Sarajevo

Sarajevo - © ymphotos/Shutterstock

Političari i javnost u Bosni i Hercegovini duboko su podijeljeni oko rata u Ukrajini. U međuvremenu, raste neizvjesnost po pitanju mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije na Balkan

02.03.2022. -  Elvira Jukić - Mujkić Sarajevo

Prijetnja “ukrajinskim scenarijem“ u Bosni i Hercegovini mnogima vraća dobro poznate slike troipogodišnjeg rata započetog prije tri decenije. Takva se prijetnja čita i iz “podsjećanja“ delegatkinje u Domu naroda Parlamenta BiH, Dušanke Majkić, koja je u tweetu napisala: “Da podsjetimo: Moskva je u martu 2021. god. rekla da će reagovati ako BiH preduzme korake na pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali“. Tako je istaknuta članica vladajuće stranke u Republici Srpskoj (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) koji predvodi Milorad Dodik, nagovijestila preovlađujuću podršku predstavnika Srba Rusiji i “specijalnim vojnim operacijama“, ali i dala lokalni kontekst ratu u Ukrajini.

Uz od ranije postojeću političku krizu i učestale diskusije o mogućnosti novog rata u Bosni i Hercegovini koje traju od prošlog ljeta zbog unutarnjih političkih tenzija, sada se stvara i dodatna dimenzija napetosti u ovoj maloj balkanskoj državi. Nakon prošlogodišnjih izmjena Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u BiH se počelo govoriti, ozbiljnije nego ikada nakon 1995., o mogućnosti ponovnih sukoba.

Dok Dodik kao član Predsjedništva BiH javno iznosi stav o neopredijeljenosti po pitanju dešavanja u Ukrajini, hrvatski i bošnjački članovi ovog vrhovnog tijela vlasti su osudili rusko priznavanje nezavisnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk i izrazili podršku Ukrajini. Iako je Dragan Čović, predsjednik najveće hrvatske stranke HDZ BiH, bio blizak Dodiku i stavljan u kontekst prisutnog ruskog uticaja u BiH, nakon početka rata u Ukrajini ponovio je stavove o važnosti članstva BiH u NATO-u.

U nedavnom telefonskom razgovoru Dodik i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, ponovili su “opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma o Bosni i Hercegovini, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske“. Istovremeno, evropski zvaničnici su zabrinuti za Bosnu i Hercegovinu. Za sada su mirovne snage EUFOR-a pojačane za 500 vojnika koji će biti raspoređeni na područja u BiH gdje su u proteklom periodu bili registrovani ekscesi te u povratnička naselja.

Istovremeno, prizori praznih polica u prodavnicama u Bosni i Hercegovini znak su panike među građanima koji, čini se, na svaki izgled nesigurnosti nastoje osigurati najosnovnije zalihe u slučaju vanrednih okolnosti.

Ruski uticaj

Prisustvo Rusije na Balkanu nije ni novost ni iznenađenje. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je kako smatra da se Putin neće zaustaviti samo na Ukrajini nego da “ruski uticaj može početi djelovati i u susjednim zemljama – u Moldaviji, Gruziji, a ima uticaj i u zemljama Zapadnog Balkana“ zbog čega je potrebna pažnja i u tim državama.

Na opasnost od “prelijevanja“ ruskog napada na Ukrajinu upozoravaju i analitičari, kao i političari i zvaničnici međunarodnih institucija. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je upozorio da je više podrške potrebno „zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine“ kako bi uspjele da ostvare “put koji su slobodno odabrale“, dok “Kremlj pokušava da natjera NATO i EU da manje pomažu svojim partnerima“.

Među zapadnobalkanskim zemljama koje nisu članice NATO-a su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija, u kojoj postoji odbojnost prema Savezu zbog bombardovanja iz 1999. godine, ali i zbog bliskosti Srbije i Rusije.

Za odnose u Bosni i Hercegovini važan je i zvaničan stav koji je iznio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o tome kako podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali kako neće uvoditi sankcije Rusiji, za razliku od mnogih evropskih država.

Trenutno se u Bosni i Hercegovini, osim paničnog kupovanja namirnica, izjava političara i upozorenja o mogućnosti produbljenja krize i vojnih sukoba, čeka na ishode razvoja situacije u Ukrajini. Izvjesno je da je uz dugogodišnje tenzije i neriješena pitanja, i unutarnja i vanjskopolitička, u Bosni i Hercegovini posrijedi turbulentan period.

U komentaru za televiziju N1, sarajevski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti Sead Turčalo, ocijenio je da je trenutnu situaciju moguće posmatrati i kao priliku za BiH da se “suštinski od onih koji su relativizirali ruski maligni utjecaj i u regiji jasnije prepozna i da se katalizira odgovor. Taj odgovor uključuje marginalizaciju 'ruskih marioneta' u BiH i regiji uključujući i Milorada Dodika“. Dodao je i kako Dodik nije pokazivao ništa osim razumijevanja za uticaj Rusije u BiH čiji je “cilj da BiH ostane jedna vrsta crne rupe, zajedno za Srbijom i još nekim državama u regiji, izvan bilo kakvog integrativnog okvira unutar evropskog ili transatlantskog svijeta“.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by