„Ti i ja smo mi“ je edukativno – umetnički projekat koji je finansiralo Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ovo je prva multietnička amaterska pozorišna predstava koja je organizovana na jugu Srbije gde žive Srbi, Albanci i Romi

31.12.2009. -  Danijela Nenadić Beograd

„Ti i ja smo mi, a mi smo ceo svet, mi možemo da promenimo svet. Crno – belo – šareno. Latinica. Ćirilica. Sve je tako zabavno, svet je prepun razlika. Nisi kao ja i ja nisam kao ti, ali ti i ja smo mi, ti i ja smo tim“. Ovo je refren pesme kojom je četrnaestoro mladih Srba, Albanaca i Roma iz Preševa i Bujanovca završilo premijere predstave „Ti i ja smo mi“. Drugog decembra su predstavu igrali u Bujanovcu, a četrnaestog su nastupili pred beogradskom publikom.

„Ti i ja smo mi“ je edukativno – umetnički projekat koji je finansiralo Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ovo je prva multietnička amaterska pozorišna predstava koja je organizovana na jugu Srbije gde žive Srbi, Albanci i Romi. U regionu koji je bio poprište oružanog sukoba tokom 2000. godine, gotovo da nema multietničke saradnje. Tri zajednice, a naročito Srbi i Albanci žive potpuno odvojenim životima, a stepen nepoverenja ostaje veliki. Mladi nemaju prilike da upoznaju svoje vršnjake iz druge etničke zajednice. U školama je prisutna svojevrsna segregracija. Albanci nastavu pohađaju na svom maternjem jeziku, baš kao i Srbi, dok Romi idu u školu sa nastavom na srpskom jeziku. I sve bi to bilo u redu, da se njihovi životi bilo gde dotiču. Ne dele čak ni isti školski objekat, a većina njih ne zna ni reč jezika druge zajednice. Strani su im običaji, vera i način života njihovih vršnjaka. Zato najčešće jedni druge doživljavaju ne kao drugačije, već kao strane i tuđe.

Na jugu Srbije se poslednjih deset godina govori o izgradnji poverenja i pomirenju. Umesto ovakvih programa, Vlada i međunarodni donatori su sredstva usmeravali na izgradnju infrastrukture i na takozvana visoka politička pitanja. Upravo je zato projekat „Ti i ja smo mi“ jedinstven i od neprocenljive važnosti. To je obrazovno – umetnički program koji je polaznicima omogućio da kroz igru i druženje razviju razumevanje i toleranciju prema drugim kulturama.

U oktobru 2009. godine organizovana je audicija u Bujanovcu na koju se prijavilo pedesetak srednjoškolaca. Grupa glumaca, reditelja i dramaturga iz Beograda, Novog Sada i Valjeva odabrala je četrnaestoro učenika, koji su tokom dvomesečnog rada prošli kroz niz radionica, intenzivnih proba, seminara i treninga. Naučili su osnove dramske tehnike, ali i savladali najvažniju životnu lekciju, da ih, uprkos razlikama, raduju i rastužuju iste stvari, da su im strahovi i nade isti i da nema prepreka njihovom druženju.

Dafina, Milica, Nesibe, Ivan, Bujar, Sadrija, Milena, Mentor, Miljana, Blerim, Miroslav, Ersana, Dejan i Abelant, na početku su bili tri, na nacionalnoj osnovi, odvojene grupe. Gledali su jedni druge sa nepoverenjem, a veliki problem je bila i jezička barijera. Danas je to grupa pred kojom je beogradska i bujanovačka publika skinula kapu. Pokazali su ne samo da mogu da rade zajedno, već da poštuju i neguju različitosti i da postanu bliski prijatelji. Hrabrost tih mladih ljudi, da u sredni kakvoj je Bujanovac, u Srbiji koja se bori sa stereotipima o Albancima, podseća da izgradnja poverenja počinje baš tu, od njih i njihovih vršnjaka.

Prvo su led probili u Bujanovcu. Pred prepunom salom Doma kulture u koji staje petso ljudi, pred svojim školskim drugovima, prijateljima, porodicama, predstavnicima škole, lokalne vlasti, međunarodne zajednice, odigrali su priču o njihovim životima, odrastanju, ljubavi i problemima. Učenici su autori teksta i glumci u predstavi koju izvode na svoja tri jezika i na engleskom. Pre predstave publici su se obratili reditelj Aleksandar Lazić, dramaturškinja Milena Bogavac i organizator i lokalni koordinator Rahim Salihu. Oni su na tri jezika poručili da je predstava „Ti i ja smo mi“ najlepša multietnička razglednica koju glumci šalju sa juga Srbije. Sa scene su ispraćeni burnim aplauzom, a njihove kolege su tražile da se predstava igra još nekoliko dana.

Sledila je beogradska premijera. I, nije bilo važno da li će napraviti neki lapsus, zaboraviti tekst ili se zbuniti. Važno je bilo da njih četrnaestoro, od kojih većina nikada nije bila u glavnom gradu Srbije, provede vreme zajedno, upoznaju Beograd, osete se dobrodošlima i nauče nešto novo. U Beogradu su boravili četiri dana. Kako kažu, to su najlepši trenuci njihovog života. „Beskrajno mi je drago što smo zajedno u Beogradu. Mnogo mi je lep grad. Ljudi su divni prema nama. Ostala bih još malo“ rekla je Dafina Aliju. Za Sadriju Bajramija se ostvario najveći san da vidi stadion Crvene zvezde.

Milici Stošić je beogradska Arena nešto najlepše što je videla. Kao na pravoj ekskurziji, učenici su upoznali neke od lepota Beograda. Posetili su narodnu skupštinu, bili na pozorišnoj predstavi „Neki to vole vruće“ u Pozorištu na Terazijama, učili o svojim verama u Bajrakli džamiji i Sabornoj crkvi, obišli Arenu, šetali se Kalemegdanom, davali intervjue i ostajali do dugo u noć u priči i druženju.

Uzvicima „bravo“, frenetičnim aplauzom i ponekom suzom, ispratila je beogradska publika srednjoškolce iz Preševa i Bujanovca sa scene pozorišta „Duško Radović“ nakon tinejdžerske pop predstave „Ti i ja smo mi“. Predstava je sve vreme komunicirala sa publikom, izazivala smeh, ali i muk. Mnogima nije bio potreban prevod, iako je bio obezbeđen. Mladi i talentovani glumci igrali su sebe, ubedljivo i smelo, pričali su svoje priče o odrastanju na jugu Srbije i brigama tinejdžera. U publici su sedeli glumci, reditelji, scenografi i svi su imali samo reči hvale za srednjoškolce sa juga Srbije. Svako ko je bio u dvorani pozorišta Duško Radović bio je preplavljen ljubavlju i zaraznim optimizmom koji je dolazio sa scene.

Oduševljenje predstavom i glumcima nisu krili ni „visoki zvaničnici“ koji su prepoznali važnost ovog projekta. Sa neskrivenim divljenjem, učenike su pozdravili predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, ministar kulture Nebojša Bradić, predsednik Koordinacionog tela i ministar Milan Marković, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i fondacija, domaćih javnih preduzeća, nevladinih organizacija i medija koji su u glas rekli da ovaj projekat mora da bude nastavljen i u narednoj godini.

„Nemojte nas zaboraviti. Od jednog projekta neće biti mnogo koristi. Mi smo spremni i želimo da nastavimo da radimo zajedno. Podržite nas u tome“ poručili su u glas mladi glumci na kraju beogradske premijere.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy