Damir Polančec, potpredsjednik hrvatske Vlade, našao se u središtu afere Spice (začin), koja trese hrvatskog prehrambenog diva, kompaniju Podravka, poznatu i u svijetu po proizvodnji glasovitog začina "vegeta"

27.10.2009. -  Drago Hedl Osijek

Damir Polančec, potpredsjednik hrvatske Vlade, našao se u središtu afere Spice (začin), koja trese hrvatskog prehrambenog diva, kompaniju Podravka, poznatu i u svijetu po proizvodnji glasovitog začina "vegeta". Hrvatska policija prošle je srijede uhapsila četvero sadašnjih i bivših članova uprave Podravke, a sudac im je nakon ispitivanja odredio jednomjesečni pritvor. Zajedno s njima uhapšeni su i također pritvoreni i vlasnik tvrtke SMS iz Splita, koja se - ali u znatno manjem obimu - također bavi proizvodnjom hrane, te čelni čovjek brokerske kuće Fima, iz Varaždina.

Njih istraga tereti da su nezakonitim transferima Podravkinog novca pokušali doći do kontrolnog pakete dionica te tvrtke. Iako potpredsjednik Vlade, Damir Polančec za sada nije među osumnjičenima, on, u najmanju ruku, sasvim sigurno snosi ozbiljnu političku odgovornost, jer je kao ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade morao znati za tu operaciju, tim prije što je hrvatska država i dalje vlasnik 25 posto dionica Podravke. Uz to, Polančec je na ministarsko mjesto došao upravo iz Podravke u kojoj je prije toga obnašao najodgovornije dužnosti, a i rođen je u Koprivnici, gradu u kojem se nalazi Podravka, pa je sasvim jasno da je bio dobro upućen što se u toj kompaniji zbiva.

Operacija Spice zamršen je pokušaj nezakonitog preuzimanja kontrolnog paketa dionica Podravke. Akteri te afere to su kanili učiniti novcem same kompanije. Prepričano vrlo pojednostavljeno operacija Spice bila je zamišljena tako da je brokerska tvrtka Fima, u dogovoru s čelnim ljudima Podravke, počela kupovati njene dionice. Fima je podizala kredite, a Podravka bankama jamčila za njihovu otplatu. Novcem od kredita Fima je kupovala dionice Podravke, ali je i Podravka sama podizala kredite, te oko 65 milijuna kuna (oko devet milijuna eura) posudila splitskoj tvrtci SMS. Ta tvrtka, pak, novac prosljeđuje Fimi, koja njime bankama u Hrvatskoj vraća kredite potrošene za kupnju Podravkinih dionica. No, Fima osniva tvrtku na Malti i na nju prebacuje kupljene dionice Podravke (oko 10,6 posto ukupnih dionica), ali podiže i nove kredite u inozemstvu za daljnju kupovinu dionica, za koje također jamči Podravka.

U cijeloj toj zamršenoj priči i vrlo kompliciranom kolanju novca, koji istražitelji sada tek pokušavaju rekonstruirati, Podravka je oštećena za više od 250 milijuna kuna (oko 35 milijuna eura). Mediji koji svakodnevno otkrivaju nove detalje te velike afere, kojoj se još ne nazire kraj. Svi su, međutim, istoga mišljenja: operacija tako velikih razmjera ne bi mogla započeti a da nitko u Vladi o tome nije ništa znao. Sumnje su usmjerene na potpredsjednika Polančeca, ministra koji je vodio resor gospodarstva i koji je i nakon dolaska u Vladu s njenom upravom imao stalne kontakte.

Prošloga tjedna, kad su uhićeni čelnici te tvrtke, očekivalo da će Polančec sam dati ostavku. No, umjesto toga on je izašao pred novinare i rekao sasvim suprotno.
- Apsolutno ne razmišljam o ostavci - rekao je potpredsjednik Vlade, dodavši kako je "u ovoj državi svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže". O uhićenima je rekao kako ih zna "kao poštene i časne ljude" te da želi vjerovati u njihovu nevinost.

