Odmotavanje klupka oko kokainske afere opasno trese institucije sistema u Crnoj Gori. Prije svega policijske i finansijske

10.02.2010. -  Mustafa Canka Ulcinj

Ogroman novac zarađen od šverca droge ulagan je u nekretnine, banke i posrnula crnogorska preduzeća.

A riječ je zaista o basnoslovnim svotama. Istražni organi u Srbiji nezvanično su saopštili da je Pljevljak Darko Šarić, koji je označen kao šef te kriminalne organizacije, samo od šverca kokaina imao godišnji obrt od čak - milijardu eura!

Za takav posao neophodna je bila široka mreža saradnika i dilera, koja je djelovala po čitavoj Evropi i u južnoj Americi. Najviše regrutovanih dilera činili su pomorci.
Akcija italijanske policije nazvana “Šah-mat”, u kojoj je uhapšeno dvadesetak članova te mafijaške grupe, pokazala je da se radi o “balkanskoj konfederaciji organizovanog kriminala”. Jer, u toj grupi ima Albanaca, Srba i Bosanaca, a šef im je bio Crnogorac.
To je gotovo postalo pravilo posljednjih godina: najjači krakovi mafijaške hobotnice regiona vode prema Crnoj Gori.

Direktor nezavisnog podgoričkog nedeljnika „Monitor“ Milka Tadić-Mijović kazala je da kriminalci peru novac u Crnoj Gori, koji potom ulazi u legalne tokove. „Veliki dio današnjeg privrednog sistema Crne Gore ustvari je sazidan na tim novcima raznih kriminalnih grupa koje su se prosto tu ukorijenile.“

Istovremeno mediji i opozicioni političari tvrde da je ta zemlja postala baza i utočište za kriminalce. „Krajnje je vrijeme, a pokretanje istrage protiv Darka Šarića je pravi momenat, da Crna Gora krene u nemilosrdan obračun sa narko-kartelima koji su prijetnja njenoj bezbjednosti i stabilnosti, ali i sigurnosti cijelog regiona“, kaže lider opozicionog „Pokreta za promjene“ (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević je, međutim, izrazio sumnju da će do toga doći, jer se, kako je rekao, Šarić nalazi pod političkom zaštitom crnogorskih vlasti. „Naime, ako premijer Milo Đukanović krene da hapsi Šarića, što nije realno očekivati imajući u vidu ogroman novac koji je Šarić ubacio u crnogorske komercijalne banke, pozajmio Đukanovićevim najbližim prijateljima, ima ga dosta i u ’Prvoj banci’, koju kontroliše njegova uža porodica, da to premijer može da učini. Zato će vjerovatno doći do sakrivanja Šarića, što će istovremeno dovesti Crnu Goru u veoma zategnute i problematične odnose sa okruženjem, ali i sa Evropskom unijom i SAD-om“, ocijenio je lider PzP-a.

Crnogorski zvaničnici odbacuju sve te navode i ističu da se radi o neosnovanim i zlonamjernim insinuacijama.

Činjenica je, međutim, da crnogorska policija nije bila uključena u međunarodnu istragu o švercu 2,1 tone kokaina iz južne Amerike u Evropu, koju su mjesecima vodile Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) i srpska Bezbjedonosno-informativna agencija (BIA).

Na pitanje zašto se to desilo, visoki funkcioner PzP-a Koča Pavlović kratko odgovara: “Pa, očigledno je da se ne vjeruje našoj policiji.”

Ono što izvjesno kompromituje vlasti u Podgorici jeste garancija koju su sredinom novembra prošle godine izdali Darku Šariću da će dobiti crnogorsko državljanstvo ukoliko prethodno dobije ispust iz srpskog državljanstva. Jer, garancija je data mjesec dana nakon što je u Urugvaju zaplijenjena droga koju je naručio crnogorski narko-kartel.
Po crnogorskim zakonima, državljanin Crne Gore ne može biti izručen drugoj državi.

Svih tih mjeseci i dana Šarić je bezbrižno boravio u svom rodnom gradu. Prema navodima policije, Crnu Goru je napustio desetak dana prije nego što je za njim raspisana Interpolova potjernica u Srbiji (24. januara).

Međutim, obavještajni podaci govore, kako je izjavio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, da se taj narkobos i dalje krije u Crnoj Gori. Kako tvrde srpski zvaničnici, on je imao podršku u crnogorskoj vlasti i njenim tajnim službama.

Bivši šef kriminalističke policije Beograda i potpredsjednik Međunarodnog borda za borbu protiv narkotika Marko Nicović je kazao da je Šarićev narko-klan očigledno moćniji i jači od zemunskog. On je rekao da je taj klan svjetskog ranga imao svoje veze u vlastima svih država regiona, a vjerovatno i sa Rusima.

U Crnoj Gori se svih ovih dana nalazio i njegov najbliži saradnik Goran Soković, koji se prošle sedmice policiji predao u rodnim Pljevljima.

U tom gradu na sjeveru Crne Gore je, inače, oko četiri hiljade ljudi potpisalo peticiju kojom se od medija traži da ne napadaju Šarića. Navodi se takođe da je on bio dobrotvor, odnosno da je nesebično pomagao siromašne i sve one kojima je bila potrebna pomoć.

Crna Gora je prethodnih godina postala i tranzitna zemlja za krijumčarenje heroina, koji se preko Turske, Kosova i Crne Gore prenosi iz Avganistana u zemlje Zapadne i Srednje Evrope. U tom izuzetno profitabilnom poslu crnogorski narkobosovi imaju odličnu saradnju sa narkobosovima na Kosovu, kao što su je devedesetih imali sa italijanskom mafijaškim organizacijama iz Pulje i Kalabrije, tokom šverca cigareta.

Indikativno je takođe da gotovo sva nerasvjetljena ubistva u Crnoj Gori u posljednjih 20 godina imaju veze sa organizovanim kriminalom.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić je rekao da je sada nužna hitna akcija državnih organa Crne Gore. “Na provjeri je sada međunarodni kredibilitet Crne Gore kao države koja sarađuje i efikasno se bori protiv organizovanog kriminala, a koji očigledno veći domet nego što su naše granice”, dodao je on.

Analitičari u Podgorici su uvjereni da će, ukoliko u narednih nekoliko dana, Darko Šarić ne bude uhapšen sve ličiti na potragu za haškim optuženikom Ratkom Mladićem u Srbiji.
Podgorička štampa piše da je u Crnoj Gori, u društvu sa tim licem sa Interpolove potjernice, prošle godine viđan i srpski biznismen Stanko Subotić Cane, iako se on nalazi na potjernici Interpola.

A upravo je Subotić, blizak prijatelj Mila Đukanovića, otvorio vrata Šariću u Crnoj Gori.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy