Više od tri stotine hrvatskih novinara prosvjedovalo je prošlog petka pred zgradom hrvatske Vlade, ogorčeni nedjelotvornošću policije koja ne uspijeva pronaći počinitelje sve učestalijih napada na novinare. Brutalni nasrtaj na poznatog novinara Jutarnjeg lista, Dušana Miljuša prelila je kap strpljenja njegovih kolega. Dušan Miljuš poznati je zagrebački novinar i jedan od najupućenijih u organizirani kriminal i spregu mafije i politike

11.06.2008. -  Drago Hedl Osijek

Više od tri stotine hrvatskih novinara prosvjedovalo je prošlog petka pred zgradom hrvatske Vlade, ogorčeni nedjelotvornošću policije koja ne uspijeva pronaći počinitelje sve učestalijih napada na novinare. Brutalni nasrtaj na poznatog novinara Jutarnjeg lista, Dušana Miljuša, koji je metalnim šipkama pretučen na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi njegov stan - nakon čega je s prijelomom ruke, potresom mozga i ozljedama lica završio u bolnici - prelila je kap strpljenja njegovih kolega. Inače razjedinjeni i do sada nespremni na sličnu akciju, novinari su se odlučili na ulične demonstracije, smatrajući kako priopćenja i apeli, prilikom ranijih napada na novinare, više nisu dovoljni.

Dušan Miljuš poznati je zagrebački novinar i jedan od najupućenijih u organizirani kriminal i spregu mafije i politike. Prije nekoliko mjeseci, u vrlo tiražnom zagrebačkom Večernjem listu, pripadnici zagrebačkog podzemlja objavili su njegovu osmrtnicu - u rubrici u kojima novine objavljuju plaćene obavijesti o smrti. Bilo je to jasno upozorenje Miljušu što bi mu se moglo dogoditi nastavi li pisati o mutnim i nezakonitim poslovima podzemlja, koji su često isprepleteni s visokom politikom. Miljuš se na to nije obazirao, kao ni na telefonske prijetnje koje su mu bile upućivane. A onda su ga, u nedjelju 1. lipnja, dvije nepoznate osobe, na motorima i s kacigama na glavi, pratile od teretane u koju redovito odlazi, do njegovog zagrebačkog stana i ondje ga pokušala ubiti metalnim šipkama. Da nije uspio podići ruku, koja je blokirala izravni udarac u glavu i da susjedi nisu reagirali, možda više ne bi bio među živima.

"Sad me još samo mogu ubiti. Trećeg nema. Sretan sam što sam ostao živ, ali neću odustati", poručio je Miljuš iz bolesničke postelje.

Novinare je posebno rasrdila činjenica da je ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, upitan što će poduzeti nakon napada na Dušana Miljuša, odgovorio protupitanjem: "Tko je Miljuš?". Novinar Jutarnjeg lista, Hrvoje Appelt, zgrožen takvom ministrovom neinformiranošću, upitao se: "Ako ministar policije nije upoznat s činjenicom da u Hrvatskoj postoji novinar koji 20 godina piše o kriminalnoj sceni i nositeljima organiziranog kriminala, pitanje je koliko tu scenu poznaje, a pogotovo način na koji se boriti protiv kriminala?".

Revoltirani takvom neobaviještenošću ministra Rončevića, da ne zna ime jednog od vodećih novinara koji piše o organiziranom kriminalu, korupcijskim skandalima i mafiji - dakle upravo o onome što je u nadležnosti tog ministra - novinari su na prosvjedu nosili majice s napisom "Tko je Rončević?", aludirajući na njegovu nekompetentnost.

Koliko je za vlast premijera Sanadera napad na novinara Miljuša, a još više krajnje nespretna izjava ministra unutarnjih poslova nakon toga, bila neugodna, svjedoči i prešutna suglasnost policije da novinarima dopusti ono što je drugim građanima zakonom zabranjeno. Tristotinjak novinara, naime, svoje protestno pismo premijeru i predsjedniku parlamenta, pročitali su pred vratima zgrade Vlade, na Markovom trgu u Zagrebu, gdje su javna okupljanja i demonstracije građana zakonom zabranjeni.

"Idemo pred njihova vrata!", rekao je Ivan Zvonimir Čičak, poznati borac za ljudska prava i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, koji i sam piše novinske kolumne u Jutarnjem listu. Svjesna da bi pokušaj nasilnog zaustavljanja 300 novinara u njihovu mirnu pohodu pred sjedište Vlade izazvalo daljnje nezadovoljstvo javnosti, policija je, očito, dobila naređenje da ne intervenira. No, kad su novinari prošli i neometano pročitali svoje zahtjeve pred vratima Vlade, policija je ponovno počela primjenjivati zakon. Zabranila je dvadesetorici pirotehničara koji rade na čišćenju od mina nekadašnjih ratnih područja da, nezadovoljni uvjetima rada i višemjesečnim kašnjenjem plaća, demonstriraju pred Vladom.

Novinari traže da policija otkrije nalogodavce napadača na Miljuša, uvjereni da je netko iz kriminalnog podzemlja naručio napad na njihovog kolegu. U posljednje je vrijeme bilo nekoliko fizičkih nasrtaja na hrvatske novinare, no policija nije pronašla ni jednog počinitelja. Slično je i s prijetnjama koje dobivaju novinari - policija ih ne shvaća ozbiljno, a onda kad prijetnje prijeđu u fizičko nasilje, ne pronalazi napadače.

Dan nakon napada na novinara Miljuša, premijer Ivo Sanader hitno je primio predstavnike novinarske organizacije i obećao im da će Vlada, odnosno ministarstvo unutarnjih poslova, učiniti sve da se pronađu napadači. Naredio je svom ministru Rončeviću - istom onom koji je rekao da ne zna tko je Miljuš - da učini sve što može kako bi se slučaj riješio. Kako bi pokazala da nešto radi, policija je pod zaštitu odmah stavila nekoliko novinara koji su posljednjih mjeseci bili izloženi ozbiljnim prijetnjama, no napadači na Miljuša, ni desetak dana otkako je pretučen, nisu pronađeni.

Među vodećim hrvatskim novinarima posljednjih se dana spominje i mogućnog generalnog štrajka novinara, koji bi bojkotirali jednodnevno izlaženje novina, a informativne emisije na televiziji i radiju sveli na najmanju moguću mjeru. Time bi se željelo upozoriti javnost na uvjete u kojima novinari u hrvatskoj rade, te dodatno učiniti pritisak na vlast da pronađe oni koji nasrću na novinare.