Crna Gora nema još nijedan kilometar autoputa, a bez obzira na pompezne najave, malo je izgleda da će se ga uskoro dobiti. Evropske finansijske institucije ne žele da podrže taj skupi i nerentabilni projekat

08.01.2010. -  Mustafa Canka Ulcinj

Crnogorska Vlada je na korak od odluke da raskine ugovor sa hrvatskim konzorcijumom „Konstruktor“, koje je u junu prošle godine dobio koncesiju da izgradi autoput Bar-Boljare, koji bi trebao da povezuje jadransku obalu sa granicom Srbije.

„Konstruktor“ nije uspio da u predviđenom roku obezbjedi bankarske garancije, pa je kabinet premijera Mila Đukanovica zaključio da „Konstruktoru“ da još dva mjeseca vremena, ali da 11. januara otpočne pregovore sa drugorangiranom kompanijom na tenderu, grčko-izraelskim konzorcijumom „Aktor HCH“.

Konstatujući da su kamate na kredite koji bi se dobili od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke tri do četiri puta niže od kamata komercijalnih banaka, generalni direktor splitske komapnije Željko Žderić poručuje crnogorskim vlastima i građanima da, ipak, ne brinu: „U svakom slučaju, mi ćemo graditi taj autoput ili sa tim bankama ili sa komercijalnim. Mi nećemo odustati“, ističe on.

Hrvatski mediji pišu da se „Konstruktor“ već 15 mjeseci nalazi u finansijskim problemima. Kako se navodi, protiv Žderića je policija u Splitu nedavno podnijela krivičnu prijavu zbog krivotvorenja dokumenata libijske ambasade, dok su u Kataru izdali ček bez pokrića u vrijednosti od oko milion eura.
Hrvatsko tužilaštvo uskoro završava istragu, koja traje već devet godina, o privatizaciji „Konstruktora“ početkom 90-tih.

Evropske finansijske institucije ne pokazuju spremnost da finansijski podrže gradnju autoputa u Crnoj Gori, jer on u projekcijama Evropske unije nije prepoznat kao evropski koridor, odnosno nije dio evropske saobraćajne mreže.

I čelnici grčko-izraelskog konzorcijuma saopštili su da će eventualno krenuti u posao tek uz kredite Evropljana. „Ako su Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne da finansiraju taj projekat, onda zajedno možemo da nađemo rješenje i počnemo da radimo čim uslovi budu ispunjeni“, poručili su iz te kompanije.

A njihova ponuda je za čak milijardu veća od „Konstruktorove“, i išla bi na teret Crne Gore. I po ugovoru sa splitskom kompanijom država Crna Gora snosi dvije trećine troškova gradnje autoputa!

Iz Srbije stalno najavljuju da će graditi autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom, ali je za tu zemlju i EU prioritet završetak gradnje „Koridora 10“.
Studija izvodljivosti, koju je uradila francuska kompanija „Lui Berže“, pokazuje da je optimalan rok završetka izgradnje autoputa Bar - Boljare 2027. godina, odnosno tek tada se očekuje da će taj autoput biti ekonomski isplativ.

Nezavisni ekspert Emin Duraković upozorava da bez prethodnog integrisanja ove trase u evropsku mrežu koridora ili novog pomorsko-kontinentalnog koridora „Bari – Bar – Beograd – Temišvar/Budimpešta“ nema održive izgradnje crnogorskog dijela puta. On je rekao da je trebalo osnovati poseban fond za gradnju autoputa, te pozicionirati Luku Bar kao transportno-logistički centar Mediterana kako bi se privukli strateški partneri koji bi bili zainteresovani za gradnju drumskog i željezničkog koridora Bar – Beograd. Načelno, takvu zainteresovanost uz Srbiju, iskazuju Rusija i Italija.

„Ako se zna da u budžetu Crne Gore nema ni par miliona eura za redovno održavanje puteva kako onda obezbjediti čak 600 miliona eura u naredne dvije godine za izgradnju jedne dionice autoputa u dužini od 40 kilometara“, pita se on.

Napominjući da „Ugovor o koncesiji“ sa hrvatskim konzorcijumom još nije obznanjen crnogorskoj javnosti i da po mnogima sadrži elemente visoke korupcije, Duraković kaže da je za Crnu Goru možda dobro što će doći do raskida tog ugovora. „Jer, on nije obezbjeđivao ono što je azbuka u izgradnji autoputeva, a to je da nije bitno kada će put početi da se gradi, već je važno kada će put biti sagrađen“, rekao je on i zaključio da je evidentno da na način na koji crnogorska vlada vodi ovaj proces, taj put nikada neće biti izgrađen.

Lider najjače opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić je uvjeren da ovaj „posao stoljeća“ ima elemente visoke korupcije, jer su u to, kako tvrdi, direktno uključeni i neki članovi kabineta crnogorskog premijera. “Dinamika izgradnje autoputa ne smije da bude u smislu otplate rata kredita pojedinim ministrima u vladi Mila Đukanovića koji su kupili mašine za izgradnju autoputa, nego neka bude na način: koliko bude para, toliko će biti kilometara autoputa”, kazao je Milić.

Slična je ocjena i „Pokreta za promjene“. Kako ističe potpredsjednik te opozicione stranke Branko Radulović, prve procjene su govorile da će izgradnja autoputa stajati 1,8 milijardi eura. “To je bila procjena kada su cijene građevinskih radova bile visoke, a sada su one znatno niže i realno iznose 1,5 milijardi eura, a nipošto čak dva puta više”, kazao je on.

Autoput Bar-Boljare bi, po zvaničnim projekcijama, trebao biti dug 170 kilometara i koštao bi 2,8 milijarde eura. To znači da je cijena jednog kilometra tog autoputa gotovo 16 miliona eura!

No, crnogorska vlada praktično nema izbora. Jer to je, kako vole kazati njeni funkcioneri,„državni prioritet br. 1“, koji će imati veoma pozitivne efekte po bankrotiranu ekonomiju te zemlje.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy