Articles by Drago Hedl

Prve "bračne svađe" Zagreba i Bruxellesa

20.09.2013. -  Drago Hedl Osijek

Tenzije između Breuxellesa i Zagreba nastale su oko tzv. europskog uhidbenog naloga, po kojem su članice Unije obavezne izručiti svoje građane, optužene za kaznena djela u nekoj od država EU.

Hrvatska: Je li psihijatrija u funkciji uklanjanja nepodobnih

23.08.2013. -  Drago Hedl Osijek

Scena je ličila na prizor iz Formanovog filma "Let iznad kukavičjeg gnijezda": ženu su doveli na odjel psihijatrije, vezali je i kljukali lijekovima. Razlog zbog kojeg je Zdenka Kvesić, supruga utjecajnog županijskog suca u Osijeku, završila vezana na psihijatriji, upravo je nevjerojatan. Zloupotrebljava li se psihijatrija u zemlji koja je netom postala članica EU i, kao u najcrnjim diktaturama, nepodobne osobe zatvaraju u umobolnice.

Trese li Hrvatsku nova konzervativna revolucija?

06.06.2013. -  Drago Hedl Osijek

Zdravstveni odgoj, u kojem je i nekoliko nastavnih sati o ljudskoj spolnosti, u hrvatskim se školama do daljnjeg neće predavati. Analitičari govore o "novoj konzervativnoj revoluciji" kroz koju Hrvatska upravo prolazi

Građani na lokalnim izborima kaznili vladajuće socijaldemokrate

21.05.2013. -  Drago Hedl Osijek

Milanovićev SDP, sam ili u koaliciji s dugima, u prvom je krugu pobijedio tek u tri županije. Ništa boljem rezultatu ne može se nadati ni u drugom izbornom krugu, 16. lipnja. Pobjednik parlamentarnih izbora krajem 2011., platio cijenu reformi koje pokušava provesti, no koje ne daju rezultate.

Hrvatska u EU šalje deklariranog ksenofoba i protivnika Unije

17.04.2013. -  Drago Hedl Osijek

Veliko iznenađenje izbora svako je ulazak u Europski parlament predsjednice jedne od Hrvatskih stranaka prava, Ruže Tomašić koja je, kao koalicijski partner, bila na zajedničkoj listi s HDZ-ovim kandidatima

Nakon Sanadera iz HDZ-a izbačena i Jadranka Kosor

06.03.2013. -  Drago Hedl Osijek

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, izbačena je prošlog petka iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Tako je HDZ, stranka koja je od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1991. zemljom vladala punih 18 godina, na putu uvođenja tradicije da svaki predsjednik stranke, kad jednom siđe s trona, iz nje bude izbačen.

Mala Nora ujedinila Hrvatsku

14.02.2013. -  Drago Hedl Osijek

Usred teške ekonomske krize, dramatičnog pada životnog standarda i armije nezaposlenih na burzama rada, hrvatski su građani učinili nevjerojatan podvig: spontano su, u manje od tjedan dana, skupili gotovo milijun američkih dolara za troškove liječenja teško oboljele petogodišnje djevojčice. Njeno je ime Nora Šitum i danas ga zna svatko u Hrvatskoj.

Ćirilica podijelila vukovarske Srbe i Hrvate

08.02.2013. -  Drago Hedl Osijek

Iako ćirilica nema nikakve veze s nestalima, poginulima i ratnim zločinima, a još manje s uzrocima i posljedicama ratnih sukoba, ona je – kod onih koji su se prošle subote okupili u Vukovaru - percipirana kao opasnost koja bi tom gradu mogla okrnjiti hrvatski identitet

Hrvatska: Crkva i vlast u ratu zbog spolnog odgoja

22.01.2013. -  Drago Hedl Osijek

Tri školska sata tokom jedne godine, u kojima učenici, u okviru zdravstvenog odgoja trebaju naučiti osnovna saznanja o spolnosti, rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju, izazvala su neviđen rat između Katoličke crkve i hrvatske Vlade.

Milanović i Dačić odmrznuli led između Zagreba i Beograda

18.01.2013. -  Drago Hedl Beograd

Susret Milanovića i Dačića nipošto ne treba označavati povijesnim, ali je to bio važan događaj. Iznenadni put hrvatskog premijera u Beograd svom srbijanskom kolegi, poslije više od pola godine "hladnog rata" dvaju susjeda, počeo je otapati debeli sloj leda.

