Operacije razminiranja (Projekt Naturavita)

Operacije razminiranja (Projekt Naturavita)

Strateški cilj Hrvatske je razminirati državni teritorij do 2026., kako je predviđeno Nacionalnim programom protuminskog djelovanja. Trećina područja koje je još uvijek pod minama bit će sanirana zahvaljujući europskim kohezijskim fondovima

29.05.2023. -  Nicole Corritore

U Gospiću je 26. travnja održana završna konferencija projekta Fearless Velebit usmjerenog na razminiranje šumskih područja u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji.

U sklopu projekta - čiji su nositelj bile Hrvatske šume d.o.o, javno poduzeće za gospodarenje šumama i šumskim zemljištima u Republici Hrvatskoj – razminirano je 1.645 hektara šuma, uz uklanjanje 2177 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica . Također, omogućeno je razminiranje nekoliko planinarskih staza na južnom Velebitu.

Projekt – vrijedan 35 milijuna eura, od kojih je nešto više od 29 milijuna osigurano iz fondova Europske unije – proveden je u okviru programa Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 koji je hrvatska vlada pokrenula 2017., a koji je sufinanciran sredstvima kohezijske politike EU za razdoblje 2014. – 2020.

Minirana područja u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji (Fearless Velebit)

Minirana područja u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji (Fearless Velebit)

 

Na konferenciji u Gospiću, uz brojne uzvanike, sudjelovali su ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Duić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Ministar Erlić naglasio je da će nastavak aktivnosti razminiranja biti osiguran novom financijskom omotnicom EU sa 120 milijuna eura, čime će biti omogućeno razminiranje 9000 hektara zemljišta. Ministar je također najavio da će jedan od prvih javnih natječaja u okviru novog programskog razdoblja 2021. – 2027. biti usmjeren upravo na razminiranje.

Naime, strateški cilj Hrvatske je razminirati državni teritorij do 2026., kako je predviđeno Nacionalnim programom protuminskog djelovanja koje je usvojen na sjednici Sabora 22. veljače ove godine.

Kako smo pisali u veljači, do 2021. operacije razminiranja koštale su Hrvatsku više od sedam milijardi kuna (929 milijuna eura), a da bi bile završene do 2026., prema podacima objavljenim u rujnu 2022., potrebno je još oko 224 milijuna eura.

Landmine & Cluster Munition Monitor procijenio je da je na kraju 2020. površina hrvatskog državnog teritorija još uvijek kontaminirana minama iznosila 279,55 km², od čega su potvrđena minska područja činila 196,89 km², a minski sumnjiva/rizična područja 82,66 km². Ovaj teritorij gotovo u cijelosti (98,6 posto) pokriven je šumama. Hrvatska planira očistiti trećinu kontaminiranih šuma (89,8 km²) uz pomoć sredstava izdvojenih u sklopu kohezijske politike Europske unije.

Pitanje razminiranja razmatrano je i na sjednici Vlade 4. svibnja. Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović predstavio je nacrt izmjena Zakona o protuminskom djelovanju i izvješće o aktivnostima razminiranja provedenim u 2022.

Prema izvješću, na saniranje 55,2 km² utrošeno je 385.235.235 kuna (51.129.592 eura). Ministar je naglasio da Hrvatska nastavlja uspješan trend u osiguravanju sredstava iz europskih fondova, koja su u 2022. činila 30 posto ukupno utrošenih financijskih sredstava. Podaci iz izvješća pokazuju da je na kraju 2022. površina minski sumnjivog područja iznosila 149,7 km² obuhvatajući 28 općina u šest županija.

 

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by