Beograd © Predrag Mladenovic/Shutterstock

Beograd © Predrag Mladenovic/Shutterstock

Srpska napredna stranka (SNS), pripajanjem Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića, rešila je, po svemu sudeći, dilemu ko će biti kandidat za gradonačelnika prestonice. Opozicija se još prestrojava, a Dobrica Veselinović iz pokreta ”Ne davimo Beograd“ se nada da se može ponoviti zagrebački scenario koji je doneo pobedu njihovoj sestrinskoj organizaciji ”Možemo!“

27.05.2021. -  Vukašin Obradović Beograd

Izborna trka za srpsku prestonicu se zahuktava. Iako će se Beograđani izjašnjavati o novoj gradskoj vlasti tek na proleće sledeće godine, prisajedinjenje vladajućoj stranci Srpskog patriotskog saveza (SPAS), bivšeg slavnog vaterpoliste Aleksandra Šapića i dugogodišnjeg prvog čoveka opštine Novi Beograd, pokazalo je da Srpska napredna stranka (SNS) već ozbiljno razmišlja o beogradskim izborima.

Svesni da u postojećoj stranačkoj nomenklaturi nemaju adekvatnog kandidata za budućeg gradonačelnika, naprednjaci su se odlučili da iskoriste kooperativnost SPAS-a koji je u Skupštini Srbije deo vladajuće većine i popularnost Šapića koga, očigledno, više ljudi pamti po sjajnoj sportskoj karijeri nego kao bivšeg člana Demokratske stranke (DS) i pomoćnika Dragana Đilasa, u vreme kad je bio gradonačelnik Beograda, sada predsednika Stranke slobode i pravde (SSP), jedne od vodećih opozicionih stranaka.

Za SNS i Aleksandra Vučića, ukoliko budu objedinjeni sa predsedničkim i parlamentarnim, beogradski izbori predstavljaju najrizičniju tačku u odmeravanju snaga sa opozicijom. Kada se odbije doza poslovičnog cinizma, čini se da je Aleksandar Vučić dobrim delom u pravu kada kaže da ”što se tiče izbora u Beogradu, verujem da naši politički protivnici imaju ogromnu šansu, da su favoriti na tim izborima, da su naše šanse nevelike, ali borićemo se”. Istom prilikom, Vučić je ocenio da će uloga Šapića na beogradskim izborima i na “mnogim drugim biti značajna”.

Aleksandar Šapić (foto wikimedia)

Aleksandar Šapić (foto wikimedia)

Lista ”Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju“ je na prethodnim republičkim “bojkot izborima” osvojila 123.393 glasova, 3.83 odsto glasova birača, odnosno 11 poslaničkih mandata. Čini se, ipak, da Vučićeva kalkulacija i Šapćeva politička matematika sadrže mnogo više aspekata.

Srpska napredna stranka, u prethodne tri godine vladavine Beogradom, ne samo da nije uspela da iznedri adekvatnog kandidata za gradonačelnika već, naprotiv, kadrovska rešenja u glavnom gradu su najslabija tačka u upravljanju prestonicom. Gradonačelnik Beograda, ugledni lekar Zoran Radojičić, prihvatio je ulogu statiste, retko se pojavljivao u javnosti i nije se ni trudio da odagna utisak kako Beogradom zapravo upravlja Goran Vesić, gradski menadžer. Na taj način, aktuelni gradonačelnik je sam sebe eliminisao iz neke buduće trke za čelno mesto u prestonici.

Koliko god da je Radojičić svojim nečinjenjem iritirao Beograđane, sa Vesićem je situacija upravo suprotna. Ovaj hiperaktivni političar, takođe nekadašnji kadar Demokratske stranke, koji je praktično vodio grad, postao je jedan od najomraženijih funkcionera SNS. Teško je nabrojati sve njegove gafove. Raskopane ulice, ružnjikave fontane, uništavanja zelenih površina i još štošta, postali su sinonim Vesićeve vladavine glavnim gradom. U takvoj situaciji, toga su svesni i u SNS-u, Goran Vesić nikako ne bi mogao da bude zaštitno lice njihove beogradske kampanje.

