Ivan Korade

Pet stotina hrvatskih policajaca već tjedan dana grozničavo tragaju za odbjeglim generalom Ivanom Korade za koga se pretpostavlja da je ubio četvero ljudi. Policija je upozorila da je Korade "naoružan i opasan". Lov na generala nije mogao doći u nezgodnijem trenutku. U dvodnevni posjet Hrvatskoj, nakon summita NATO-saveza u Bukureštu, u petak stiže američki predsjednik George Bush

02.04.2008. -  Drago Hedl Osijek

Pet stotina hrvatskih policajaca, među kojima i specijalne elitne jedinice, već tjedan dana grozničavo tragaju za odbjeglim generalom Ivanom Korade (44) za koga se pretpostavlja da je ubio četvero ljudi, među njima dječaka od 15 i ženu od 62 godine. Policija, doduše još nije objavila kako Koradea sumnjiči za četverostruko ubojstvo, no raspisala je za njim tjeralicu i objavila je na svojim internetskim stranicama, a službeno je objašnjenje kako ga traži zbog mogućih saznanja o ubojstvu.

No, policija je upozorila da je Korade "naoružan i opasan", a razlog zbog kojeg ga još nije službeno osumnjičila - iako mnogo indicija govori da bi upravo on mogao biti ubojica - jest u tome što se radi o umirovljenom generalu Hrvatske vojske, jednoj od ikona Domovinskog rata, a generali koji su u njemu stekli taj status, gotovo su nedodirljivi.

Korade je, poput generala Ante Gotovine, kome se trenutno zbog ratnih zločina sudi u Den Haagu, jedan od hrvatskih nacionalnih heroja. Jedinica kojom je zapovijedao prva je, u sklopu akcije Oluja, ušla u Knin u kolovozu 1995. godine. Zbog toga mu je pripala čast da u prisustvu tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i cijelog državnog vrha, on podigne zastavu na tvrđavi u Kninu, središtu srpske pobune i "glavnom gradu" njihove samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Korade, koji je prije rata bio vodoinstalater i nije imao nikakvog vojnog obrazovanja, bio je sklon alkoholu i nasilničkom ponašanju. Sudjelovao je u kavanskim tučama i premlaćivanjima drugih osoba, a na sudove, na kojima je zbog toga trebao odgovarati, obično se nije ni odazivao.

Prema šturim informacijama koje su mediji uspjeli dobiti od policije, Korade je, kako se čini, svojih dvojicu poznanika- svog nekadašnjeg ađutanta Davora Petriša i sumještanina Franju Kosa - ubio zbog osvete, a Ciliku Hudić i njenog unuka Gorana, jer su vjerojatno bili slučajni očevici jednog od ubojstava. Masakr se dogodio u zagorskim selima Vitešincu i Velikoj Vetreničkoj, gdje Korade ima veliku obiteljsku kuću i imanje. Prvo ubojstvo dogodilo se u utorak, 25. ožujka popodne, a ostala tri u noći s utorka na srijedu.

Od tada policija, u potrazi kakva se u Hrvatskoj ne pamti, češlja cijelo to područje, udaljeno samo 50-ak kilometara od glavnog grada Zagreba, ne bi li ušla u trag generalu Koradi. No, potraga je još bez rezultata - pronađen je tek njegovo terensko vozilo, "Mitsubishi Pajero" - ali ne i odbjegli general. Iako mu je njegov odvjetnik, Željko Olujić, u više navrata, putem medija poručivao da se preda, Korade to nije učinio.

Lov na odbjeglog, naoružanog i opasnog generala, za kojeg se pretpostavlja da u bijegu i skrivanju ima i pomagače, nije mogao doći u nezgodnijem trenutku. U dvodnevni posjet Hrvatskoj, nakon summita NATO-saveza u Bukureštu, u petak stiže američki predsjednik George Bush. Pripreme za njegov posjet uključuju i angažiranje značajnog broja policajaca, pa mada šef policije Marijan Benko, uvjerava javnost da se lov na generala, u kojem je angažirano više od 500 policajaca, uz upotrebu oklopnih vozila, helikoptera, pasa i termokamera, ni na koji način ne može ugroziti sigurnost američkog predsjednika, stvari čini se ne stoje baš tako.

Mediji su objavili kako je američko osiguranje, koje već tjednima u Hrvatskoj, zajedno s domaćom policijom i tajnim službama, brine o Bushovoj sigurnosti, prilično nezadovoljno činjenicom da je višednevna potraga za Koradom bezuspješna i da se samo 50-ak kilometara od Zagreba, mjesta u kojem će boraviti Bush, skriva "opasna i naoružana osoba". Nije im jasno, procurilo je u hrvatske medije, kako ovdašnje tajne službe osobu nasilničkog i problematičnog ponašanja, nisu držale pod nadzorom.

Nastale prilike izazivaju i veliku nervozu hrvatskog državnog vrha, jer cijeli slučaj s Koradom dvostruko kompromitira službeni Zagreb. Prvo, jer dovodi u pitanje sposobnost njene policije, koja unatoč angažiranju ogromnog broja ljudi i najsuvremenije tehnologije nije u stanu već tjedan dana ući u trag odbjeglom generalu. Drugo, Hrvatska u Bukureštu očekuje pozivnicu u NATO savez i nada se da bi punopravna članica mogla postati već sljedeće godine, a slučaj Korade pokazuje kakvog, doduše umirovljenog, generala ima vojska koja treba postati sastavni dio NATO snaga.

No, Korade nije jedini Hrvatski general, čije je ponašanje nanijelo veliku štetu Hrvatskoj javnosti i Hrvatskoj u cjelini. Hrvatsko pravosuđe već više od godinu dana traži od Austrije izručenje odbjeglog generala Vladimira Zagorca koga se sumnjiči za pronevjeru najmanje pet milijuna dolara dok se bavio poslovima nabave naoružanja za potrebe Hrvatske vojske. Zagorac bi uskoro trebao biti izručen Hrvatskoj, gdje ga čeka suđenje.

Šestorici generala Hrvatske vojske sudi se za ratne zločine - trojici u Haagu: Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, a trojici na domaćim sudovima, u dva odvojena procesa. Na Županijskom sudu u Zagrebu u toku je suđenje Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, a u drugom procesu, Branimir Glavašu. Mirko Norac, već je osuđen za ratni zločin (za ubojstva civila u Gospiću), a sada mu se, zajedno s Ademijem, u prvom slučaju kojeg je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu, sudi za zločine u akcijama Hrvatske vojske u Mečkom džepu 1993.