Milk (foto shutterstock)

Milk (foto shutterstock )

Afera sa zatrovanim mlekom, sama po sebi, ne bi mogla ni izazove rekonstrukciju vlade. Na otvaranje priče o rekonstrukciji vlade i mogućim vanrednim parlamentarnim izborima Vučića teraju neki dublji razlozi.

08.03.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Srpska vlada je na izveštaje o povećanom nivou aflatoksina u mleku reagovala na zaista jedinstven način - izmenila je zakon i dozvoljenu granicu te kancerogene supstance sa evropskog standarda od 0,05 odsto povećala na 0,5 odsto. Mogli bi da pokušaju da problem sa pijanim vozacima da reše tako što bi zakonom dozvolili da nivo akohola u krvu bude dva odsto, usledili su podsmešljivi komentari u medijima i na društvenim mrežama.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević, koji je i funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), je  od samog početka problem prebacivao na politički novo, tvrdeći da iza svega stoji opoziciona Demokratska stranka (DS). Naime, funkcioner te stranke Goran Ješić, inače sekretar za poljoprivredu u vladi pokrajine Vojvodine, prvi u javnost plasirao informaciju o povišenom nivou aflatoksina u mleku.

Pokušaji da se povede ozbiljna rasprava o kapacitetima institucija zaduženih za kontrolu ispravnosti hrane i spremnosti nadležnog ministarstva da reši konkretan i ozbiljan problem potpuno su zatrpani kampanjom protiv opozicije, koja je optužena da namerno potkopava srpski agrar. Kao u nekoj lošoj komediji, ministar Knežević je istovremeno tvrdio da u Srbiji nema aflatoksina i saopštavao informacije o zatvaranju pojedinih farmi. U međuvremenu, i iz nemačkih i holandskih laboratorija počeli su da prostižu nalazi koji potvrđuju povišen nivo aflatoksina u mleku iz Srbije.

Procenjujući da se stvar polako otima kontroli i da postaje ozbiljna, potpredsednik vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić lično je intervenisao najavivši da će zbog propusta u radu biti smenjeno najmanje četvoro ljudu u institucijama zaduženim za kontrolu kvaliteta hrane. On je u jednom intervjuu početkom ove nedelje čak nagovestio moguću rekonstrukciju vlade, ostavivši tako otvoren prostor i za smenu ministra Kneževića.

Ni Vučić je u srpskoj vladi ministar odbrane i smena funkcionera Ministarstva poljoprivrede i nadležnih veterinarskih inspekcijskih službi svakako nije u njegovoj nadležnosti. Ali, on je neosporno najmoćniji političar u zemlji budući da je i šef ubedljivo najpopuilarnije stranke i da ima kontrolu nad službama bezbednosti. Zahvaljujući tome, kako pokazuje slučaj sa aflatoksinom, može direktno da naređuje i ministrima i premijeru.

Ta činjenica, možda više od same afere sa zatrovanim mlekom, ilustruje zabrinjavajući stepen urušavanja kredibiliteta institucija u Srbiji. Jer, Ministarstvo poljoprivrede je izričito odbijalo svaku mogućnost postojanja neke greške u sistemu kontrole pre nego što je Vučić saopštio koga treba smeniti. Sličnih brljotina ima i u drugim ministarstvima, a lider SNS-a, ma koliko se trudio, ne može lično da stigne da zatvori sve pukotine.

Vučićev nastup nije otvorio prostor za ozbiljan razgovor o kredibilnosti institucija koje se bave kontrolom ispravnosti hrane u Srbiji i sposobnosti vlade da te institucije organizuje i opremi na odgovarajući način. Glavni akcenat on je stavio na opoziciju, optužujući je da neprincipijelno napada vladu povodom afere sa zatrovanim mlekom, u čemu se nije bitno razlikovao od Kneževića.

Tako je Vučić ostavio utrisak lidera koji je praktično započeo kampanju za nove izbore, a ne političara koji se upravo odlučio da napravi red u jednoj veoma važnoj i osetljivoj oblasti, kakva je kontrola kvaliteta hrane. U dosta oštrom TV nastupu on je čak pomenuo i mogućnost da se, nakon što Srbija dobije datum početka pregovora sa Evropskom unijom, održe vanredni parlamentarni izbori.

Afera sa zatrovanim mlekom, sama po sebi, ne bi mogla ni izazove rekonstrukciju vlade jer se u Srbiji slične priče smenjuju gotovo svake nedelje i novi skandal uvek uspešno zatrpa prethodni. Prethodno je, na primer, nedeljama na tapetu bio premijer Ivica Dačić koji je bio prinuđen da prizna da se viđao sa ljudima bliskim srpskim narko-bosovima. Ta tema je u potpunosti nestala iz medija nakon što je izbila afera sa aflatoksinom.

Na otvaranje priče o rekonstrukciji vlade i mogućim vanrednim parlamentarnim izborima Vučića teraju neki dublji razlozi. On je verovatno i sam svestan da se vlada koju predvodi SNS ne snalazi dobro, a brljotina sa aflatoksinom je samo poslednji u nizu dokaza njene trapavosti i nedovoljne kompetentnosti. Sa protokom vremena i narastanjem ekonomske i socijalne krize to će postajati sve vidljivije, pa okolnosti upućuju na zaključak da bi i popularnost SNS-a mogla da bude ugrožena.

Dobijanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom, što bi se moglo dogoditi u junu, bilo bi prva ozbiljna prilika za raspisivanje vanrednih izbora. SNS bi do tada ostala stabilna i jaka partija, a izgledi da na izborima koji bi bili održani na jesen ubedljivo pobedi bili bi realni. Rekonstrukcija vlade u narednim nedeljama, koja sada izgleda kao sasvim realna opcija, treba da spreči dalje osipanje kredibiliteta vlade i pokaže spremnost SNS-a da se suočava sa problemima tako što će smenjivati i svoje ministre.

Afera sa zatrovanim mlekom će se, dakle, ugasiti tako što će neki funkcioneri, a možda i ministri, biti smenjeni. Pri tome se u javnosti u prvi plan neće isticati stvarni razlozi njihove smene, nego će se instistirati na spremnosti vladajućeg bloka da vuče poteze „u interesu građana“ i na napadima na opoziciju. U međuvremenu će se pojaviti neke nove afere koje će ublažiti negativne efekte krajnje neodgovornog odnosa Ministarstva poljoprivrede prema izveštajima o nedozvoljenom nivou aflatoksina u mleku.

Srpska javnost će tako biti uskraćena za odgovore na nekoliko važnih pitanja. Zašto vlada i nadležne institucije nisu preduzele mere još nakon berbe kukuruza, kada je bilo jasno da je nivo aflatoksina povećan zbog suše i da će to ugroziti mleko i meso? Zašto nije ništa preduzela nakon što su informacije o aflatoksinu počele da pristižu iz zemalja regiona? Da li institucije, odnosno nadležne inspekcije, stvarno deluju samostalno ili čekaju političko odobrenje za akciju?  


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy