Mladjan Dinkic e Sergio Marchionne

Zajedničko ulaganje u kragujevačku "Zastavu", vredno 950 miliona evra, dosad je najveća investicija u Srbiju, koja donosi na hiljade novih radnih mesta, jača ekonomske i političke veze Italije i Srbije i doprinosi evropskoj integraciji naše zemlje

30.09.2008. -  Aleksandra Mijalković Beograd

Odavno u Srbiji nije viđena takva svečanost, kakvo je bilo jučerašnje potpisivanje Ugovora o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku „Zastava" između predstavnika srpske Vlade i italijanskog "Fijata". Stavljajući svoj potpis na dokument, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je i najzaslužniji za ovaj posao, ocenio je da ugovor sa italijanskim partnerom, vredan 950 miliona evra, predstavlja do sada najveću investiciju u Srbiji, dok je predsednik grupe "Fijat" Serđo Markione, drugi potpisnik, naveo da je ovo pravi primer saradnje privatnog preduzeća i državnih institucija.

Zato i ne čudi što su događaju prisustvovali najviši državni zvaničnici, pre svih predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, i što je tim povodom u Beograd doputovao i italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

Posle završne ceremonije u palati "Srbija" (nekadašnjoj palati Federacije) u Beogradu, on je istakao da je ugovor o zajedničkom ulaganju dve države značajan zato što jača njihove veze u ekonomskom i političkom smislu, i dodao da „Italija ima interes i zainteresovana je i za druga ulaganja u prijateljsku Srbiju", koju smatra strateškim partnerom i u politici i u ekonomiji. "Srbija opet zauzima prioritetno mesto za italijanske investicije", dodao je Fratini.

Predsednik Tadić je izazio zadovoljstvo ugovorom sa "Fijatom" jer je njime bliskost Srbije sa Italijom i njena spremnost da pomogne evropske integracije naše zemlje sada utemeljena i u ekonomskoj sferi.
- Ovo je veliki dan za našu zemlju, za "Fijat" i za italijansku industriju. Posle 55 godina to je novi ekonomski početak za Šumadiju i Srbiju, i zato delim ponos građana Srbije što je jedna od najvećih svetskih kompanija i najveća italijanska kompanija ponovo ovde - rekao je Tadić. Pored otvaranja novih 5.000 radnih mesta, od ovog posla se, naime, očekuje povećanje zaposlenosti i u drugim sektorima srpske privrede. Tadić je, međutim, primetio da radnike "Zastave" sad čeka mnogo oštrija konkurencija u automobilskoj industriji nego pre pola veka, kada je automobilski gigant iz Torina počeo da sarađuje sa kragujevačkom fabrikom.

- Oni koji nisu verovali da će "Fijat" doći u Srbiju čak ni pre 10-15 dana, koji ne veruju da ćemo postići status kandidata i doći na belu šengensku listu, treba da znaju da ćemo sve to uraditi! - optimistički je poručio predsednik države, dok su iznad palate "Srbija" ka nebu leteli baloni u bojama italijanske i srpske zastave.

Novo preduzeće, stari partneri

Pravo veselje je, međutim, vladalo u Kragujevcu, kuda su se nakon potpisivanja ugovora specijalnim helikopterom uputili Dinkić i Markione, u pratnji kragujevačkog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića. Letelica je, doduše, stigla sa zakašnjem od 45 minuta, uz to novinarima i fotoreporterima nije bio dozvoljen prilazak heliodromu fabrike „Zastava", ali to nije pokvarilo opšti utisak da je reč o događaju od sudbinske važnosti za ovaj šumadijski grad, koji je još od 1954. godine, odnosno od prvog ugovora sa "Fijatom", vezao svoju budućnost za italijanskog partnera (tada je sa fabričkih traka u kragujevačkoj „Crvenoj Zastavi" sišao prvi „fića" po licenci proizvođača iz Torina). Pre tri godine "Zastava" je sa "Fijatom" potpisala ugovor o sklapanju i osvajanju proizvodnje modela „punto", ovde znanog pod imenom „zastava 10".

