© Albina Gavrilovic/Shutterstock

© Albina Gavrilovic/Shutterstock

U današnjem društvu disfunkcije i neuravnoteženosti kičmenog stuba u stalnom su porastu. Srbija i Bugarska odlučile su uhvatiti se u koštac s ovim problemom, počevši od djece i mladih, zahvaljujući jednom prekograničnom projektu

15.06.2022. -  Alice Facchini

Prevencija, otkrivanje i liječenje posturalnih i mišićno-koštanih poremećaja kod djece i mladih te stvaranje novih, visoko specijaliziranih radnih mjesta. Upravo ovo je cilj dvaju centara za liječenje posturalnih i mišićno-koštanih poremećaja kod djece koji su nedavno otvoreni u Knjaževcu (Srbija) i Vidinu (Bugarska) zahvaljujući jednom Interreg projektu koji je u razdoblju između 2016. i 2018. vodio Sportski savez Knjaževca .

“Pošli smo od pitanja kakvo je zdravstveno stanje djece koja se aktivno ne bave sportom“, objašnjava koordinator projekta Mikica Vidojević i dodaje: “Prva mjerenja, u kojima je sudjelovalo tisuću učenika u dobi od 7 do 14 godina, obavljena su u Knjaževcu. Postotak zapaženih posturalnih poremećaja, preko 80 posto, doista nas je iznenadio. Shvativši razmjere problema, počeli smo razmišljati o mogućim rješenjima“.

Tako se rodila ideja o stvaranju dva centra, do kojih svaki raspolaže s jednom malom salom opremljenom za vježbe za korekciju držanja. Centri također raspolažu inovativnom i neinvazivnom screening tehnologijom, bez ikakvog zračenja: aparat se zove Diers 4D motion Lab i koristi se za obavljanje detaljnih i dinamičnih pregleda (uzima u obzir preko osamdeset parametara), omogućujući promatranje leđne moždine čak i ako dijete nije u stanju mirovanja.

Po okončanju pregleda, svako dijete dobija vlastitu karticu u koju se unose podaci o posturalnom stanju, na temelju kojih se potom osmišljava individualni program korektivnih vježbi. “Vježbe su prilagođene individualnim potrebama svakog djeteta. Formirali smo i grupe djece sa sličnim problemima kako bismo im omogućili da vježbaju zajedno te da tako izbjegnu osjećaj drugačijosti i ’pogrešnosti’“, objašnjava Mikica Vidojević.

Svaka tri mjeseca vršeni su kontrolni pregledi, takozvana “pit stop“ mjerenja, koja su nužna radi praćenja rezultata vježbi i eventualnog određivanja nastavka, intenziviranja ili promjene terapije. Djeci uključenoj u projekt (njih oko dvije tisuće) bili su omogućeni besplatan screening, dijagnostika i korektivne vježbe (ukupno 720 sati gimnastike). Doista inovativna ideja, posebice ako imamo u vidu da u Njemačkoj ova vrsta pregleda košta između 250 i 500 eura te da još uvijek nije sastavni dio rutinskih screeninga.

Ovaj projekt omogućio je i osposobljavanje specijaliziranog osoblja: Sportski savez Knjaževca raspisao je konkurs za četiri nova radna mjesta vezana uz upravljanje projektom, a zaposlio je i dva stručnjaka za screening djece te četiri fizioterapeuta za korektivnu gimnastiku. Osim toga, u sklopu projekta organizirano je i praktičko osposobljavanje nekoliko studenata tjelesnog odgoja. U Vidinu su pak u organizaciji projekta sudjelovale tri osobe, kojima su se priključila dva ljekara angažirana za screening i četiri fizioterapeuta za korektivnu gimnastiku, dok je sedam fizioterapeuta dobilo mogućnost da odradi kurikularni staž.

Na kraju projekta u Vidinu je organizirano natjecanje za djecu kojoj je bilo omogućeno liječenje, dok je u Knjaževcu održana jedna konferencija s ciljem senzibiliziranja javnosti o posturalnim poremećajima. “Svjedoci smo postepenog porasta učestalosti disfunkcija i neuravnoteženosti kičmenog stuba, uz sve češću pojavu poremećaja poput okliznutog diska i diskopatije“, tvrdi Vidojević te dodaje: “U ovom trenutku naš apsolutni prioritet je rad na poboljšanju zdravlja cjelokupnog stanovništva, a naš adut je tehnologija“.

Po okončanju projekta objavljena je i jedna publikacija o metodologiji korektivnog vježbanja, a trenutačno se radi na osmišljavanju mobilne aplikacije koja će svakom djetetu omogućiti da, putem posebnog koda, na vlastitom telefonu instalira individualni program. Sve vježbe su snimljene u video formatu kako bi se djeci olakšalo vježbanje kod kuće.

“Projekt je, zahvaljujući organiziranim tjelesnim aktivnostima, dopirinio očuvanju zdravlja naše djece te educiranju stanovništva o značaju fizičkog vježbanja kao efikasnom načinu za prevenciju i korekciju posturalnih i mišićno-koštanih poremećaja“, objašnjava Vidojević i poručuje: “Sada nam je cilj implementirati ovaj program na nacionalnoj razini kako bi svako dijete dobilo vlastitu karticu o posturalnom stanju, tako da mu prilikom treniranja određenog sporta mogu biti propisane vježbe prilagođene prethodno utvrđenom zdravstvenom stanju“.

 

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by