To neće, sasvim sigurno, biti ni Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane, predsednik Gradskog odbora SNS-a. Njegovi dani u SNS-u su posle “afere prisluškivanje” odbrajani, o čemu svedoče i istovetni zahtevi brojnih odbora Srpske napredne stranke.

U takvoj situaciji Vučić je zaigrao na kartu Aleksandra Šapića koji je 2009. godine postao pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i na toj funkciji je ostao do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd , u junu 2012. U julu 2011. godine izabran je za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu. Tu funkciju je napustio u junu 2013. godine. 

Od 27. juna 2012. godine predsednik je opštine Novi Beograd. Posle izbora 2016, na kojima je lista koju je predvodio osvojila 21 odborničko mesto od ukupno 49 u opštini Novi Beograd, ponovo je izabran na funkciju predsednika opštine. 

Demokratsku stranku napustio je u novembru 2014. i osnovao udruženje građana ”Za naš grad“. Iste godine osniva i Humanitarnu fondaciju Novi Beograd poznatiju pod imenom ”Budi human“. U julu 2018. osnovao je Srpski patriotski savez – SPAS i izabran je za predsednika te političke organizacije. U oktobru 2020. ponovo je izabran  za predsednika opštine Novi Beograd. 

Njegove ambicije su očigledno vremenom narasle do te mere da mu više nije bilo dovoljno upravljanje jednom od najvećih i najbogatijih beogradskih opština, ni ministarsko mesto u Vladi Srbije. Za stepenicu više, kako je procenio, potreban mu je bio SNS, a Vučiću je, sa druge strane, rešio pitanje kandidata za gradonačelnika.

Filmskim jezikom rečeno, bio je to početak divnog prijateljstva uz obostranu političku amneziju.

Da li će biti happy end na kraju, videćemo na proleće sledeće godine ali je činjenica da je Šapićev potez bitno otežao posao opoziciji koja se onako iz prikrajka nadala da će lako izaći na kraj sa nekim kandidatom SNS-a, poput Gorana Vesića.

Većina opozicionih stranaka, međutim, kao da kaska za SNS-om. Zaokupljena međusobnim razmiricama i borbom za što povoljnije izborne uslove, osim kritika na račun Šapića, opozicija još nema stav da li će se i kako suprostaviti SNS-u u Beogradu.

Iako je reč o proporcionalnom sistemu, dakle gradonačelnika će birati većina u gradskoj skupštini, valja očekivati da opozicione stranke suprostave Šapiću jednog ili više kandidata. To se do sada nije još desilo, dobrim delom sasvim opravdano jer nije teško pretpostaviti kroz kakakv bi tabloidni linč prošao opozicioni kandidat. Ono što, međutim, brine pristalice opozicije je činjenica da još nema dogovora oko nastupa na izborima, odnosno da li će se ići u jednoj ili više kolona. Naravno, ostaje i mogućnost bojkota ali ona je svedena na teoriju jer teško je pretpostaviti da će opozicija, takoreći bez borbe, prepustiti Beograd naprednjacima.

Uspeh Tomislava Tomaševića u Zagrebu nagnao je mnoge na razmišljanja da li “Ne davimo Beograd” , beogradski pandan zeleno-leve koalicije “Možemo!”, može biti ozbiljan protivnik SNS-u. Dobrica Veselinović, jedan od frontmena ove organizacije, već je pominjan kao “budući gradonačelnik”.

Dobricu odlikuje ogromna posvećenost, predanost i ljubav koju svakodnevno pokazuje prema našem gradu […] On je sušta suprotnost od onoga što smo navikli da vidimo od Vesića i kriminalne gradske vlasti, gladne za profitom, i zato je konstantno meta njihovih napada, pretnji i pritisaka“, naveo je član pokreta “Ne davimo Beograd” Radomir Lazović i dodao da je Veselinović mogući kandidat i da će odluku o tome doneti članstvo pokreta.

Ne ulazeći u realnost ovakve pretpostavke, sasvim je sigurno da bi Veselinoviću bila potrebna šira podrška opozicionih stranaka i pokreta u šta sumnjaju mnogi politički analitičari ali ne treba odbacivati ni takvu mogućnost.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by