Građani Niša su nekoliko puta na uličnim protestima zahtevali da aerodrom „Konstantin Veliki“ ostane vlasništvo grada. Odbornici partije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pored većine u gradskoj skupštini nisu još uvek izglasali da država preuzme vlasništvo nad aerodromom koji je u poslednje dve godine zabeležio najveći poslovni uspeh u regionu

02.05.2018. -  Antonela Riha Beograd

Početkom maja očekuje se da će skupština grada Niša doneti odluku o „sudbini“ aerodroma koji Vlada Srbije želi da prevede sa lokalnog u državno vlasništvo.

To će ujedno biti i odgovor na zahteve nišlija, građanskih inicijativa i opozicije koji su u nizu protesta tražili da aerodrom ostane imovina grada.

Sve je počelo kada je Vlade Srbije 22. marta ove godine sa francuskom kompanijom „Vinci Airports“ potpisala ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina.

Do danas nije poznat sadržaj ovog ugovora a na zahtev niškog informativnog portala Južne vesti da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogući uvid, Vlada nije odgovorila.

Uspeh koji se ne prašta

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu, 240 kilometara jugoistočno od Beograda, postao je u poslednjih nekoliko godina jedinstven primer privrednog uspeha u Srbiji. Prema dostupnim podacima, od 2014. kada je poslovao sa gubicima, aerodrom sve više prihoduje i već 2017.posluje pozitivno i profitabilno.

U do sada najdetaljnijoj analizi, koju je objavio portal Tango six , navodi se da je ovaj vrtoglavi rast nezabeležen u regionu i da “za ono zašta jeNišu trebalo dve i po godine drugima je trebalo 10, pa i 20 godina”.

Niški aerodrom ima 11 linija i koriti usluge 3 prevoznika: Swiss, Ryanair i Wizz Air. Nedeljno ima 22 leta, pojedinim danima i četiri dnevno. U prva tri meseca ove godine broj putnika je porastao za 28,2%, za razliku od beogradskog aerodroma gde je u istom period zabeležen rast putnika od 4,3%.

Osim broja putnika poslovni uspeh je zasnovan i na razvoju cargo usluga i povezivanja različitih oblika transporta robe. Prema projekciji menadžmenta aerodroma do 2021. doći će na planiranih 650.000 putnika i 4.700 tona robe.

Takođe se u analizi Tango six navodi da aerodromu nije više neophodno gradsko sufinansiranje a da od 2013. godine nema uplata iz republičkih sredstava.

Cene low cost kompanija privukle su putnike ne samo sa juga Srbije već i iz Bugarske, Makedonije i sa Kosova, među kojima su i domaći gastarbajteri ali i stranci kojima je tranzit preko Niša neuporedivo povoljniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom godine, najavljujući ugovor sa “Vinci Airports” kritikovao poslovanje niškog aerodrome i rekao: „Pustili smo Niš usprkos činjenici da manadžment tog aerodroma nije shvatio da tako smanjuje brojke rasta (beogradskog aerodroma) Nikole Tesle“.

Kontradiktorne izjave zvaničnika

Nedelju dana pošto je ugovor sa Vinci Airports potpisan lokalna vlast u Nišu odlučila je da pokloni svoj aerodrom Republici . Da bi ta odluka bila realizovana potrebno je da je usvoji Skupština grada Niša, ali do danas i pored većine odbornika vladajuće Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, do glasanja nije došlo već je sve više građana koji uličnim protestima osporavaju nameru Vlade.

Ministarka saobraćaja i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je najavljivala da će ugovor „uskoro biti objavljen“ i tvrdila da se niški aerodrom ne pominje u koncesionom ugovoru sa Vinci Airports.

Oprečnu izjavu je ubrzo dao predsednik Vučić - priznao je da država “ima obavezu da se s koncesionarima konsultuje ako broj putnika pređe milion”.

Pomoćnik ministarke Mihajlović Zoran Ilić je otkrio da je u ugovoru navedeno da država u radijusu od 230 kilometara od Beograda ne može da razvija aerodrome preko milion putnika, i da će to važiti „do trenutka kada „Nikola Tesla“ ne dođe do cifre od 12 miliona putnika“.

