© Roman Samborskyi/Shutterstock

© Roman Samborskyi/Shutterstock

Više od nedelju dana Srbiju potresa afera u kojoj je jedan od najmoćnijih lokalnih političara osumnjičen da već godinama organizuje žurke u kojima se između ostalog podvode maloletnice

29.04.2021. -  Antonela Riha Beograd

Dragan Marković zvani Palma, predsednik stranke Jedinstvena Srbija (JS), narodni poslanik, prvi čovek Jagodine, grada u centralnoj Srbiji, u centru je afere u kojoj ga optužuju da već godinama ucenjuje žene, organizuje bunga bunga žurke na kojima se njegovim poslovnim i političkim prijateljima podvode maloletne devojke.

Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde (SSP), najpre je navela da svaka žena u Jagodini koja bi da se zaposli u javnom sektoru dobija "telefon za druženje" i od toga kako se "druži" zavisi joj posao. Par dana kasnije prikazala je svedočenje čoveka koji je, kako je rekao, radio u jednom hotelu u Jagodini gde je Palma organizovao zabave na kojima su se pojavljivali i istaknuti političari poput njegovog koalicionog saveznika, predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Jagodinski sindrom

“Znalo se posle takvih žurki te devojčice idu za njim, ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica […] i te žurke traju do jutra”, ispričao je u kameru pomenuti svedok . On je objasnio da se devojčice dovoze i iz Beograda a da su za njih zadužene hostese koje su inače fiktivno zaposlene u javnim preduzećima u Jagodini. Naveo je primer svoje prijateljice koja je pod ucenom radila kao hostesa i podvodila devojčice, jednu je odvela u sobu kod Markovića koji ju je dočakao nag.

Dragan Marković Palma - CC BY-SA 2.0

Dragan Marković Palma - CC BY-SA 2.0

Marinika Tepić je, kako je rekla, sakupila do trenutka pisanja ovog teksta sedam svedočenja o podvođenju žena i devojaka. Sva su anonimna a imena nije otkrila ni tužilaštvu u Kraljevu koje je otvorilo istragu. Tepić traži da im tužilaštvo obezbedi zaštitu jer postoji opravdani strah od Markovićeve osvete. Odmah nakon što je pomenuti svedok iz snimka prikazan javnosti, Marković je u medijima otkrio njegov identitet i optužio ga da govori laži jer je član opozicione stranke.

Samo dan nakon što je najavio da će žene iz Jagodine tužiti Mariniku Tepić zbog sumnje da su ucenjene “druženjem” da bi dobile posao, u tužilaštvo u Jagodini predate su čak 393 krivične prijave protiv Tepić, koje su, kako su preneli mediji, podnele žene zaposlene u javnom sektoru u ovom gradu. U prijavama piše da je Marinika Tepić tužena zbog uvreda i krivičnog dela "izazivanje panike i nereda".

Brojni su komentari o zavetu ćutanja i strahu koji vlada u Jagodini, govori se kako Palmine žurke traju godinama, ali niko iz ovog grada se još uvek ne usuđuje da izađe iz anonimnosti i javno progovori. Najmanje se govori o žrtvama podvođenja i ucena, priča sve više dobija dimenziju obračuna političkih stranaka, kako onih na vlasti tako i opozicije koja traži pad Vlade zbog ove afere.

Zoološki vrt

Raskalašne žurke u Jagodini, međutim, nisu tajna. Pre pet godina premijerka Ana Brnabić, tada ministarka za državnu upravu, ispričala je kako je Marković zvao na žurke . “Na tim bunga-bunga žurkama se zabavljamo, pevamo, tu mogu da se ljube muškarci sa ženama, žene sa ženama, ali ne mogu muškarci s muškarcima”, ispričala je Brnabić. Povodom aktuelne afere Brnabić je rekla da je to bio samo poziv i da ne treba praviti političku aferu.

Sanda Rašković Ivić, bivša ambasadorka Srbije u Italiji, ispričala je kako je 2011. posredovala u dovođenju delegacije italijanskih privrednika u Srbiju koji su tom prilikom zajedno sa Ivicom Dačićem obišli Jagodinu. Rašković Ivić navodi svedočenje člana delegacije, počasnog konzula Srbije u Italiji, profesora Roberta Veraldija, kome je Palma poslao “golišavu devojku u sobu” a kada je ovaj odbio tu ponudu, optužio ga je da je homoseksualac.

Posebno zanimljivo je svedočenje nekadašnjeg istaknutog člana SPS-a Miće Jovanovića koji je prepričao proslavu u jednoj kafani i kako je rekao “garantuje životom” da se to dogodilo. Po njegovim rečima, na proslavi su se pojavile mlade devojke koje je sam Palma raspoređivao kod svojih gostiju. “On je imao sobe na spratu te kafane, koja se nalazi u Zoološkom vrtu u Jagodini i mnogi su tako ‘upareni’ odlazili u te prostorije“, opisao je. Par dana kasnije, Jovanović se zajedno sa Palmom pojavio u studiju prorežimske televizije Pink, sve porekao i izjavio da je spreman da svedoči u Palminu odbranu.

Palmin feud

Dragan Marković Palma, neprikosnoveni je vladar Jagodine već sedamnaest godina. Vlada poput feudalnog velmože, stanovnici Jagodine i okolnih sela njegovi su kmetovi, on ih zapošljava, gradi im puteve, kada se razbole on ih leči, službenike vodi na putovanja, decu na ekskurzije i penzionere na letovanja. Hvali se kako im je sagradio zoološki vrt, akva park i muzej voštanih figura. Otvoreni je homofob, zalaže se za, kako kaže, “porodične vrednosti” i sebe predstavlja kao srpskog domaćina.

Vlasnik je kompanije “Palma” koja se bavi transportom i trgovinom, ima monopol u prevozu uglja, poseduje televiziju Palma Plus i kik boks klub “Palmini tigrovi”. U politiku je ušao 1993. kada je sa ozloglašenim paravojnim komandantom Željkom Ražnatovićem Arkanom osnovao Stranku srpskog jedinstva koja će kasnije biti preimenovana u Jedinstvenu Srbiju.

Od 2004. podržava svaku vlast u Srbiji pa je tako i sada, u koaliciji sa SPS-om Ivice Dačića, podrška vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsednika Vučića. Bliskost sa vlastima pomaže mu u biznisu i političkom značaju koji se proteže izvan Jagodine, sve do Beograda. U izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije iz 2014. naveden je kao jedan od ekstraprofitera, obogatio se kupovinom uglja po povlašćenim cenama, a zatim ga prodavao čak i po tri puta većoj ceni. Poslanik je u Narodnoj skupštini Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodina. Mnogo bi rekli – vlasnik ovog grada i ljudi koju u njemu žive.

Dok žene ne progovore

Epilog ove afere zavisiće,s jedne strane, od volje predsednika Vučića i toga da li mu je u interesu da “pusti niz vodu” svog odanog partnera Palmu a uz njega ošteti i Ivicu Dačića.

U Srbiji u kojoj nezavisnih insitutucija, pa i nezavisnog pravosuđa gotovo da nema, politička volja takođe može da odredi pravac i intenzitet istrage protiv osumnjičenih moćnika.

Od političkih odluka takođe zavisi i izveštavanje najbrojnijih, režimskih medija koji su ovu aferu pretvorili u političku arenu u kojoj se narod zabavlja nagađajući koga je sve od političara i javnih ličnosti Palma ugostio.

S druge strane, javnost sve više postaje senzibilisana za nasilje nad ženama. Posle Marije Lukić, žene koja je protiv predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke godinama vodila sudski proces zbog seksualnog uznemiravanja, sve češća je podrška ženama da javno istupe protiv nasilnika. Jutka je pre nekoliko dana izašao iz zatvora gde je odležao tromesečnu kaznu.

Da li će optužnica i kazna stići i Palmu i da li će i neki drugi predatori o kojima se sve više ali anonimno govori, stići do optužnice, zavisiće od toga hoće li žene o njima javno progovoriti. Pre toga moraju da imaju zaštitu i društva i države. I tu se krug zatvara.

 

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by