Jedna od najstrože čuvanih tajni hrvatske države, popis osoba koje imaju status veterana Domovinskog rata, objavljena je na Internetu. Odmah je bilo jasno da je to prvorazredni politički događaj čije se posljedice teško mogu predvidjeti. Svakome je, naime, jasno da Hrvatska nije imala 501.666 vojnika koji su se borili s puškom u ruci

08.04.2010. -  Drago Hedl Osijek

 

Jedna od najstrože čuvanih tajni hrvatske države – popis osoba koje imaju status veterana Domovinskog rata, kako Hrvati nazivaju rat nastao raspadom bivše Jugoslavije, koji se, s prekidima, vodio od 1991. do 1995. godine, objavljena je na Internetu. U utorak, 6. travnja, oko 19 sati, popis je osvanuo na adresi www.registarbranitelja.com, a vijest o tome odmah je objavljena i u središnjoj informativnoj emisiji Hrvatske televizije. Nakon samo pola sata stranica je srušena, no ubrzo je pronađen put kako joj se na posredan način može pristupiti.

Odmah je bilo jasno da je to prvorazredni politički događaj čije se posljedice teško mogu predvidjeti. Svakome je, naime, jasno da Hrvatska nije imala 501.666 vojnika koji su se borili s puškom u ruci, a koliko ih se nalazi na službenom popisu registra ratnih veterana, kojeg je Vlada proglasila klasificiranim podatkom i uporno se protivila zahtjevima za njegovo objavljivanje. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić više je puta ironično znao reći, komentirajući podatak o više od pola milijuna vojnika u Domovinskom ratu, kako bi – da ih je uistinu toliko bilo - Hrvatska završila rat za dva dana.

Objavljivanje registra, omogućeno je upadom hakera u server hrvatskog Ministarstva obrane, stoji na stranici koja je objavila registar. No, u Ministarstvu obrane to su demantirali, pa je pretpostavka da je netko od službenima ukrao podatke, ilegalno ih presnimivši. Kakogod da su podaci dospjeli na Internet, pokazalo se ono u što se s razlogom sumnjalo: mnogi na popisu nisu sudjelovali u ratu ili su svoje sudjelovanje prikazali znatno dužim nego što je ono stvarno bilo.

Samo ime u registru vojnika koji su sudjelovali u ratu i ne bi bilo problem da se iza tog statusa ne kriju značajne privilegije. Mnogi su na taj način stekli značajne materijalne povlastice -mirovine, stambeno zbrinjavanje, carinske olakšice ili oslobađanje od plaćanja različitih poreza koje obični građani moraju plaćati.

U hrvatskom društvu postoji razumljivo poštovanje prema onima koji su s puškom u ruci branili zemlju kada je bila ugrožena. Nitko se ne protivi tako stečenim privilegijama, no problem je, međutim, što se na popisu našlo jako mnogo onih kojima ondje nije mjesto. U vremenu krize i teških gospodarskih prilika, kada je država uvela i dodatni krizni porez, počelo je snažno rasti nezadovoljstvo građana što se na popisima ratnih veterana nalazi mnogo onih koji su taj status – i odgovarajuće privilegije – dobili bez osnova.

Zato su u posljednje vrijeme sve glasniji i sve češći pozivi da se registar branitelja objavi, kako bi se vidjelo tko je sve na njemu i kako bi se otkrili uljezi koji su na popis dospjeli prijevarom. Aktualni predsjednik države, Ivo Josipović, u svojoj je izbornoj kampanji zagovarao objavljivanje registra branitelja, no kada je, stupivši na funkciju, to i službeno zatražio, odbijen je s obrazloženjem da je riječ o zaštićenim osobnim podacima čije objavljivanje priječi zakon.

Premijerka Jadranka Kosor, koja je prije dolaska na čelo Vlade, dugo bila ministrica zadužena za brigu o ratnim veteranima, oštro je reagirala na objavu popisa branitelja, nazvavši to kršenjem zakona. Zatražila je hitnu istragu o tome kako je registar ratnih veterana dospio na Intrenet. Već u srijedu, dan nakon objavile registra, policija je uhitila jednu osobu. Zanimljivo, riječ je o kompjutorskom stručnjaku Marku Rakaru koji je bio angažiran u izbornoj kampanji sadašnjeg predsjednika Republike, Ive Josipovića. Policija je potvrdila njegovo uhićenje, no nije sigurna da je upravo on osoba koja je za šest dolara zakupila prostor na jednom serveru u američkoj saveznoj državi Kansas i uz njihovu pomoć postavila ne Internet popis s imenima službenog registra hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) – koja je na vlasti u Hrvatskoj od 1990. – s prekidom od 2000. do 2003. kada je vladala koalicija lijevog centra – namjerno je tolerirala nezakonito stjecanje veteranskog statusa, kupujući na taj način naklonost birača. Veteranske udruge uvijek su bile sklone HDZ-u i smatrale su se njihovim biračkim utvrdama. Politička oporba smatra da se HDZ-ova Vlada upravo zbog toga i protivi objavi registra.

Činjenica da je registar – mada nepotpun – ipak objavljen i da se već u prvih nekoliko sati vidjelo zbog čega se tako grčevito pokušalo onemogućiti da dospije do očiju javnosti, imat će snažnog utjecaja na politička zbivanja u Hrvatskoj. Predsjednik Ivo Josipović, dan nakon što je registar osvanuo na Internetu, priopćio je kako se i dalje zalaže za njegovo objavljivanje, ali da mu nije drago što se pojavio na takav način.

Objavljivanje registra i činjenica da je na njemu – kako se i sumnjalo – mnoštvo onih koji su veteranski status i sve povlastice koje uz to idu, stekli nezakonito, sada će prisiliti Vladu da napokon učini ono što se godinama guralo pod tepih. Bit će nužna revizija tog golemog popisa, a pritisak javnosti da se to učini, toliko je snažan da bi svako odupiranje tome išlo na štetu onoga tko bi se reviziji registra veterana pokušao oduprijeti.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy