Milo Đukanović i Duško Knežević (foto Boris Pejović/Vijesti)

Milo Đukanović i Duško Knežević (foto Boris Pejović/Vijesti)

Nakon godina iščekivanja, kontroverzni biznismen Duško Knežević, dugo vremena partner Mila Đukanovića, izručen je Crnoj Gori. Njegovo hapšenje moglo bi baciti svetlo na dugogodišnju vlast Đukanovića i iz temelja potresti crnogorsku politiku

08.05.2024. -  Vukašin Obradović Podgorica

Retko koji događaj u Crnoj Gori je u poslednje vreme izazvao toliko pažnje kao izručenje kontroverznog biznismena Duška Kneževića. Pet godina nakon što je za njim raspisana međunarodna poternica, Knežević je u utorak 30. aprila vladinim avionom sproveden iz Londona u Podgoricu.

Nekada bliskom saradniku Mila Đukanovića, potom još žešćem protivniku bivšeg režima, potvrđen je pritvor. Ovaj slučaj može biti veoma značajan ne samo sa krivično-pravnog stanovištva, već može dobiti i političke implikacije.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice: za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Knežević je široj javnosti postao poznat početkom 2019. nakon obelodanjivanja snimka na kome se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je navodio, 97.500 evra. Knežević je više puta rekao da je taj novac bio namenjen finansiranju izborne kampanje tada vladajuće stranke i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i tadašnjim predsednikom države Milom Đukanovićem. Sa druge strane, Stijepović se branio tvrdivši da se zapravo radilo o konvertovanju dolara u eure.

Duško Knežević je 1995. Godine u Beogradu osnovao Atlas banku. Njegova poslovna imperija se brzo širila da bi u jednom trenutku imao u vlasništvu 30 kompanija u Crnoj Gori, Srbiji, na Kipru i u Rusiji. “Atlas grupa” je poslovala u oblasti bankarstva, finansijskih usluga, osiguranja, nekretnina, proizvodnje, trgovine, medija i obrazovanja. U vlasništvu njegovih kompanija bilo je preko pola miliona kvadratnih metara zemljišta na najekskluzivnijim lokacijama duž crnogorskog primorja i u Beogradu.

Centralna banka Crne agore (CBCG) krajem 2018. godine uvela je najpre privremenu upravu u Atlas banci, a potom i stečaj. U IBM banci je stečaj uveden u januaru 2019. Pre uvođenja stečaja u Atlas banci, na zahtev Milivoja Katnića, nedavno uhapšenog bivšeg specijalnog državnog tužioca, blokirana su 63 miliona eura na računima firmi korisnika e-komerc usluge ove banke. Potom je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kneževića i još šest osoba, kao i protiv dve kompanije zbog sumnji da su nezakonitim radnjama omogućili utaju poreza od 57 miliona eura.

U drugoj opužnici Knežević je osumnjčličen da je odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati ukupno 15,2 miliona eura koliko je iznosila garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom “Kaspija properti”. Vlasnici “Kaspije”, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kneževiću su isplatili, kako se navodi u optužnici, 12,5 miliona eura za kupovinu hotela “Princes”. Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac, aktivirana je garancija Atlas banke.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ovog biznismena i za proneveru 1,9 miliona eura i označava ga kao šefa kriminalne grupe koja je navodno “oprala” preko pola milijarde evra.

Knežević je nakon otvorenog sukoba sa Đukanovićem i DPS-om 2019. godine otišao u London. Ubrzo potom raspisana je međunarodna poternica na osnovu koje je, nakon sudskog postupka u Velikoj Britaniji, izručen Crnoj Gori.

U međuvremenu, Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited i Knežević pokrenuli su arbitražnu parnicu krajem 2020. godine kojom od Crne Gore traže 500 miliona eura obeštećenja zbog, kako su kazali, flagrantnog kršenja crnogorskog i međunarodnog prava.

Pravni tim Kneževića traži od države Crne Gore da se biznismenu i kompanijama iz Atlas grupe isplati šteta uzrokovana, kako smatraju, “nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke” od strane Centralne banke Crne Gore. Reč je o Atlas i IBM banci. Arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala, kako tvrdi Atlas grupa, “nezakonitim postupanjem državnih organa” u kompleksu Meljine u Herceg Novom. Arbitražni postupak trebalo bi da počne krajem maja.

Knežević je ponudio da se o naknadi štete dogovori sa crnogorskim vlastima. Vlada Milojka Spajića još se nije oglasila o eventualnom poravnanju.

Bez obzira na mogući ishod ovog spora veću pažnju ovdašnje javnosti izazivaju Kneževićeve najave da će javno posvedočiti o zajedničkim poslovima sa Milom Đukanovićem. Kako je ranije govorio, Knežević je navodno, preko svoje firme na Kipru, direktno učestvovao u finansijskoj operaciji koja je Đukanoviću donela prvi legalno zarađen milion eura.

Bivši predsednik Crne Gore je demantovao Kneževićeve navode, ali njegov “lični banker”, kako su mediji u to vreme nazivali Kneževića, nije tu stao. Optužio je dugogodišnjeg najmoćnijeg čoveka u Crnoj Gori, između ostalog, da je vlasnik takozvane “ničije kuće” u elitnom delu Podgorice vredne nekoliko miliona eura. Đukanović je odbacio i ove tvrdnje, a mediji bliski DPS-u isticali su da se kuća vodi na crnogorskog biznismana Vladu Ivanovića.

Nema sumnje da bi sudski postupak protiv Duška Kneževića, njegovo svedočenje i eventualni dokazi mogli biti od velike pomoći pri rasvetljavanju mnogobrojnih afera iz perioda tridecenijske vladavine Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista. Ono što ostaje pod znakom pitanja jeste mogućnost da Knežević zauzvrat očekuje određene protivusluge koje se tiču njegovog krivičnog gonjenja i blokirane imovine. Kako bi taj dogovor, ako je uopšte moguć, izgledao, može samo da se nagađa.

Izvesno je, barem prema ocenama lokalnih analitičara, da će, i u slučaju da ne bude postignut nikakav kompromis, ekstradicija Kneževića imati značajne posledice po političku scenu Crne Gore, s obzirom da je reč o biznismenu koji je dugo vremena bio upućen u velike poslove Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by