Dodatnu sumnju da se u tajnom ugovoru krije i budućnost niškog aerodroma unelo je i saznanje da „Vanci“ kroz konzorcijum upravlja i prištinskim aerodromom "Adem Jašari" .

Ovu činjenicu vlast nije komentarisala ali je predsednik Vučić umesto toga više puta izneo ocene da grad Niš nema para za potrebna nova ulaganja u kontrolni toranj, proširenje piste i terminal.

Dok dostupni podaci govore da aerodrom „Konstantin Veliki“ posluje sa profitom koji sam zarađuje, zvaničnici tvrde da je država uložila 3,6 miliona evra od 2014. do 2017. U analizi portala Tango six se navodi da je u tu sumu uračunat i novac koji je ulagala Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koji nije novac iz budžeta.

SMATSA je 25. aprila ove godine potpisala ugovor sa Evropskom investicionom bankom o kreditu vrednom 45 miliona evra. U saopštenju Ministarstva saobraćaja se navodi da će najznačajnije ulaganje, od 5,5 miliona evra biti u Nišu i to za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu koji je takođe u vlasništvu grada.

Pobuna građana

Nišlije okupljene u Inicijativi „Ne damo niški aerodrom“, koje su podržali slični građanski pokreti i opozicija, organizovali su nekoliko masovnih protesta zahtevajući da gradski odbornici glasaju protiv „poklanjanja“ aerodroma državi.

Takođe, Inicijativa je zatražila je od Direktorata za konkurentnost Evropske komisije da ispita u kakvoj su vezi ugovor sa Vinci Airports i poklanjanje niškog aerodroma državi.

U međuvremenu je Vučić u više navrata komentarisao pobunu građana, njihove proteste nazivao „tupavim“ i ljutito poručio da ako građani Niša ne žele da daju aerodrom državi, Vlada Srbije će pomagati drugim gradovima.

„Mi ćemo da ulažemo tamo gde ljudi hoće svoju državu. Nećete svoju Srbiju? Ne sviđa vam se Srbija? Hoćete da vam dolaze iz nekih ambasada i da vam govore da će oni više da vam pomognu oko toga? Pa evo, uzmite iz tih ambasada, pa neka vam oni pomažu, a naša Srbija će da ide na neko drugo mesto da pomogne“ rekao je Vučić ne precizirajući o kojim je ambasadama reč.

Prošle nedelje, 25. aprila, došao je u Niš ali navodno ne zbog aerodroma već da bi, treći put u poslednje tri godine otvorio novi pogon nemačke fabrike Leoni koja proizvodi optička vlakna i kablove. Bila je to zapravo pokazna vežba njegove snage i popularnosti u ovom gradu.

Dočekalo ga je nekoliko hiljada ljudi, a nezavisni mediji i društvene mreže objavili su fotografije autobusa i izjave građana koji su u organizaciji Vučićeve stranke doputovali u Niš iz drugih gradova kao i radnika javnih preduzeća koji su organizovano izašli na miting.

Presednik im je rekao da "nema lepšeg posla od otvaranja fabrika i da je država učinila za Niš ono što nije ni za jedan drugi grad u Srbiji", najavio nove investicije i nameru države da od Niša napravi centar Balkana. Osvrnuo se i na problem aerodroma i poručio da će ako SNS u Nišu i njeni odbornici odluče da ostane u vlasništvu grada, prihvatiti takvu odluku.

Nekoliko sati kasnije na glavnom gradskom trgu održan je, prema pisanju Južnih vesti „najmasovniji protest do sada“ na kome je više hiljada građana vlastima poručilo: „Iš iz Niš“ i “Ili će da lete avioni ili će leteti gradonačelnik Darko Bulatović”.

Hoće li Nišlije uspeti da „odbrane“ svoj aerodrom znaće se za nekoliko dana za kada je najavljeno konačno glasanje gradskih odbornika. To će ujedno biti i test moći predsednika koji već preko dva meseca ne uspeva da organizuje većinu koju ima u niškoj skupštini i da ubedi i njih i građane da je uspeh niškog aerodroma još jedna od njegovih istorijskih zasluga.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by