Poslije dvije sedmice prisilne pauze Feral Tribune se ponovo vratio na kioske. "Izišli smo zahvaljujući susretljivosti hrvatskoga premijera i novčanoj pomoći", intervju sa Heni Erceg, glavnom urednicom Ferala

17.07.2007. -  Luka Zanoni

Poslije dvije sedmice prisilne pauze Feral se ponovo vratio na kioske. Kako ste uspjeli da riješite problem duga?

Izišli smo zahvaljujući susretljivosti hrvatskoga premijera i novčanoj pomoći, sto je istodobno pomoglo Feralu čiji novinari, zbog poznatih razloga, nisu mjesecima primili plaće, ali i posvjedočilo još važnije, da se neke stvari u Hrvatskoj mijenjaju, pa je u tom kontekstu izjava premijera Sanadera kako je Feral mnogo napravio za demokraciju i slobodu u Hrvatskoj bila itekako važna i za nas, ali i za stanje duha u državi, u kojoj je takva izjava do nedavno bila naprosto nezamisliva. Dakako, premijer je razmišljao u duhu vlastite političke pragme, no u svakom mu slučaju valja priznati da je reagirao onako kako se to nisu njegovi prethodnici, pa ni koalicijska vlada.

Na sastanku održanom 21. lipnja u Zagrebu potpisano je Pismo namjere prema kojemu će Europapress holding (EPH), najveći novinski izdavač u Hrvatskoj, preuzeti većinsko vlasništvo nad Feral Tribuneom, tj. nad poduzećem Kultura i rasvjeta koje izdaje list.

Pošto je EPH Ninoslava Pavića najveća izdavačka grupa u Hrvatskoj. Da li ste morali da prihvatite neke njihove uslove ili su vam ostavili potpunu slobodu?

EPH Ninoslava Pavića već je duže zainteresiran za preuzeminja Ferala, i nikada, pa ni sada, kada su pregovori u završnoj fazi, nije pokazivao težnju za promjenom uredjivačke politike, niti miješanje u Feralove uredjivačke slobode. Tako bi, prema ugovoru, trebalo i ostati, a zajednički bi se radilo na obogaćivanju sadržaja Ferala, sto će biti moguće jedino podizanjem standarda čitave novine i jačanjem novinarske ekipe.

Jedan od vaših problema su bili oglasi, jer ste imali male zahtjeve reklama u vašem listu. Da li će vam EPH dati mogućnost da imate više oglasa sto bi dalo garanciju Feralu da sam opstane?

Ni EPH nema iluzija u veliki broj oglasa u Feralu, jer se stari mitovi teško guše, no svakako će i to biti lakše ukoliko postanemo dio većega sistema, ali u Hrvatskoj je danas upravo oglasivačko - medijsko tržiste vrlo koruptivno, pa se ne treba puno nadati.

Da li će list biti promjenjen, mislim što se tiče grafike, tema koje ćete pratiti, uredništva, itd?

Da, idemo na grafičke i uredjivačke promijene, ovo drugo ponajprije zato jer je dosadašnja uredjivačka postava, ja posebno, jako umorna, a u Feralu ima dosta dragocjenih i jakih ljudi koji bi mogli i trebali preuzeti kromilo. Feral će tako imati zajamčenu budućnost, uz nezavisnu uređivačku politiku i njegovanje kritičkoga duha na kojem je i nastao, ali i mogućnost da se razvija i sadržajno obogati, angažira veći broj suradnika, te otvara i one teme kojima se, zbog besparice i teških uvjeta rada, dosad nije bavio. U dogledno vrijeme list će se grafički modernizirati i tiskati na kvalitetnijem papiru, te se i na taj način odužiti čitateljima na dosadašnjoj vjernosti i pokušati steći nove.

Da li će Feral ostati satiričan list, kako smo se odavno navikli da ga čitamo?

Naravno da će list ostati satiričan u jednom svom dijelu, kao i do sada, jer bez toga Feral bi, mislimo, puno izgubio, skoro svoju dušu.