Vojislav Kostunica durante la manifestazione (Fonte - B92)

U Beogradu je u četvrtak održan veliki narodni miting „Kosovo je Srbija", koji se pretvorio u nasilje. Najžeći sukobi izbili su u ulici Kneza Miloša gde su ambasade Amerike, Hrvatske i drugih zemalja. Kako saznaje B92 u ambasadi je pronađeno uglenisano telo, čiji pol i identitet nije poznat

22.02.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

U Beogradu je u četvrtak održan veliki narodni miting „Kosovo je Srbija" koji je završen molebanom ispred Hrama Svetog Save. Prema procenama domaćih i inostranih medija ispred Doma narodne skupštine okupilo se oko 200 hiljada ljudi. Jedino je Radio televizija Srbije, pozivajući se na američku televizijsku stanicu CNN, prenela da je skupu prisustvovalo pola miliona ljudi.

Skup je otvoren intoniranjem državne himne „Bože pravde", nakon čega je glumac Nenad Jezdić pročitao pesmu „Kosovo Polje" pesnika Matije Bećkovića. Premijer Srbije Vojislav Koštunica je u dramtičnom govoru rekao da je Kosovo prvo ime Srbije. Šta je Kosovo, gde je Kosovo, čije je Kosovo? Ima li nekog među vama da misli da Kosovo nije njegovo?, upitao je Koštunica stavljajući ruku na srce. „Ako se kao Srbi odreknemo srpstva, porekla, Kosova, predaka i istorije, onda ko smo mi Srbi, kako nam je ime" poručio je premijer. Srbija se ne odriče svog mesta u svetu, ali traži da „do svoga mesta i budućnosti dođe na isti način i pod istim uslovima kao svi narodi i sve države na svetu". „Dok živimo, Kosovo je Srbija, dok živimo naša braća na Kosovu nisu sama i nisu zaboravljena, dok odbijamo ultimatume i prihvatamo prijateljstva Srbija je slobodna" zaključio je Koštunica.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija zaštititi svako svoje dete na Kosovu, svaki pedalj svoje teritorije, jer ako nema Kosova neće biti ni Srbije. Nikolić je okupljenim građanima poručio „deco, omladino naša, zaklinjemo se da je Kosovo naše i biće uvek naše". „Tako mi Boga, neću se smiriti dok Kosovo i Metohija ne bude pod kontrolom Srbije. Nije mogao Hitler da ga uzme, neće ni ovi današnji", rekao je Nikolić.

Na protestu su govorili premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsednici srpskih političkih partija iz Crne Gore Andrija Mandić i Predrag Popović. Oni su poslali istu poruku da nikada neće pristati na nezavisnost Kosova.

Predstavnici studenata beogradskog, niškog i prištinskog univerziteta poručili su da je Kosovo deo Srbije. Student beogradskog univerziteta rekao je da „nisu vrata raja u Njujorku ili Londonu, već u Dečanima i Pećkoj patrijaršiji". Studentima su se pridružili i rektori beogradskog i prištinskog univerziteta Branko Kovačević i Zdravko Vitošević.

Skup je obeležilo i obraćanje proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge i poznatog režisera Emira Kusturice. Video linkom se građanima obratio Novak Đoković, najbolji srpski teniser koji je rekao da su „on i njegova familija uvek uz Kosovo".

Veliki broj okupljenih pozdravljao je govore, uzvikivalo parole, nosilo zastave i transparente i skandiralo „Kosovo je srce Srbije".

Nakon završetka protesta, većina okupljenih se uputila ka Hramu Svetog Save gde je moleban održao vladika crnogorsko-primorski Amfilohije. Kako prenosi B92, Vladika Amfilohije je rekao „ovde smo da u presudnom trenutku potvrdimo ko smo i šta smo. Mi smo Kosovci. Kolevka naša i našeg naroda i mesto našeg rođenja je Kosovo i Metohija".

Jučerašnjem skupu nije prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić koji je bio u zvaničnoj poseti Rumuniji koja ne priznaje kosovsku nezavisnost. Protestu nisu prisustvovali ni poslanici G17, Liberalno demokratske partije (LDP), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a nije primećeno ni prisustvo poslanika Demokratske stranke (DS).

