Crnogorski šampioni © Europska komisija

Crnogorski šampioni © Europska komisija

Treće izdanje nagrade New European Bauhaus (NEB) okončano je 22. lipnja u Bruxellesu proglašenjem petnaest najboljih inicijativa među 61 finalistom i gotovo 1500 pristiglih kandidatura. Crnogorska nevladina udruga Paradigma osvojila je nagradu publike u kategoriji Šampioni s projektom Urbana bašta Podgorica .

23/06/2023 -  Gentiola Madhi

Nagrada se sastoji od novčane pomoći u iznosu 30.000 eura te podrške po pitanju komunikacijskih aspekata projektnih ideja, omogućujući tako pobjednicima da dalje razviju svoje ideje i utječu na lokalne zajednice.

Nagrada je ustanovljena 2021. uz pomoć europskih kohezijskih fondova, a usmjerena je kako na već postojeće projekte tako i na inovativne ideje mladih talenata koji teže staranju održivije i inkluzivnije Europe, istovremeno doprinoseći izgradnji spona između zajednica aktivnih na lokalnoj razini i javnih uprava. NEB počiva na interdisciplinarnoj i kreativnoj viziji, potičući sudjelovanje mladih u provedbi ciljeva Europskog zelenog plana.

“Inicijativa New European Bauhaus omogućila nam je da osjetimo drugačiju energiju, ostvarimo kontakt s najširim slojevima društva i promijenimo klasične procese donošenja odluka. Nadam se da će nadahnuti buduće operativne programe da koriste europske fondove na strateški način”, izjavila je europska povjerenica za kohezijsku politiku i reforme Elisa Ferreira.

Ove godine natjecanje je prvi put prošireno na zemlje Zapadnog Balkana. Crnogorska nevladina udruga Paradigma osvojila je nagradu publike u kategoriji Šampioni s projektom Urbana bašta Podgorica.

“Mi smo mala zemlja, no vjerujem da su svi glasali za ovu inicijativu”, izjavio je šaljivo predstavnik udruge prilikom preuzimanja nagrade.

Projekt Urbana bašta Podgorica provodi se na površini od 10.000 m² i temelji se na načelima tradicionalnog baštovanstva, s ciljem poštivanja prirode, raznolikosti i biološke proizvodnje. Smatra se najvećim gradskim vrtom u Europi, a zamišljen je kao splet “šume” voćaka i sezonskog povrća. Urod se dijeli obiteljima u teškoj ekonomskoj situaciji uz pomoć lokalnih humanitarnih organizacija te volonterima koji rade u bašti.

Tijekom završnog događanja proglašeno je i četrnaest pobjedničkih projekata prvog izdanja natječaja koji je pokrenula nova Europska urbana inicijativa . Svaki od ovih projekata sufinanciran je u vrijednosti 80 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Među pobjednicima je i općina Rovereto s projektom usmjerenim na urbanu regeneraciju i očuvanje kulturne baštine .

“Nagrade NEB i Europska urbana inicijativa doprinose potrazi za inovativnim, ali istovremeno realističnim rješenjima koja je moguće replicirati, a koja će naše gradove i kvartove učiniti boljim mjestima za život”, zaključila je povjerenica Ferreira.

 

Questo materiale è pubblicato nel contesto del progetto "Work4Future" cofinanziato dall’Unione europea (UE). L’Ue non è in alcun modo responsabile delle informazioni o dei punti di vista espressi nel quadro del progetto. La responsabilità sui contenuti è unicamente di OBC Transeuropa. Vai alla pagina "Work4Future"

 


Hai pensato a un abbonamento a OBC Transeuropa? Sosterrai il nostro lavoro e riceverai articoli in anteprima e più contenuti. Abbonati a OBCT!