Saša Janković (foto Medija Centar Beograd)

Saša Janković (foto Medija Centar Beograd )

Bavljenje jednim osetljivim pitanje, kakvo je rad službi bezbednosti, odvija putem javne kampanje u kojoj se iznose proizvoljne ocene i optužbe na račun nezavisnog kontrolnog organa, a ne unutar nadležnih institucija

29.01.2015. -  Dragan Janjić Beograd

Srpski ombudsman Saša Janković ušao je u otvoren sukob sa Vojno bezbednosnom agencijom (VBA) i Ministarstvom odbrane nakon što je podneo krivičnu prijavu protiv dvojice vojnih policajaca umešanih u incident tokom prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu. To je prvi put da neki državni organ otvoreno optuži vojnu bezbednost, institucija koja nije temeljito reformisana nakon smene režima Slobodana Miloševića pre 15 godina, za nepoštovanje zakona.

Janković je istraživao incident u kome je, u sukobu su pripadnicima Žandarmerije koji su obezbeđivali Paradu ponosa u centru Beograda, pretučeni brat srpskog premijera Aleksandra Vučića Andrej Vučić, brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog Predrag Mali i još dvojica, kako je tada rečeno, članova njihovog obezbeđenja. Na snimcima koje su preneli mediji videlo se da je intervencija žandarma bila brutalna, a Jankoviću je pozdravio odluku policije da protiv njih pokrene postupak.

Odmah nakon tog incidenta usledile su izjave funkcionera i izveštaji u medijima o tome kako su žandarmi namerno pretukli Andreja Vučića zato što je brat srpskog premijera. Istražujući slučaj, Janković je, međutim, utvrdio da su Vučić, Mali i dvojica pripadnika Vojne policije koji su bili sa njima, pre fizičkog sukoba sa žandarmima odbili usmeni zahtev da se udalje, vređani žandarme, pretili im i pokušali da probiju kordon koji su oni držali kako bi obezbedili učesnike Parade ponosa u centru grada.

U trenutku kada je odlučio da pokrene postupak protiv vojnih policajaca, ombudsman verovatno nije mogao da nasluti da će se cela priča pretvoriti u ozbiljnu aferu koja žestoko već uveliko trese srpsku političku scenu. Dobrim delom zahvaljujući nizu nespretnih poteza koje su povukli VBA, Ministarstvo odbrane i drugi srpski zvaničnici, otvorena je rasprava o stepenu civilne kontrole službi bezbednosti u Srbiji koja bi mogla da nanese ozbiljnu štetu vladajućem bloku.

Istraga

Srpski ombudsman ima pravo da kontroliše rad vojske i policije, što uključuje i službe bezbednosti. Držeći se zakona, policija mu je odmah stavila na uvid svu dokumentaciju o incidentu na Paradi ponosa kojom je raspolagala, dok je VBA odbila to da učini. Ministar odbrane je čak javno rekao da neće biti pozitivnog odgovora na zahtev Saše Jankovića. Nakon toga usledila je krivična prijava protiv dvojice pripadnika vojne policije koji su bili u pratnji Andreja Vučića i Predraga Malog.

Ministarstvo odbrane i pojedini funkcioneri vladajućeg bloka poveli su oštru kampanju protiv Jankovića, optuživši ga da vodi kampanju protiv VBA. Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (inače član Odbora za bezbednost srpskog parlamenta koji je nadležan za kontrolu službi bezbednosti) Vladimir Đukanović je u jednoj TV emisiji koju lično vodi rekao da Janković „podriva sistem“ i da učestvuje u „frontalnom napadu struktura koje ne žele dobro državi“. Izneo je i niz ličnih uvreda.

Đukanović je kasnije bio gost na gradskoj televiziji u Beogradu (vlasnik televizije je Grad Beograd, čiji je gradonačelnik Siniša Mali), gde je ponovio sve optužbe izrečene u emisiji koji on vodi. Drugi gost u toj emisiji, ministar rada Aleksandar Vulin, ga je podržao. Obojica su zaključili da je velika šteta što vladajući blok ne može da smeni Jankovića. Uzgred, ombudsman nije nesmenjiv, ali su propisani zakonski uslovi pod kojima je to moguće. Vladajuća Srpska napredna stranka ima natpolovičnu većinu u parlamentu i može da isposluje smenu, ali je pitanje da li su se za to stekli potrebni uslovi.