Ceo dan su iz svih delova Srbije pristizali autobusi i vozovi koji su dovozili građane na miting. Beograd je poslednjih dana pripremao mere za što bolje organizovanje protesta. Štab civilne zaštite je nastojao da obezbedi normalno funkcionisanje grada. Međutim, Beograd je juče bio u kolapsu. Mnoge državne institucije nisu radile, baš kao ni organizacije i firme koje imaju kancelarije u širem centru grada. Ministarstvo prosvete proglasilo je danas neradni dan za sve osnovne i srednje škole. Mnogi roditelji beogradskih učenika su bili vrlo zabrinuti zbog ovakve odluke ministarstva protestvujući zbog toga što, kako su naveli, nisu znali gde će im biti deca.

Dovitljivi prodavci u ulicama u blizini Železničke i Autobuske stanice kao preventivnu meru su u izloge svojih radnji stavili natpise „Kosovo je Srbija", „Srbija do Tokija", „radnja ne radi zbog podrške mitingu".

Međutim, pre kraja protesta ispred Doma narodne skupštine grupa huligana, mahom mladih ljudi se uputila ka američkoj ambasadi.

Najžeći sukobi izbili su u ulici Kneza Miloša gde su ambasade Amerike, Hrvatske i drugih zemalja. Huligani su prvo napali i zapalili zgradu američke ambasade, razbijali prozore i bacali navijačke baklje. Policija je nakon nekoliko sati rasterala huligane koristeći suzavac i vozila marke hamer. Kako saznaje B92 u ambasadi je pronađeno uglenisano telo, čiji pol i identitet nije poznat. B92 navodi da prema prvim saznanjima stradala osoba nije zaposlena u ambasadi. Sjedinjene Američke Države najavile su da će od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražiti osudu napada na američku ambasadu u Beogradu. Izgrednici su napali i hrvatsku i tursku ambasadu, polomili grb i spalili zastave. Zapaljena je i zgrada pored hrvatske ambasade. Srušeni su i zapaljeni kontejneri u centru grada, a skoro u potpunosti je uništena saobraćajna signalizacija u ovom delu grada.

Manje grupe huligana nastavile su da divljaju po centralnim beogradskim ulicama. Kako se procenjuje, mladi huligani starosti između 17 i 20 godina, razbili su i opljačkali skoro sve radnje kradući sve što im se našlo pod rukom. Grupe „pljačkaša" šetale su i pokazivale svoj plen, noseći u rukama patike, parfeme, garderobu i druge artikle iz opustošenih radnji. Ponovo je demoliran restoran Mekdonaldsa na Slaviji. Razbijani su prozori banaka, pošta, a jedino su pošteđeni restorani brze hrane.

Nekoliko desetina demonstranata skupilo se ispred televizije B92, uzvikujući „ustaše, ustaše". Policija je postavila kordon ispred zgrade B92 čime su izbegnuti incidenti.

Prema rečima zamenika Urgentnog centra u ovu zdravstvenu ustanovu primljeno je i zbrinuto 113 lica, od čega 35 policajca. Najveći broj zbrinutih ima lakše telesne povrede. Loše su prošli i novinari domaćih i stranih medija, koje su demonstranti napadali, lomili im kamere i u najtežim slučajevima prebijali. Prema poslednjim informacijama iz policije, tokom noći uhapšeno je više od 100 ljudi.

Presednik Tadić apelovao je da se prekine nasilje na ulicama Beograda, kao i napadi na strane ambasade. Kako prenosi Beta, Tadić je naveo da „to nikako ne može da pomogne u borbi za Kosovo i Metohiju".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je danas iz Beograda otišla slika o Srbima kao divljacima. Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar za nacionalni investicioni fond Dragan Đilas izjavili su da nasilje učvršćuje negativnu sliku o Srbiji. Šutanovac je za B92 rekao da je „zaprepašćujuće što je već tokom nekih govora na bini grupa izgrednika počela sa napadima na tursku ambasadu, a da je u toku molebana već gorela američka ambasada. Očigledno je da organizovane grupe nisu došle zbog mitinga, već da bi izazvale incidente po gradu". Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su za nasilje „do krajnjih granica odgovorne institucije koje su građane pozvale na miting" i dodao da se „Srbija ne može braniti nasiljem koje je kompromitovalo Srbiju prethodnih dvadeset godina".

Kako prenosi Beta, generalni sekretar SRS Vučić je rekao da je bilo jasno „posle provokacija mnogih političara i medija koji su za nezavisno Kosovo da će biti teško sačuvati emocije kod ljudi". Vučić je dodao da je njegova stranka to pokušala, pozivajući na mir i savladavanje svih vrsta emocija, ali da u tome nisu u potpunosti uspeli.