Suđenje za zločine u Oluji, test za hrvatsko pravosuđe

06.12.2012. -  Drago Hedl Osijek

Početkom studenoga ove godine na prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj bilo je 99 sudskih predmeta u kojima se sudilo za ratne zločine, u njima je optuženo 519 osoba. Kad se za ratni zločin sudi Hrvatima, kazne su neusporedivo blaže od onih kada se, za podjednako težak zločin, sudi Srbima.

Hrvatska, Vlada u zatvoru

28.11.2012. -  Drago Hedl Osijek

Hrvatskom kruži vic kako mnoge zemlje imaju Vladu u sjeni, a jedino Hrvatska ima Vladu u zatvoru. Vic o Vladi u zatvoru, na žalost, hrvatska je gorka stvarnost.

Gotovina i Markač na slobodi, Oluja bez tereta koje je nosila

19.11.2012. -  Drago Hedl Osijek

Dvojica hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač, nakon što ih je Haaški sud oslobodio krivnje za ratne zločine, sada su i službeno postali ono što su za veliki dio hrvatskih građana bili i prije toga: heroji, a ne zločinci. Ali, kad se euforija bude stišala, pred Hrvatsku će se postaviti novi ozbiljan problem. Zločini u akciji Oluj počinjeni su i ne mogu se negirati

Njemačka skeptična oko ulaska Hrvatske u EU

25.10.2012. -  Drago Hedl Osijek

Iz Njemačke, donedavno najvećeg hrvatskog saveznika i zagovornika priključenja EU, čuju se glasovi da Hrvatska za to još nije spremna. Službeni Zagreb je konsterniran i u šoku jer takvo što nije očekivao. Prošlo vrijeme "Danke Deutschland"

Hrvatska vapi za investicijama i ponovno razmišlja o izgradnji Pelješkog mosta

07.08.2012. -  Drago Hedl Osijek

Suočena s činjenicom da nema ozbiljnijih investicija koje bi mogle popraviti ekonomsku sliku zemlje, Vlada premijera Milanovića nenadano je aktualizirala izgradnju Pelješkog mosta, čemu se sve donedavno žestoko protivila

Splitski Gay Pride, ipak se nešto mijenja

13.06.2012. -  Drago Hedl Osijek

Koliko god protivnici Gay Pridea pokušavali dokazivati kako je Parada ponosa u Splitu bila potpuno bojkotirana i kako je doživjela fijasko, ona je ipak poslala poruku da se postupno, i u konzervativnoj Hrvatskoj, kad su u pitanju prava gay-zajednice, stvari pomiču s mrtve točke.

Hrvatska: reakcije na izbor Nikolića

05.06.2012. -  Drago Hedl Osijek

Izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije, i prije one njegove izjave o Vukovaru, nije u Hrvatskoj primljen s oduševljenjem. U intervjuu za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, izjavio je da je Vukovar oduvijek bio srpski grad u koga se Hrvati nemaju zašto vraćati.

"Hrvatski Putin" preuzeo Tuđmanovu stranku

24.05.2012. -  Drago Hedl Osijek

Tomislav Karamarko, "hrvatski Putin" kako ga je prozvao dio hrvatskih medija, izabran je u nedelju kao novi predsjednik HDZ-a. Karamarko je dugo radio kao šef hrvatskih obavještajnih službi, a u Vladi Jadranke Kosor bio je ministar unutarnjih poslova

Hrvatska trči posljednje metre prema Europskoj Uniji

20.01.2012. -  Drago Hedl

Hrvatski put u EU započeo je u veljači 2003. kada je Zagreb predao zahtjev za kandidaturu u članstvo. U nedjelju, na referendumu, bit će zaključeno i posljednje poglavlje tog dugog hrvatskog puta prema Bruxellesu. Spotakne li se Hrvatska pred samim ciljem bilo bi to nalik maratoncu koji je istrčao 42.194 metra, a onda odustao u posljednjem

Hrvatska, žedna investicija, okreće diplomaciju ka Bliskom istoku

12.01.2012. -  Drago Hedl Osijek

Novi ministar financija Slavko Linić iskreno je priznao hrvatskim građanima: Čeka nas nastavak recesije! Ministar financija je najavio povećanje stope PDV-a i uvođenje poreza na nekretnine ali ni to ne bi bilo dovoljno za normalno funkcioniranje zemlje. Nužne su nove investicije