Sadašnjim Ugovorom o zajedničkom ulaganju precizirano je da će u novoosnovanom preduzeću, koje preuzima imovinu „Zastave", Srbija imati 33 odsto, a "Fijat" 67 odsto vlasništva, i u njemu će biti zaposleno 4.750 radnika. Ugovor će, prema rečima ministra Dinkića, omogućiti "Zastavi" da „od gubitaša postane profitabilna kompanija i najveći izvoznik u Srbiji".

Početna investicija "Fijata" iznosi oko 700 miliona evra, a srpske vlade više od 200 miliona evra. Srbija se obavezala i da "Fijatu" omogući dodatne podsticaje u narednih 10 godina u vidu velikih poreskih olakšica, oslobađanja od lokalnih poreza i taksi, obezbeđenja infrastrukture i besplatnog zemljišta za proširenje kapaciteta, kao i statusa slobodne carinske zone za Kragujevac.

Zajednička fabrika u Kragujevcu bi razvijala proizvodnju u dve faze, u početku sa kapacitetom od 200.000 automobila (klase A) godišnje, a zatim, od 2010, još 100.000 (verovatno modela B klase i to D-kompakt verzije modela „uno").

Markione i Dinkić potpisali su i Memorandum o razumevanju o budućoj saradnji dve članice "Fijat" grupe - "Iveka" i "Manjeti Marelija" - sa Vladom Srbije u proizvodnji autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti. Dokumentom je predviđeno formiranje još dve nove zajedničke kompanije, koje bi 70 odsto bile u vlasništvu italijanskih partnera, a 30 odsto u vlasništvu Republike Srbije.
Početna investicija tih kompanija iznosiće oko 240 miliona evra, od čega je učešće Srbije 60 miliona evra, uz odgovarajuće poreske olakšice i ulaganja u infrastrukturu. "Iveko" namerava da kao suvlasnik "Zastava kamiona" u Srbiji ubuduće proizvodi i specijalna vozila i oko 2.200 autobusa godišnje, dok će "Manjeti Mareli" praviti komponente i delove za domaće i inostrano tržište. Obe fabrike biće u industrijskoj zoni Kragujevca i zaposliće 2.350 radnika.

Sećanje na "fiću"

Predsednika grupe "Fijat" Kragujevčani su dočekali radosno i puni nade. Gradonačelnik Stevanović je, u prisustvu medija, Markioneu svečano uručio ključ grada i ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Kragujevca, a premijer Cvetković je istakao da će saradnja sa "Fijatom" imati poseban zanačaj za lokalnu upravu, jer će uticati na opšti razvoj grada, usluga i svega onog što prati ostvarivanje ugovora. Markione je novinarima preneo da se "Fijat" među svim ponuđačima za zajedničku saradnju opredelio za "Zastavu" i Kragujevac iz dva razloga. Prvo je raspoloženje i brzina kojom je sve što je traženo i urađeno, a drugo što su Kragujevčani "Fijat" primili raširenih ruku.

Predsednik grupe "Fijat" je potvrdio da će uključiti fabriku u Kragujevcu u njihovu svetsku mrežu proizvodnje i omogućiti joj da primenjuje najnovije "Fijatove" standarde i tehnologije. Najavio je da će vozila iz Kragujevca biti namenjena ne samo srpskom tržištu, već i tržištima okolnih zemalja i zapadne Evrope, i izrazio posebno zadovoljstvo što se "Fijat" vratio u Srbiju i obnovio partnerstvo sa "Zastavom".

Saradnja dve kompanije, inače, datira od avgusta 1954. godine, kada je potpisan ugovor o otkupu licence. Tri meseca kasnije u Kragujevcu je krenula montaža prvih "Fijatovih" modela, među kojima i legendarnog „fiće". On je vrlo brzo nakon što je počela njegova proizvodnja u "Zastavi" stekao kultni status automobila radničke klase u nekadašnjoj Jugoslaviji, podsećaju ovdašnje novinske agencije, a jedan primerak tog modela, sa baldahinom, i danas je izložen u beogradskom Muzeju automobila. Tim „fićom" se provozao nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a dobio ga je, navodno, na poklon od osnivača i vlasnika "Fijata" Đanija Anjelija lično. Proizvodnja „fiće", počela je 1955. i u narednih 30 godina, koliko je trajala, napravljeno je skoro milion primeraka. Po Srbiji, prema nekim procenama, i danas se još kreće nekoliko hiljada ovih modela.