je sve prošlo bez napetosti.
Vučić je rekao da je u operaciji učestvovalo između 110 i 130 pripadnika policijskih snaga iz tri grupacije i da su svi naoružani dugim cevima zauzeli pristupne saobraćajnice, brutalno maltretirali četiri lica, privodili i zadržavali, a ni za jednu od tih stvari nisu imali nikakvih razloga ni prava. Kosovska policija je, medjutim, saopštila da je obezbedjivala posetu Tačija Gazivodama i da je poseta protekla u miru, a prištinski mediji su preneli da je u akciji učestvovalo oko 60 pripadnika specijalne policijske jedinice ROSU.

Čini se da je u realnosti ozbiljnije bio ugrožen samo Srbin Goran Dražević, vlasnik kafane u selu Banjska u opštini Zubin Potok (srpska opština u enklavi na severu Kosova), na čiju kuću je pucano nakon odlaska Tačija. Dražević je rekao da veruje da je bio meta napada jer je Tači posetio njegovu kafanu u kojoj je popio kafu i rakiju. Iz te njegove izjave se može zaključiti da smatra da su napadači bili Srbi. Prištinskom portalu Insajderi rekao je da se napad dogodio u tri sata posle ponoći, ali da niko nije povredjen. Na njegovu kuću ispaljen je, kako je naveo, rafal.

Gazivode

Uprkos dramatičnim izveštajima u srpskim medijima i još dramatičnijim izjavama i odlukama srpskih vlasti, na ulicama gradova u Srbiji i medju kosovskim Srbima nije bilo vidljivih znakova veće uznemirenosti i zabrinutosti. Život je tekao uglavnom normalno, a stanovništvo se, po svemu sudeći, polako navikava na izraziti senzacionalizam koji masovno upražnjavaju mediji i političari, gleda svoja posla i usputno prati šta se dogadja.

Vučićevi i Tačijevi oponenti u Srbiji i na Kosovu ceo dogadjaj opisuju kao buru u čaši vode i kao deo dogovora izmedju kosovskog i srpskog predsednika. I jedan i drugi su, prema navodima oponenata, želeli da se pred svojim biračima pokažu kao nepokolebljivi zaštitnici nacionalnih interesa, spremni i sposobni da te interese zaštite. Tači je posetu Gazivodama “tempirao” u vreme kada su opozicione stranke u Prištini zakazale proteste zbog izveštaja o pregovorima Beograda i Prištine o razgraničenju, odnosno razmeni teritorija, što opozicija tretira kao izdaju nacionalnih interesa.

Poseta Gazivodama, koju je Tači opisao kao rutinsku, naglašavajući da može u svakom trenutku da poseti bilo koji deo Kosova i da će to i ubuduće činiti, imala je za cilj da parira optužbama za izdaju nacionalnih interesa i da umanji značaj i smisao protesta u Prištini. Reč je o veštom manevru kojim je kosovski predsednik makar delimično ublažio pritisak moćne opozicije kome je permanentno izložen već nedeljama. Ti pritisci sada svakako neće prestati (mogu se čak i pojačati), ali je Tači pokazao da ume da se “održi u sedlu” i da ga neće biti lako slomiti.

Jezero Gazivode je, inače, trenutno jedan od najvećih problema u sporu Prištine i Beograda. Brana je u srpskoj enklavi na severu Kosova, a značajan deo jezera se nalazi na teritoriji Srbije. Srbija je u potpunosti finansirala izgradnju tog hidroenergetskog sistema koji vodom snabdeva trećinu Kosova i značajan je proizvodjač električne energije. Kosovo traži da u potpunosti upravlja sistemom, a Srbija to ne prihvata, insistirajući na dogovoru.

Rizici

Tačijeva poseta je bila povezana sa potencijalnim rizicima, ali posmatrači u Beogradu i Prištini veruju da su ti rizici bili minimalni i da se nijedna strana ne bi usudila da zaista krene u neki ozbiljniji sukob. Vučić jeste naredio podizanje borbene gotovosti vojske, ali su vlasti u Beogradu svakako svesne da bi eventualno pokretanje trupa ka Kosovu značilo i potencijalni sukob sa snagama NATO koje su tamo rasporedjene. To bi, naravno, moglo da bude pogubno za Srbiju i srpske vlasti, pa mogućnost stvarnog angažovanja srpskih trupa ipak ostaje u domenu spekulacije.

Kosovske vlasti mogu da pokrenu policijske snage i isprovociraju incidente sa lokalnim Srbima, ali Tačiju ulazak u otvoren sukob takodje ne odgovara. Eventualna oružana akcija bi svakako izazvala oštro protivljenje Brisela i Vašingtona, nastavak ionako usporenih pregovora bi bio nemoguć, a regionalna stabilnost bi mogla da bude dramatično uzdrmana. Samim tim mantra o posvećenosti mirnom regulisanju odnosa izmedju Beograda i Prištine kroz pregovarački proces, koje se naglašeno drže obojica predsednika, bi pala u vodu.

"I danas sa ovog lepog mesta, i snažnog energetskog i poljoprivrednog kapaciteta Republike Kosovo šaljem najbolju poruku za sve građane Kosova, da radimo zajedno za novo evropsko Kosovo, Kosovo u NATO i EU. Kosovo je jedno, multietničko, nezavisno i suvereno. Razgovori koji će se odviti u narednim danima i mesecima u Briselu biće za mir, stabilnost i međusobno priznanje”, kazao je Tači na Gazivodama. Tu izjavu Beograd je, sasvim izvesno, doživeo kao ozbiljnu provokaciju i signal da Priština nije spremna za nagodbu o Gazivodama.

Ma koliko povremene provokacije bile politički unosne i za jednu i za drugu stranu, i Priština i Beograd ipak moraju da se okreću pregovorima. Tači i Vučić ne uspevaju da dovedu do kraja pregovarački proces zasnovan na Briselskom sporazumu i sada pokazuju ambiciju da potraže rešenja u pregovorima o razgraničenju. Iz Vašingtona i Brisela stižu poruke da treba sami da se dogovore, što očigledno ne ide lako. Incidenti poput posete Gazivodama svakako ugrožavaju pregovarački proces, ali i pokazuju da situacija može lako da se otme kontroli i da nervoza neprekidno raste.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by