Slavoj  Žižek

Slavoj Žižek (Andy Miah / flickr)

Ovih dana je jedan od najpoznatijih svjetskih filozofa Slavoj Žižek boravio u Crnoj Gori gdje je održao nekoliko predavanja. U intervjuu za naš portal Žižek je govorio o odnosu Evrope prema Balkanu kroz istoriju, nužnosti priključenja zemalja regije EU, a dao je i svoje viđenje aktuelne situacije u Srbiji i na Kosovu.

29.04.2010. -  Mustafa Canka Ulcinj

 

“Balkan je mit Evrope. Balkan je bio ekran na koji su Evropljani projicirali svoje snove. I to je tragedija Balkana”, kaže slovenački filozof.

 

Zato su, ističe on, Zapadnjaci pokazali totalno neznanje kada su se na ovim prostorima početkom 90-tih godina prošloga vijeka dešavali ratovi i stradanja. Oni nisu razumjeli da je vladajuća komunistička nomenklatura u vremenu pada diktature željela da legitimiše svoju vlast i da je zato koketirala sa nacionalizmom i izazivala ratove.

 

“Uprkos svemu tome, evropska priča i perspektiva je dobra za Balkan”, uvjeren je Žižek.

 

“Mnogi moji prijatelji, takozvani radikalni ljevičari su protiv Evropske unije. Kažu, EU je samo mehanizam velikog kapitala da nameće svoje standarde, da se brže demontira socijalna država, itd. Možda je to istina. Ali, nažalost, mi smo dio evropskog svijeta ako smo unutar ili ako smo izvan. Iskustvo pokazuje da ako si izvan još te više iskorištava EU. Kako? Tako što tebi prenose katastrofalne ekološke industrije, ne važe ekološki normativi, više iskorištavaju tvoju poljoprivredu, tako da nije alternativa ostati izvan. Alternativa je samo ući unutra i unutar Evrope pokušati da se napravi neka lijeva koalicija. Mislim da svijetu danas treba Evropa više nego ikad”, kaže on i pojašnjava: “Danas imamo dva glavna civilizacijska modela: liberalni američki i autoritarni kineski kapitalizam. Ja ne bih volio da živim u svijetu gdje je to jedina mogućnost izbora. Zato se unutar Evrope treba boriti za Evropu, a ne ostati izvan”.

 

Da li vi smatrate da se mijenja politika Brisela prema Balkanu i da li duvaju neki novi vjetrovi?

 

To je istina. Ali, iskustvo barem u posljednjih desetak godina pokazuje da Evropa, nažalost, ne može da se uzdigne do nivoa nekog ozbiljnog projekta.

 

Mi još ne znamo što ona hoće. Problem je i što dvije zemlje, Njemačka i Francuska, žele da dominiraju. I to neće ići. Zato nisam optimista. No, mislim da zbog sasvim određenih geopolitičkih razloga sada stvari bolje stoje za Balkan.

 

Kako vidite ulogu Srbije u svemu tome?

 

Pa, Srbija treba sama da odluči. I to ne samo u tom zaoštrenom političkom smislu da prizna svoje zločine u Bosni itd., već je problem mnogo ozbiljniji. Mislim da se Srbija, pa i ne samo ona, još zaista nije odlučila za neku modernu Evropu.

 

Ovdje postoje diobe i traume, tako da bitka još nije dobijena. Jer, nije stvar samo u Srbiji. Nažalost, čak i drugdje po Evropi nacionalistički populizam jača, posebno one partije koje se protive imigraciji. One će, nažalost, sve više biti integrisane u sistem vladanja. A to je najmračnija budućnost Evrope.

 

Kakva je po vama budućnost Kosova?

 

To pitanje mi je donijelo mnogo teškoća. Situacija je prilično iracionalna. Sada ću kazati nešto apsurdno. Možda je najbolje da se Kosovo kroz neku međunarodnu koordinaciju udruži sa Albanijom. To bi bilo dugoročno jedino racionalno rešenje. Jer, potpuno je ludo imati dve države sasvim istog naroda. Zato sam ja bio skeptičan o samostalnosti Kosova. To je bio dio neke američke strategije, koja, sada se vidi, dugoročno ne rješava problem.

 

Na primjer, meni su prijatelji sa Kosova kazali da su prvo bili veseli a kada su htjeli izgraditi autoput Priština-Tirana trebali su to takoreći raditi skriveno. Jer, međunarodni zvaničnici su paranoidni i ne žele nikakve tješnje veze između Albanije i Kosova. Dakle, to je cijena koju plaćaš ako suviše zavisiš od dobre volje velikih sila.

 

Zato mislim da situacija ni u BiH ni na Kosovu još nije riješena. Dobro, nekako se kratkoročno stabilizovala. Bolje je to nego rat. Ali, i u Bosni i na Kosovu vidi se, bojim se, nemamo još dugoročne formule.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy