Croazia 2009

Sjajan uspjeh hrvatske reprezentacije u prvom dijelu Svjetskog prvenstva u rukometu, najveće sportske manifestacije ikad održane u Hrvatskoj, zasjenili su nacionalistički incidenti. Živko Kolega, gradonačelnik Zadra, naložio skidanje s glavnog gradskog trga zastava svih 24 zemalja-sudionica, samo zato što je među njima bila i zastava Srbije

27.01.2009. -  Drago Hedl Osijek

Sjajan uspjeh hrvatske reprezentacije u prvom dijelu Svjetskog prvenstva u rukometu, najveće sportske manifestacije ikad održane u Hrvatskoj, zasjenili su nacionalistički incidenti, zaprijetivši da je obilježe kao netolerantnu zemlju u kojoj dominira mržnja i želja za osvetom. Nažalost, takav dojam ne stječe se samo zbog divljanja huligana, već i postupaka dijela političara na nižim razinama. Tako je Živko Kolega, gradonačelnik Zadra, jednog od šest gradova u kojima se igraju utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva, zbog navodnih prosvjeda građana, naložio skidanje s glavnog gradskog trga zastava svih 24 zemalja-sudionica, samo zato što je među njima bila i zastava Srbije.

Novine su ovaj skandal cinično nazvale brigom zadarskog gradonačelnika "za osjećaje tamošnjih nacionalist", a predsjednik Stjepan Mesić zatražio je odgovornost zbog tog incidenta rekavši da "Hrvatska mora štititi tuđe simbole, kao što traži da se u drugim zemljama zaštite njeni". Besmisleni postupak gradonačelnika osudio je i ministar Božidar Kalmeta, i sam porijeklom iz tog grada: "Zadarski gradonačelnik je pogriješio i nije smio narediti da se maknu zastave zemalja sudionica, samo zato što je među njima bila i srpska. Ni mi ne bismo voljeli da se to radi nama u drugim zemljama", rekao je ministar Kalmeta, kako bi ublažio negativan odjek tog događaja u svjetskim medijima u kojima je Zadar prikazan kao divljačka, primitivna i necivilizirana sredina.

Nažalost, navijači u sportskoj dvorani Vršnjik u Zadru gdje su istu tu večer igrale reprezentacije Srbije i Njemačke izviždali su intoniranje srpske himne. Prije toga, u hotel u kojem su odsjeli srpski rukometni reprezentativci stigla je anonimna dojava o podmetnutoj bobi. U seriji incidenata u tom gradu loše je prošao i direktor srpskog košarkaškog kluba Hemofarm, Marko Ivanović čiji su automobil parkiran pred hotelom zadarski huligani zasuli kamenicama i demolirali.

No, najgore su ipak prošli navijači iz Makedonije koji su u Zadar došli bodriti svoju momčad, gdje i ta reprezentacija, kao i ona Srbije, igra u završnici natjecanja. Jedan navijač iz glavnog grada Makedonije, Skopja, brutalno je pretučen, a ozljede su bile tako teške da je završio na bolničkom liječenju. Manju skupinu navijača iz Makedonije, koji su mirno išli zadarskim ulicama, presrela je grupa tamošnjih huligana i bez ikakva ih razloga napala.

Navijači iz Srbije, koji su u prvom dijelu natjecanja igrali u Poreču, u Istri, bili su oduševljeni srdačnim prijemom tamošnje sredine i činjenicom da u tjedan dana koliko su ondje boravili nisu doživjeli nikakav incident. Slično je bilo i s Makedoncima, čija je reprezentacija igrala u Varaždinu, gradu na sjeverozapadu Hrvatske, udaljenom osamdesetak kilometara od Zagreba. Ondje su bili dobrodošli gosti, oduševljeni prijemom na koji su naišli. U Zadru je međutim bilo posve drugačije.

Mediji su upozoravali na prijetnje koje srpskim navijačima stižu iz Zadra. Iako je policija bila efikasna i uhvatila počinitelje divljačkih napada, ipak su se ostvarile prognoze da bi "u gradu Ante Gotovine" navijači i igrači srpske reprezentacije mogli imati neprilika. Činjenica da su Zadar i njegovo zaleđe teško stradali u srpskoj agresiji, ali i to da je hrvatski general Ante Gotovina, kome se u Haagu sudi za ratne zločine, podrijetlom iz okolice Zadra, stvorili su u dijelu tamošnje javnosti netrpeljivost prema Srbiji.

Ipak, Zadar nije i jedini grad u kojem su se - vezano uz veliku sportsku manifestaciju dogodili incidenti. U organiziranje te velike sportske priredbe Hrvatska je uložila ogromna financijska sredstava, ali i očekivanja da bi joj se, kroz popularizaciju zemlje, uloženo moglo vratiti boljom posjetom stranih turista ovoga ljeta. Tu poželjnu sliku zemlje pokvarila je i skupina pijanih mladića kad je na glavnom zagrebačkom trgu u šatoru u kojem se na ekranima prate utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva, skinula sa stropa zastavu Srbije, gdje je visjela sa zastavama ostalih zemalja sudionica, i pokušali je zapaliti. Policija ih je uhitila i bit će kazneno gonjeni.

Niz incidenata koji se odgodio za trajanja najveće sportske manifestacije održane u Hrvatskoj ostavili su ružan dojam, stvarajući sliku zemlje u kojoj vlada netrpeljivost, netolerancija i mržnja. Iako su incidenti uglavnom bili okrenuti prema navijačima iz Srbije - s kojom je Hrvatska početkom devedesetih prošlog stoljeća bila u ratu - nemoguće ih je opravdati frustracijama koje zbog toga postoje u dijelu stanovništva. Problem je tim veći jer se uglavnom radi o mladim ljudima koji u vrijeme trajanja ratnih sukoba ili još nosu bili rođeni, ili su bili posve mala djeca.

Ti incidenti loša su uvertira skoroj posjeti premijera Ive Sanadera Beogradu koji ondje želi popraviti odnose dvaju država, zapale u krizu nakon hrvatskog priznanja Kosova i tužbe koju je Hrvatska, optužujući je za genocid, podnijela protiv Srbije Međunarodnom sudu u Haagu.