Takav Polančecov stav razljutio je oporbu, koja je u parlamentu već izašla sa zahtjevom za glasanjem o njegovoj smjeni.

- Ne prihvaćam tezu da nitko ništa nije znao, jer ako i nisu znali, odgovorni su. U Hrvatskoj stvari funkcioniraju tako da to nije bilo moguće uraditi bez pokroviteljstva ili zaštite politike ili političara, rekao je Zvonimir Mršić, zastupnik u parlamentu najjače oporbene stranke, Socijaldemokratske partije (SDP). Mršić je ujedno i gradonačelnik Koprivnice u kojoj je sjedište Podravke i dobro su mu poznate metode kojima se upravlja tom kompanijom.

Na aferu nije reagirala samo politika. Oglasili su se i ekonomski stručnjaci.
- Podravka je tvrtka u kojoj je politika imala dosta velik utjecaj, pa se nadam da će hrvatsko sudstvo uspjeti razriješiti taj slučaj i da ćemo saznati tko je tu što napravio i tko je sve u to umiješan - kaže Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, koga mnogi smatraju liberalnim vođom hrvatskih kapitalista.

No i dio vladajuće koalicije, naročito liberalne stranke i stranke hrvatskih Srba, koji ne želi snositi teret te afere, smatraju da bi Polančec morao otići i da bi bilo puno bolje da se sam povuče nego da se o njegovoj smjeni odlučuje u parlamentu. Naime, posve je sigurno da bi predstavnici tih stranaka glasali za Polančecovu smjenu, jer ni oni ne vjeruju da Polančec, kako osoba u čijem je resoru gospodarstvo, ali i koji je u tu fotelju zasjeo dolazeći iz uprave Podravke, ništa o svemu nije znao. Iako bi se oporba morala pomučiti da skupi dovoljno glasova za Polančecovu smjenu, činjenica da bi neki od zastupnika stranke na vlasti, koji su u koaliciji s većinskim HDZ-om, glasala zajedno s oporbom, vjerojatno bi bio kraj takve koalicije. A to bi onda značilo i prijevremene parlamentarne izbore, što bi moglo dovesti do političke nestabilnosti, jer hrvatska upravo ulazi u predsjedničku kampanju. Izbori za predsjednika Republike održat će se na samom početku sljedeće godine..

Premijerka Jadranka Kosor želi, međutim, do kraja raščistiti tu aferu.
- Ona je odlučna da raščisti korupciju i spremna je žrtvovati Polančeca pokaže li se da je on krivac za aferu u Podravci - kaže jedan od njenih suradnika koji je želio ostati neimenovan,. Analitičari vjeruju da će Kosor na Polančeca izvršiti jak pritisak i da će on sam odstupiti kako bi izbjegao raspravu u parlamentu o zahtjevu opozicije za njegovom smjenom.

Europska Unija je prije desetak dana upozorila Hrvatsku na vrlo raširenu korupciju koja dopire i do samih vrhova vlasti. Tako je Ured Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF) nedavno objavio da istražuje poslove Hrvatskih autocesta, za koje sumnja da su namještale natječaje i favorizirale određene hrvatske tvrtke na izgradnji autoputova.

Problem je, međutim što premijerka Kosor, koja je na čelo hrvatske Vlade došla 1. srpnja, nakon nenadane ostavke njenog prethodnika Ive Sanadera, nema podršku ni u Vladi, ni u svoj stranci da se odlučno razračuna s kriminalom. Naime, mnogi visoki dužnosnici, pa i neki ministri, boje se da bi, krene li ta lavina, i oni mogli pod njom završiti.

Ipak, do kraja listopada bit će podignuta optužnica protiv Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane a potom i unutarnjih poslova. Njega se sumnjiči da je oštetio državni budžet za više od 10 milijuna kuna (oko 1,4 milijuna eura), kupujući vojne kamione bez javnog natječaja i pogodujući skupljem dobavljaču. Rončević će tako biti prvi ministar vladajućeg HDZ-a kome će se suditi za korupciju. Kako stvari stoje, čini se da neće biti i jedini.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy