foto di microrama/flickr

Kupovina 44 odsto akcija "Elektroprivrede Crne Gore" (EPCG) od strane italijanske kompanije "A2A" još dugo će ostati obavijena velom tajne. Poslanici opozicije oštro su kritikovali Vladu u Podgorici zbog načina i procedure na koji je obavljen ovaj posao

30.11.2009. -  Mustafa Canka Ulcinj

Kupovina 44 odsto akcija "Elektroprivrede Crne Gore" (EPCG) od strane italijanske kompanije "A2A" još dugo će ostati obavijena velom tajne. Jer, crnogorski zvaničnici odbijaju da javnosti stavi na uvid Ugovor potpisan početkom septembra ove godine sa tom firmom, pa Komisija Skupštine Crne Gore za praćenje privatizacije nije mogla usvojiti zaključak o djelimičnoj privatizaciji najznačajnije kompanije u Crnoj Gori.

Crnogorski vicepremijer Vujica Lazović, koji je rukovodio čitavim procesom prodaje dijela Elektroprivrede Italijanima, ne sumnja da se radi o veoma dobrom poslu za državu Crnu Goru. "Obavljen je odličan posao. Dobili smo strateškog partnera koji je finansijskom sistemu Crne Gore donio 430 miliona eura, a u narednih pet godina uložiće još 290 miliona", rekao je on.

Nešto je obazriviji predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević. "Italijanima treba dati šansu i nakon godinu dana vidjećemo da li smo dobili dobrog, solidnog ili lošeg partnera", kazao je on.

Poslanici opozicije oštro su kritikovali Vladu u Podgorici zbog načina i procedure na koji je obavljen ovaj posao. Oni smatraju da je ugovor loš, bez garancija i generalno suprotan interesima građana i zaposlenih u tom preduzeću.

Takođe navode da nijesu razuvjereni da su čitav posao, još u martu, dogovorili premijeri Italije i Crne Gore Silvio Berluskoni i Milo Đukanović.

"Nepogrešivo birate sumnjive partnere u privatizaciji. Ispostavilo se da sumnjivi sklapa ugovore sa još sumnjivijima, kao što je to bio slučaj i sa partnerima iz Kombinata aluminijuma u Podgorici i u Željezari Nikšić", rekao je obraćajaući se vladinim predstavnicima predsjednik parlamentarne Komisije i lider Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić.

On je izrazio uvjerenje da je bolja bila ponuda jedne grčke kompanije, koja je ponudila trećinu novca više od "A2A". Da je riječ o lošoj privatizaciji, dodao je Mandić, pokazuje činjenica da je vrijednost akcija EPCG na berzi nakon transakcije sa Italijanima prepolovljena.

Potpredsjednik opozicionog "Pokreta za promjene" Branko Radulović upitao je zvaničnike kakva će firma za pet godina biti EPCG, na što oni nijesu mogli da odgovore. "Plašim se da su ugovorne obaveze omča o vratu Crne Gore", ocijenio je on.

Lazović i Kovačević su kazali da poslovni odnos sa A2A može biti raskinut za tri godine, ako bude jasno da oni do kraja ugovora, odnosno za pet godina, ne ostvare 80 odsto dogovorenih indikatora i najmanje 240 miliona profita.

Nezavisni analitičari smatraju da je vlada u Podgorici jednostavno bila primorana da proda trećinu svojih akcija u EPCG zbog katastrofalne situacije u javnim finansijama i velikih problema u "Prvoj banci", koju kontroliše porodica premijera Đukanovića.

Naime, začarani krug nelikvidnosti hara Crnom Gorom. Ona se dnevno povećava, pa mali, zdravi dio privrede sve teže dolazi do vazduha. Podaci Centralne banke Crne Gore su alarmantni. Oni pokazuju rekordne dugove i veliki rast nelikvidnosti. Samo za prvih devet mjeseci ove godine iznos dugova evidentiranih u platnom prometu je povećan za čak 62 odsto. Mjesečno rastu po stopi od deset odsto! Ali, ukupni dugovi i nelikvidnost su mnogo veći, jer zvanična statistika ne obuhvata dužnike kojima nijesu blokirani računi.

Banke teško odobravaju kredite, jer su oni sada za trećinu veći od štednje. Izrazito je nepovoljna ročnost depozita, dok preduzeća nemaju što više da založe. Strane investicije su znatno smanjene, pare ostale „zarobljene" u nekretninama, kupovna moć potrošača opada, industrijska proizvodnja je niža za petinu, a za isto toliko su manji prihodi u državnoj kasi.

Zato se najavljuje kresanje rashoda, pad zarada zaposlenih u administraciji i državnim institucijama, otpuštanja hiljada zaposlenih u javnim službama i preduzećima: od policije preko Elektroprivrede pa do lokalnih uprava.

„Mislim da će stezanje države biti sve jače i veće. Objektivno, biće mnogo teško", poručuje nevoljno domaćoj javnosti i tvorac „crnogorskog ekonomskog čuda" dr Veselin Vukotić.

Inače, iz „A2A" su kazali da žele da ostanu u Crnoj Gori. Najavili su da su zainteresovani da grade hidroelektrane i termoelektrane u ovoj zemlji, a da im je prioritet modernizacija distributivne mreže i poboljšanje snadbijevanja Crnogorskog primorja električnom energijom.

„Cilj nam je da EPCG napravimo konkurentnom kompanijom", rekao je predsjednik uprave „A2A" Giuliano Zuccoli. On je dodao da će do kraja godine biti predstavljeni planovi o investicijama u Crnu Goru.

Na pitanje crnogorskih novinara koji su boravili u posjeti Italiji koje uslove A2A treba da ispuni da bi za pet godina dobila šansu da preuzme većinsko vlasništvo u EPCG, on je odgovorio: „Ako za tri godine ne ispunimo ugovorene obaveze pristajemo da budemo protjerani iz Crne Gore!"

Dodajmo ovom izvještaju da u proteklih 27 godina u Crnoj Gori nije izgrađen nijedan izvor električne energije, iako je potrošnja imala stalan trend rasta!? Zato Crna Gora uvozi trećine energije, pa potrošači u toj zemlji plaćaju najskuplju struju u regionu, čak i skuplje nego u nekim državama Evropske unije.

Oni će, gotovo je izvjesno, uskoro dobiti i „novogodišnju čestitku" od EPCG. Od prvog januara cijena struje u Crnoj Gori biće uvećana za najmanje deset odsto.