Vladimir Putin e Dmitrij Medvedev

U Beogradu su predsednički izbori u Rusiji dočekani bez napetosti. Pobeda Medvedeva za Beograd predstavlja signal da zvanična Moskva neće menjati kurs politike prema Srbiji

04.03.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Očekivana pobeda Dmitrija Medvedeva na predsedničkim izborima u Rusiji u Srbiji je dočekana sa neskrivenim zadovoljstvom. Čestitke su već uputili premijer Vojislav Koštunica, predsednik Boris Tadić, lider Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

Premijer Srbije čestitao je Medvedevu na velikoj pobedi na izborima za predsednika Ruske Federacije, ocenivši da je njegova pobeda znak nastavka impresivnog privrednog razvoja Rusije. Kako prenose Novosti, Koštunica je u čestitki naveo da je „Rusija svojom doslednom i principijelnom politikom danas postala zaštitnik temeljnih prinicipa međunarodnog prava na kojima počiva mir i stabilnost u svetu". Predsednik Tadić je u svoje ime i u ime građana Srbije Medvedevu uputio najiskrenije čestitke, dodajući da očekuje nastavak dobrih odnosa između Srbije i Rusije. U izjavi koju je prenela B92 navodi se Tadićevo uverenje da će „saradnja između dve zemlje nastaviti da se razvija i jača u svim oblastima od zajedničkog interesa".

Izbore u Rusiji pratili su svi mediji u Srbiji. Na dan održavanja predsedničkih izbora sve televizijske stanice su objavljivale procene izlaznosti, izjave predsedničkih kandidata i preliminarne rezultate. Prilozi su objavljivani i o glasanju državljana Rusije u ambasadi u Beogradu, uz ocenu da građani Rusije biraju predsednika koji bi trebalo da nastavi ekonomski rast u zemlji i utemelji Rusiju kao veliku svetsku silu. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev potvrdio je da je glasanje omogućeno svim državljanima Rusije koji se nalaze u Beogradu, uključivši i one koji su u posetu Srbiji došli kao turisti. Oni su mogli da glasaju uz prethodno pribavljenu saglasnost iz Rusije.

Ambasador Aleksejev je na dan predsedničkih izbora potvrdio rešenost Rusije da zastupa principijelan stav o poništavanju odluke o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Aleksejev je u izjavi za Politiku potvrdio da će Rusija učiniti sve da se „potpuno pogrešna odluka o jednostranoj nezavisnosti Kosova poništi". Ambasador Rusije je naveo da je stav Rusije da se „iskoriste sve mogućnosti da se spreči pravno nasilje koje se dešava na Kosovu i pre svega veliku odgovornost za to ima Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija". Na pitanje novinara o planu za pokretanje pitanja Kosova na Savetu bezbednosti Aleksejev je rekao da će se sve raditi u koordinaciji sa prijateljima Srbima, te da će „svaki korak Srbije i Rusije biti dobro organizovan".

Pobeda Medvedeva za Beograd predstavlja signal da zvanična Moskva neće menjati kurs politike prema Srbiji. To za političku elitu znači da će se nastaviti aktivnosti u Savetu bezbednosti UN i drugim institucijama za poništavanje odluke o nezavisnosti Kosova. Istovremeno, pobeda Medvedeva znači nastavak približavanja Srbije i Rusije i kada su u pitanju ekonomski odnosi, odnosno učešće ruskog kapitala u Srbiji.

U Beogradu su predsednički izbori u Rusiji dočekani bez napetosti. Pobeda Medvedeva za srpske zvaničnike je vest koju su očekivali. Signal o dobrim odnosima i nastavku zajedničke borbe za Kosovo Beograd je dobio sedam dana pre održavanja izbora u Rusiji kada je Dmitrij Medved bio u zvaničnoj poseti Beogradu. Rusku delegaciju činili su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov zamenik Vladimir Titov. Tokom posete Beogradu, Medvedev se sastao sa predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom. Nakon sastanka sa premijerom Medvedev je novinarima rekao da se savezništvo Rusije i Srbije po pitanju Kosova nastavlja. U kratkom obraćanju koje je prenela B92 Medvedev je rekao da „jedno pitanje, koje je bez obzira na ovako lepo prolećno vreme, jako tužno i koje kvari raspoloženje, jeste pitanje Kosova. Mi smo razmotrili pitanja u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova. Zajednički stav je da taj čin nije u skladu sa međunarodnim pravom i da krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Takvi potezi ruše međunarodni sistem bezbednosti i prava koje je čovečanstvo gradilo u prethodnih sto godina".

Tokom posete Medvedeva potpisan je Sporazum o saradnji i realizaciji projekta o izgradnji gasovoda za tranzit prirodnog gasa na koji su paraf stavili predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i direktor Srbijagasa Saša Ilić. Beogradski sporazum korak je u realizaciji Sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije potpisanog u Moskvi krajem decembra 2007. kojim je predviđeno da ruski Gasprom kupi 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) za iznos od 400 miliona evra.

Na sastanku sa predsednikom Srbije Tadićem potvrđen je stav o odličnim odnosima Srbije i Rusije. Tadić je Medvedevu zahvalio na pomoći i principijelnom stavu u vezi sa Kosovom i dodao da Srbija nikada neće pristati na nezavisnost Kosova. Tadić je, međutim, Medvedevu i drugim članovima ruske delegacije preneo da je neprihvatljiv stav novinara ruske televizije koji je u vestima naveo da je prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić bio marioneta zapada i da je zaslužio metak. Članovi ruske delegacije preneli su predsedniku Tadiću uveravanja da to nije zvaničan stav ruske države. Da podsetimo, novinar ruske televizije je u udarnim vestima Zorana Đinđića nazvao zapadnom marionetom, dodavši da je on „rasturio legendarnu srpsku armiju i tajne službe, prodavši heroje srpskog otpora tribunalu u Hagu za apstraktnu ekonomsku pomoć za šta je i dobio zasluženi metak". Izjava ruskog novinara izazvala je ogorčenje u Demokratskoj stranci (DS) i Liberalno demokratskoj partiji (LDP) koje su tražile hitno izvinjenje i zvaničan stav ruske države.

Deo političke i društvene elite u izjavi ruskog novinara vidi još jednu potvrdu da okretanje Moskvi Srbiji neće doneti dobro. Nezadovoljstvo je iskazano i zbog činjenice da je Rusija odobrila azil za Mirjanu Marković, udovicu nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i njenog sina Marka Miloševića koje srpsko tužilaštvo traži zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela. Sporan je i dogovor o kupovini NIS-a, a izražena je zabrinutost da će Srbija morati da u ime pomoći Rusije u vezi sa Kosovom plati previsok ceh.

Beograd za sada računa na podršku Rusije u borbi za poništavanje odluke o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Pobeda Dmitrija Medvedeva osigurava nastavak započete politike i saradnje dve zemlje kada je Kosovo u pitanju. Beograd sigurno nije slavio pobedu Medvedeva, ali su predsednički izbori bili među udarnim vestima svih medija u zemlji.