Marija Lukić na twitter

 Marija Lukić na twitter

Lokalnog moćnika je njegova bivša sekretarica optužila za seksualno uznemiravanje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić njenu borbu da se nasilnik osudi komentariše kao napad na njega lično

07.03.2019. -  Antonela Riha Beograd

Dve godine je Marija Lukić trpela seksualno zlostavljanje predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, čija je bila sekretarica, a onda je sa svojom pričom izašla u javnost i pred sud.

Jeličić, koji je istovremeno i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), objavio je krajem prošle nedelje da podnosi ostavku na sve funkcije s obrazloženjem da time želi da zaštiti predsednika Srbije od “hajke koja je orkestrirano organizovana u poslednjih godinu dana od opozicije i bukača, a koja se koristi isključivo u političke svrhe i protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Osim ovog saopštenja za javnost, ne postoji zvaničan dokument koji bi ostavku i potvrdio. Prema pisanju medija, opštini Brus nije upućena ostavka, a sledeće zasedanje lokalne skupštine na kojem bi ona mogla biti tema trebalo bi da se održi tek za tri meseca.

Jeličića je za seksualno uznemiravanje prijavilo sedam žena, a podignuta je optužnica samo po prijavi Marije Lukić. U međuvremenu, deo javnosti je stao u njenu zaštitu sa zahtevima da se Jeličić smeni i krivično odgovara.

15.000 dokaza o zlostavljanju

Marija Lukić (1988.), ekonomista, majka dvoje dece, je tokom dve godine koliko je radila sa Jeličićem primila oko 15.000 telefonskih poruka u kojima se jasno vidi seksualno uznemiravanje. Za to vreme je, kako je ispričala, protiv njene volje pokušavao da je ljubi, dodirivao je i zahtevao seksualni odnos kao uslov za napredovanje na poslu.

Kako nije dobila zaštitu od drugih lokalnih funkcionera kojima se obraćala, telefonske poruke je objavila na svom Facebook nalogu a dokaze o zlostavljanju, pretnjama i mobingu predala tužilaštvu. Dan pre podnošenja tužbe, u martu 2018, Jeličić joj je u telefonskoj poruci napisao da može da ga prijavi za šta god hoće ali da “njega čuva predsednik Vučić ”. Dan nakon što ga je prijavila, dobila je otkaz.

Usledili su novi pritisci. Ljudi bliski Jeličiću počeli su otvoreno da prete njoj i njenoj porodici a opština Brus je izdala nalog da se sruši lokal koji je u vlasništvu njenog supruga. “Ne izlazim iz kuće, nisam više u svom stanu pošto se plašim, decu ne šaljem u školu iz straha. Plašim se za svoj i život moje porodice”, ispričala je tada Lukić .

Obraćala se otvorenim pismom predsedniku Aleksandru Vučiću, ministarki Zorani Mihajlović koja je nadležna za rodnu ravnopravnost, ženama članicama SNS koje već par meseci vode kampanju “Stop nasilju nad ženama” ali od njih nije bilo nikakve rekacije.

Jeličić je ignorisao sve optužbe i čak tvrdio da je Marija sama sebi slala poruke sa njegovog telefona, koji je navodno „nestao" nekoliko dana pre nego što je ona objavila na društvenim mrežama.

Nije se obazirao na pisanja malobrojnih medija koji su prenosili ispovesti i drugih žena koje su ga prijavile, kao ni na pritisak javnosti na društvenim mrežama koji su pod haštagom #PravdaZaMarijuLukić iskazivali solidarnost i zahtevali kaznu.

Osećao se zaštićenim i moćnim do te mere da je na svečanosti opštine Brus ugostio čelnike lokalnog suda u tužilaštva i tako poslao svojevrsnu poruku kako treba da se ponašaju nakon optužnice i prijava za seksualno uznemiravanje.

Početak suđenja je više puta odlagan pošto se Jeličić nije pojavljivao, a kada je konačno došao u sudnicu, početkom februara ove godine, sudija je zabranio medijima da prisustvuju, što je suprotno zakonu. Nije prihvaćen ni Marijin zahtev da se suđenje održava u nekom drugom mestu, zbog moguće pristrasnosti suda u Brusu.

Krajem februara na društvenim mrežama pojavili su se podaci iz njenog zdravstvenog kartona, što je moglo da “procuri” ili iz suda u Brusu ili iz Doma zdravlja, ali tužilaštvo do danas nije reagovalo na ovo krivično delo objavljivanja adrese i privatnih podataka.

Samo dva dana pred najavuostavke Jeličića, Marija Lukić je u intervjuu na TV Prva govorila o svojoj borbi protiv nasilja koji je preživela i koje dalje traje jer zaštitu koju je tražila od države nije dobila. Njeni sugrađani, međutim, tu emisiju nisu mogli da gledaju jer je samo u Brusu isključen signal predajnika. Direktor lokalnog kablovskog operatera potvrdio je da je bilo pritisaka na njegove zaposlene da isključe signal uoči emisije. Na pitanje novinara ko je to tražio odgovorio je: “očekujete da od mene da ja to kažem, a sve znate.”

Pobuna protiv zlostavljanja – napad na predsednika

O Milutinu Jeličiću Jutki se dosta toga zna a njegova biografija je dobra ilustracija načina na kojoj se u Srbiji stiče, zadržava i jača moć. Na čelu opštine koja broji oko 18.000 građana je već devetnaest godina. Kako se vlast u državi menjala tako je i on menjao stranke pa je do pre nekoliko dana bio poverenik vladajuće SNS za deo Srbije u kojoj je Brus.

Za to vreme hapšen je zbog zloupotrebe službenog položaja, podnošene su protiv njega prijave da je oštetio opštinski budžet, sumnjičili su ga da je privatizacijama uvećavao svoje bogatstvo, Uprava kriminalističke policije je istraživala njegovo finansijsko poslovanje.

Svima u Brusu je bilo jasno da ga štiti vrh vlasti, prema brojnim svedočenjima niko bez njegovog odobrenja nije mogao ni da se zaposli, ni da napreduje, život građana opštine zavisio je od njegove milosti.

Sve dok nije naišao na Mariju Lukić.

U konzervativnoj i patrijarhalnoj Srbiji, zlostavljanje žena je svakodnevno, o čemu se više ćuti nego govori. U malim sredinama, poput Brusa, gde se svi poznaju, suprotstavljanje žene muškarcu, pa još onome koji ima svu moć, gotovo je nezamislivo. Stid i strah su sprečavali Mariju da od početka progovori, poveri se suprugu, zatraži pomoć.

Od trenutka kada je ispričala svoju priču, zahvaljujući malobrojnim medijima koji su o tome pisali, zatim delu javnosti koja ju je podržala, prikazala se Srbija u kojoj bahate velmože od vrha vlasti do najmanjeg sela imaju moć da rade sve što požele.

Činjenicu da je o svojoj borbi protiv zlostavljanja govorila i na protestima građana i opozicije u Brusu i Beogradu, Jeličić je iskoristio da bi svoju ostavku obrazložio zaštitom predsednika Vučića. Pretnje su nastavljene preko FB stranice “Pravda za Jutku” na kojoj joj Jeličićeve pristalice poručuju da “pazi gde hoda”.

“Stvarno ne znam kome više da se obratim i kada će neko da reaguje. Osećam se ugroženo [...] Ne znam da li će se nešto od toga štopišuobistiniti", rekla je Marija početkom ove nedelje .

Marija Lukić zahteva da Jeličić posle ostavke krivično odgovara. Deo javnosti je skeptičan. Pamti se slučaj nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića čija je ostavka mesecima tražena jer je lascivnim komentarima uvredio novinarku. Vučić ga je samo premestio sa mesta ministra na poziciju načelnika Bezbednosno informativne agencije. Nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, i pored brojnih afera zbog kojih je tražena njegova smena, pa i svedočenja njegove bivše žene kako ju je zlostavljao, imenovao je na mesto ministra finansija.

Sam Vučić je, komentarišući ostavku svog funkcionera, rekao je da se o celom slučaju raspravljalo u stranci, da je to za njih bilo “komplikovano pitanje”, da osuđuje nasilje nad ženama ali da je “važno da se vidi šta će reći nadležni organi, a ne da donosimo presude preko noći“. Zaključio je da Jeličić nije ništa slagao kada je kazao da je napad na njega zapravo napad na predsednika.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by