Nakon odbijanja VBA da mu dostavi podatke o incidentu koji je istraživao, Janković je otkazao ranije najavljenu kontrolnu posetu toj službi, rekavši da nema svrhe ići u kontrolu ako se unapred zna da ona odbija da mu stavi na uvid svu dokumentaciju koju traži na osnovu zakona. Odnosi između ombudsmana i vojnih struktura time su pali na najnižu tačku od uspostavljanje ombudsmanske funkcije u Srbiji (2007. godine)

Posledice

Pošto je njegov zahtev za uvid u dokumentaciju odbijen, a funkcioneri vladajućeg bloka protiv njega pokrenuli oštru kampanju, Janković je mogao da bira – da li će da ćuti, ili da nastavi da insistira na primeni ovlašćenja koja ima po Ustavu i zakonu. Izabrao je ovo drugo pa je javno objavio podatke koje je dobio od policije, a iz kojih se vidi da su vojni policajci, kao i Vučić i Mali, suodgovorni za incident.

Još važnije je to što se vidi da je VBA nakon incidenta saslušavala svedoke i uzimala video snimke sa objekata na mestu na kome se incident dogodio. Vojska i VBA nemaju ovlašćenja izvan kasarni, odnosno striktno vojnih poslova, pa je ovim nalazom ombudsnama otvoreno pitanje da li se VBA nezakonito meša u civilne poslove. Janković je u izjavama medijima takođe pomenuo neovlašćena prisluškivanja sindikata od strane VBA, što dodatno zaoštrava stvari i vraća priču na civilnu kontrolu službi bezbednosti.

Paradoksalno, stvari se verovatno ne bi razvijale na ovaj način da VBA nije izričito odbila da sarađuje sa Jankovićem. On je ranijih godina, različitim povodima, u nekoliko navrata tražio uvid u dokumentaciju VBA, ali tada nije imao problema sa pristupom podacima, niti je bio javno žigosan i izložen medijskom linču. Naravno, sasvim je moguće da vojna bezbednost tokom tih kontrola nije stavila na uvid baš sve što joj je traženo, ali je ipak postupila po zakonu.

U međuvremenu su se stvari promenile a Ministarstvo odbrane i VBA postali su mnogo osetljiviji na aktivnosti nezavisnih kontrolnih organa. Odbijanje zahteva ombudsmana je, zapravo, otvoreno stavljanje do znanja da oni ne žele da budu kontrolisani, u čemu dobijaju podršku vladajućeg bloka. Braneći kolege iz vojnih struktura, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pokušava da ospori Jankovića uopštenim objašnjenjima da su dokumenta tog ministarstva o incidentu na Paradi ponosa koje je stavio na uvid javnosti samo izjave policajaca i ništa više.  

Vlasti su najavile da će nadležni organi proveriti navode ombudsmana, a premijer Vučić je rekao da se veoma raduje rezultatima istrage. Nije, međutim, jasno zašto ceo slučaj do sada nije detaljno istražen i zašto nije vođen postupak i u odnosu na vojne policajce koji su učestvovali u incidentu. Funkcioneri vladajućeg bloka, premijer i većina medija su ih i pre istrage predstavili kao nevine žrtve namernog brutalnog napada pripadnika žandarmerije.

Istraga koja je najavljena nakon ombudsmanovih nalaza mogla bi, dakle da se odvijati pod političkim opterećenjem. Ali, nadležnosti ombudsmana u kontroli rada državnih organa su jasne i biće ih teško formalno osporiti. Verovatno zbog toga se i događa da se bavljenje jednim osetljivim pitanje, kakvo je rad službi bezbednosti, odvija putem javne kampanje u kojoj se iznose proizvoljne ocene i optužbe na račun nezavisnog kontrolnog organa, a ne unutar nadležnih institucija. 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by