Pride Podgorica (foto M. Canka)

Pride Podgorica (foto M. Canka)

U glavnom gradu Crne Gore juče je, bez ikakvih incidenata, održana parada ponosa. Za veoma dobru organizaciju zvanična Podgorica dobila pohvale sa svih adresa

03.11.2014. -  Mustafa Canka Ulcinj

Godinu ranije bilo je veoma napeto. Ove ni nalik tome, samo je učesnika bilo nešto manje nego 2013. Čitava manifestacija je protekla bez najmanjeg incidenta, za što su se pobrinuli kako crnogorska vlast tako i organizatori okupljeni u udruženju „Kvir Montenegro“. Oni su svoj cilj postigli: šetali su u nedjelju, po prekrasnom jesenjem danu, slobodno, i razvili na najpoznatijem mostu u tom gradu veliku zastavu duginih boja.

Da sve pretekne u najboljem redu brinulo se oko 1800 policajaca, ili 10 puta više nego onih koji su se okupili na skupu nazvanom „Tradicionalno ponosni“. U pripravnosti su bili i tužioci.

Vlada premijera Mila Đukanovića poručila je ranije svima onima koji namjeravaju da ometaju paradu da će oštro biti kažnjeni. Policija je preduzela i neke nepopularne mjere, kao što je zadržavanje u svojim prostorijama desetine osoba koje potencijalno mogu izazvati sukobe sa pristalicama LGBT populacije.

Poziv da se okanu nasilja odaslali su i vjerski funkcioneri u Crnoj Gori, koji redovno osuđuju ovakve manifestacije ocjenjujući ih „paradama srama i nemorala“.

Ovoga puta na skupu je bilo mnogo više predstavnika vlasti. Uz ministra za ljudska i manjinska prava u vladi Crne Gore Suada Numanovića, u povorki se nalazio i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stjepović. „Glavni grad Crne Gore je položio test tolerancije. Podgorica je pokazala da je otvoren, evropski grad“, rekao je on.

Za crnogorsku vladu je najvažnije da su sa zapadnih adresa odmah uslijedile pohvale za njen angažman. Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič je poručio da će ova država, koja je prošle godine otvorila pristupne pregovore sa EU, biti pohvaljena u sljedećem izvještaju Evropske komisije zbog uspješno održane parade.

Zbog svega toga u udruženju „Kvir Montenegro“ smatraju da će na narednoj paradi biti mnogo više učesnika. „Možda tada prošetamo i nekim drugim ulicama u Podgorici. Možda i Ulicom slobode, jer se i borimo za tu slobodu“, rekao je čelnik te organizacije Danijel Kalezić.

Istovremeno je u Crnoj Gori u toku najvulgarnija kampanja protiv Vanje Ćalović, čelnice nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Srpski list „Informer“, koji ima izdanje i za Crnu Goru, a koji je blizak vladajućim strukturama u Podgorici, satanizuje najuticajniju nezavisnu ličnost u toj zemlji i oštru kritičarku režima premijera Đukanovića.

Kampanju „Informera“ osudile su sve značajne strane ambasade, Evropski Parlament i novinarska samoregulatorna tijela, dok je i sud u Podgorici donio odluku da se povuku svi sporni tekstovi.

U civilnom sektoru smatraju da taj tabloid, koji je zagadio medijsku scenu u Crnoj Gori, treba zabraniti. No, crnogorska vlast, bar za sada, nema volje da preduzme takav potez.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by