(Foto: Neja Markičević/Cropix)

U četvrtak 18. rujna, Policija je uhapsila 24 profesora s dva fakultete Sveučilišta u Zagrebu pod sumnjom da su primali mito. Akcija "Indeks" ukazala na opasnu raširenu korupciju na fakultetima. Iako je akcija imala velikog odjeka u medijima, analitičari ipak upozoravaju da od nje ne treba previše očekivati.

23.09.2008. -  Drago Hedl

U samo nekoliko sati, u četvrtak 18. rujna, zagrebačka je policija uhapsila 24 profesora s dva fakultete Sveučilišta u Zagrebu pod sumnjom da su primali mito. Uz njih, policija je privela i 14 posrednika, 17 studenata i troje njihovih roditelja, te tri službenika s Ekonomskog fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti.

Među profesorima koje je privela policija nalazila se i profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Deša Mlikotin Tomić, koja je odnedavno na čelu parlamentarnog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. To tijelo, kojeg čine zastupnici u Saboru i ugledne osobe iz javnog života, ima za cilj sprečavati sukob interesa u kojeg u Hrvatskoj često zapadaju osobe na visokim političkim dužnostima.

Akcija kodnog naziva "Indeks" bila je spektakularno finale višemjesečne policijske akcije pokrenute nakon mnogih saznanja, medijskih napisa i tvrdnji studenata o korumpiranosti profesora koji su za upise na fakultet tražili i do 9.000 eura mita, a za prolaz na ispitu između 400 i 1.000 eura.

Hrvatski premijer Sanader, kojem iz Europske Unije stalno stižu upozorenja kako Hrvatske na radi dovoljno na sprečavanju korupcije, zadovoljno je upito čestitke onima koji su u njoj sudjelovali: "To je dio antikorupcijske kampanje koju provodimo već nekoliko godina i sve što se događa u okviru je tog plana".

No, predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji se u ocjenama stanja u Hrvatskoj često ne slaže s premijerom, rekao je kako i on pozdravlja tu akciju ali da bi ga puno više zanimala ona u kojoj bi se lovile krupnije ribe i to za mito "veći od 10.000 eura". Mesić je u više navrata, između ostalog, upozoravao i na netransparentnu nabavku vojnih kamiona koje je naručilo Ministarstvo obrane, no unatoč njegovim upozorenjima, taj slučaj nije do kraja istražen.

Akcija "Indeks" koja je s obzirom na velik broj privedenih profesora, ukazala na opasnu raširenu korupciju na fakultetima, nije osobito iznenadila javnost, osim možda svojom širinom. Znalo se da na fakultetima pojedinci kupuju ispite, da se studenti upisuju bez obzira što ne zadovoljavaju kriterije, te da se nerijetko, bez učenja, mogu kupiti i sveučilište diplome.

Naročito je na lošem glasu bio Fakultet prometnih znanosti, gdje su ekspresno akademsko obrazovanje stekli i neki hrvatski generali, među njima i , koji je zbog sumnji u pronevjeru velike količine novca namijenjena za nabavku oružja, nalazi u bijegu u Austriji, gdje čeka izručenje Hrvatskoj. Zagorec ja na Fakultetu prometnih znanosti u samo tri dana položio četiri ispita i diplomski!

Iako je akcija "Indeks" imala velikog odjeka u medijima, analitičari ipak upozoravaju da od nje ne treba previše očekivati. U nedavnoj prošlosti bilo je nekoliko sličnih akcija koje su pompozno najavljivale odlučnu borbu protiv korupcije. Tako je svojedobno provedena akcija "Maestro" u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba pod sumnjom da su primali i tražili mito u poslovima privatizacije bivših državnih tvrtki. Zatim je uz velika zvona došlo do hapšenja nekoliko liječnika u više gradova u Hrvatskoj pod optužbom da su za mito davali lažne dijagnoze temeljem kojih su pojedinci stjecali pravo na invalidske mirovine.

Sve te akcije, međutim, kasnije su se razvodnile, a kada se pogleda vrijeme u kojem su provedene, bode oči da su se uglavnom događale pred izbore, ili prije nekih važnih odluka Europske Unije, kao što su izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u njenim pregovorima o pristupu EU.
Prilikom prošlotjednog boravka u Bruxellesu Sanader je upozoren kako Hrvatska mora ispuniti određene uvjete za otvaranje važnih poglavlja u pregovorima s EU. To je prije svega reforma pravosuđa i borba protiv korupcije. U studenome, Europske će komisija objaviti novo izvješće o napretku Hrvatske, pa je očito, smatraju analitičari, da je zbog toga i tempirana akcija "Indeks", kako bi se pokazalo da je Zagreb odlučan u borbi protiv korupcije. No, one prave, krupne ribe, nikako da dođu na red, a upravo je to ono što bi moglo zadovoljiti Bruxelles. A to Sanader, čini se, nije u stanju provesti, svjestan da bi takvi potezi mogli dovesti i do njegovih bliskih suradnika.

Za mlitavu borbu protiv korupcije bilo bi nepravedno optuživati samo vlast. Oporba se oko tog sveprisutnog hrvatskog problema ponaša jednako mlako i gotovo nezainteresirano, mada bi inzistirajući na tome mogla politički profitirati. Sve reakcije koje su iz redova opozicije uslijedile nakon privođenja tridesetak profesora za primanje mita, svele su se na likovanje što je među njima bila i predsjednica Saborskog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koja je na tu funkciju došla zahvaljujući stranci premijera Sanadera, vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Najbolju dijagnozu onoga što bi se moglo dogoditi i s ovom, najnovijom akcijom u borbi protiv korupcije, dao je, na svoj poznati, duhoviti način, predsjednik Stjepan Mesić. Kad su ga novinari pitali kako gleda na hapšenja korumpiranih profesora, odgovorio je kao već kruži vic da je "provedena maestralno".

Mesić se duhovito poigrao riječima, upotrijebivši riječ "maestralno" kao aluziju na raniju antikorupcijsku policijsku akciju nazvanu "Maestro", koja je svojedobno podigla veliku medijsku prašinu da bi danas gotovo posve pala u zaborav.