Pelješki most © Marin Bodulusic/Shutterstock

Pelješki most  © Marin Bodulusic/Shutterstock

U utorak 26. srpnja službeno je pušten u promet Pelješki most, impozantna infrastruktura koja povezuje Hrvatsku, omogućujući da se izbjegne prelazak pomorske granice s Bosnom i Hercegovinom preko Neumskog koridora

04.08.2022. -  Redakcija

Dug 2,4 kilometra, visok 50 metara, Pelješki most je najveći i najskuplji infrastrukturni projekt financiran od strane Europske unije bespovratnim sredstvima koja pokrivaju 85 posto troškova projekta. Sredstva dolaze iz fondova namijenjenih kohezijskoj politici EU.

“Pelješki most doprinijet će gospodarskom razvoju i teritorijalnoj koheziji južne Dalmacije i cijele Hrvatske. Riječ je o projektu od iznimnog značaja kako za Hrvatsku tako i za EU. Ovaj most je simbol europske solidarnosti i podrške Hrvatskoj u financijskom i političkom smislu. Unaprijedit će život lokalnog stanovništva i ući će u povijest razvoja Hrvatske“, izjavila je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Radovi na impozantnoj infrastrukturi započeti su 2007. godine, da bi potom bili prekinuti zbog nedostatka sredstava. Tek 2017., četiri godine nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, EU je odobrila izdvajanje 375 milijuna eura za realizaciju projekta. Na javnom natječaju za izgradnju Pelješkog mosta, raspisanom 2018., pobijedio je kineski konzorcij CRBC.

Prema mišljenju stručnjaka, nova veza skratit će vrijeme putovanja od Zagreba do Dubrovnika za dva sata, s obzirom da će se cijeli put moći prijeći autocestom, bez izlaženja iz hrvatskog teritorija.

Međutim, tranzit kamiona i teških vozila bit će omogućen tek nakon završetka radova na izgradnji čvora, takozvane stonske obilaznice, na poluotoku Pelješac. Naime, nedostaje još 7,5 kilometara ceste kako bi se izbjeglo ulaženje u grad Ston. Izgradnja ove dionice povjerena je grčkoj tvrtki Avax, a radovi bi trebali biti okončani do kraja ove godine. Kamioni će, dakle, još nekoliko mjeseci morati prolaziti preko Neumskog koridora, u Bosni i Hercegovini.

 

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by