Marco Vender - Il Parlamento serbo

Na sednici održanoj 14. februara 2007. godine u Domu narodne skupštine konstituisan je novi saziv Skupštine Republike Srbije. Prva sednica parlamenta kojoj su prisustvovali svi novoizabrani poslanici bila je u potpunosti posvećena raspravi o pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova

20.02.2007. -  Danijela Nenadić Beograd

Na sednici održanoj 14. februara 2007. godine u Domu narodne skupštine konstituisan je novi saziv Skupštine Republike Srbije. Prva sednica parlamenta kojoj su prisustvovali svi novoizabrani poslanici bila je u potpunosti posvećena raspravi o pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i predlogu specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija koji je pregovaračkim timovima Beograda i Prištine predočen početkom februara. Nakon višečasovnog zasedanja usvojena je nova Rezolucija o Kosovu na osnovu koje će pregovarački tim Srbije nastupati na predstojećim pregovorima u Beču.

Konstitutivna sednica će po mnogo čemu biti zapamćena u domaćoj javnosti. Prema pravilima, sednicom predsedava najstariji poslanik, u ovom slučaju, Borka Vučić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), uz asistenciju četvoro najmlađih poslanika iz redova skupštinskog saziva. Osamdesetdvogodišnja poslanica opšte je poznata kao Miloševićev „lični bankar", predsednica Beogradske banke, jedna od perjanica autoritarnog režima '90ih. U brojnim reakcijama, većina analitičara je istakla da će predsedavanje Borke Vučić izazvati novi talas razočaranja i frustracije u demokratskom biračkom telu, te da će, zajedno sa sramnom presudom za ubistvo na Ibarskoj magistrali, domaćoj javnosti ukazati na činjenicu da Miloševićev režim još uvek nije demontiran. Nezadovoljstvo će, po svemu sudeći, potrajati, jer se očekuje da Borka Vučić nastavi da obavlja funkciju predsedavajuće parlamenta još neko vreme, sa obzirom da nema indicija o skorom formiranju vlade.

I dok je Srbija u svojevrsnom vakuumu, bez vlade, bez budžeta, bez ministara i ministarstava, bez podele odgovornosti, prva sednica parlamenta pokazuje da političari ovu instituciju i dalje doživljavaju kao cirkus. Poslanici Srpske radikalne stranke su iskoristili i ovu priliku da promovišu sopstvenu modnu liniju za proleće/leto 2007. godine, te su u prostorijama poslaničkog kluba neposredno pre početka sednice na garderobu u kojoj su došli u parlament obukli majice iz nove kolekcije „Šešelj, srpski junak", u kojima su ostali do kraja zasedanja. Poslanici G17 plus već tradicionalno nose značke Srbije i Evropske unije, što je sudeći prema ponašanju beogradskih zvaničnika, najbliže što će zemlja u skorijoj budućnosti doći, barem kada su evropske integracije u pitanju. No, da bi bilo sve kako Ustav i zakoni nalažu, predsedavajuća Vučić je na početku sednice poslanicima poželela sreću u radu i zamolila članove Komisije Skupštine Srbije da potvrde mandate izabranih poslanika. Komisija u sastavu Vjerica Radeta, Srpska radikalna stranka (SRS), Nenad Konstantinović (DS), Milica Radović, Koalicija Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija (DSS-NS) konstatovala je da uverenja koja su poslanici podneli na uvid odgovaraju uverenjima koje je izdala Republička izborna komisija, čime su verifikovani mandati svih poslanika. Novi saziv skupštine ima, za sada, sedam poslaničkih klubova. To su pravo iskoristile Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka, Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija, Socijalistička partija Srbije, G17 plus, Liberalno demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara zajedno sa Listom za Sandžak Kako se očekuje, naredne tačke konstitutivne sednice biće izbor predsednika i potpredsednika skupštine, radnih tela, Generalnog sekretara skupštine i Vlade Republike Srbije. Kada će ta sednica biti održana, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali bi po najoptimističnijim izjavama Vlada mogla da bude formirana u drugoj polovini marta 2007. godine.

Nakon toga je usledila rasprava o prvoj i jedinoj tački dnevnog reda, predlogu Rezolucije o Kosovu i Metohiji koji je podnela „tehnička" Vlada Vojislava Koštunice. Sednici su prisustvovali Premijer Koštunica i Predsednik Tadić koji su, obraćajući se poslanicima, ponovili jedinstveni stav o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Kako prenosi B92, Koštunica je poslanicima poručio da od njih očekuje jasan stav o koracima koje Srbija mora da preduzme kada je u pitanju Kosovo, dodavši da „pošto nijedan naš naraštaj nije zaobišlo pitanje Kosova i Metohije, vi treba da izrazite volju i interes sadašnje generacije". Koštunica je naglasio da je predlog Marti Ahtisarija uvod u rasparčavanje Srbije, rekavši da je Srbija uverena da raspolaže najjačim oružjem za dalje razgovore o statusu. Prema njegovim rečima to oružje su pravo i pravda. Obralažući Vladin predlog Rezolucije, Koštunica je naglasio da je on izraz kompromisa i da se temelji na predlogu da se za Kosovo obezbedi najviši stepen autonomije. Koštunica je rekao da će pregovarački tim Srbije na razgovorima u Beču odbaciti Ahtisarijev plan i predočiti novu Rezoluciju. Obraćajući se novoizabranim narodnim poslanicima, predsednik Tadić je ponovio slične stavove, naglašavajući da je Ahtisarijev predlog neprihvatljiv, te protivan Ustavu Republike Srbije. Tadić je dodao da je za Srbiju od izuzetne važnosti da učestvuje u daljem toku pregovora i da nastavi da argumentima brani stav o neprihvatanju nezavisnosti kao rešenja budućeg statusa Kosova. Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić poručio je pregovaračkom timu da će ova stranka dati apsolutnu podršku svima onima koji se bore protiv nasilnog odvajanja Kosova, dodavši da će radikali to činiti čak i po cenu da nikada ne dođu na vlast, jer je Kosovo iznad svakog drugog interesa. No, prema Nikolićevim rečima, podrška radikala imaće ograničen karakter. Ukoliko pregovori ne budu išli željenim tokom, te ukoliko se proceni da Ahitsari i dalje insistira na nezavisnosti Kosova, SRS će predložiti da se srpski pregovarački tim povuče iz procesa.

Inače, nova Rezolucija i nije nova. U nju su unete primedbe Beograda na statusni i tehnički deo predloga rešenja specijalnog izaslanika Ujednijenih nacija Marti Ahtisarija. U Rezoluciji se navodi da Ahtisarijev predlog krši norme međunarodnog prava, ne uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, Kosovu se daju prerogativi države čime se, na teritoriji Srbije, stvara nova nezavisna država. U dokumentu se naglašava da je jedino mirnim putem, bez određivanja veštačkih rokova moguće doći do rešenja za Kosovo koje će biti u skladu sa načelima pravde i prava. Takođe, u Rezoluciji se naglašava neophodnost poštovanja Ustava Srbije i Rezolucije 1244. Dokument potvrđuje mandat pregovračkom timu, istovremeno ga obavezujući da na pregovorima u Beču zakazanim za 21. februar u celosti odbije Ahtisarijev plan i iznese sve pojedinačne primedbe na taj dokument. Nova Rezolucija o Kosovu predviđa i da je pregovarački tim dužan da posle bečkih razgovora podnese izveštaj skupštini, nakon čega će poslanici odlučivati o daljem toku pregovora. Nakon višečasovne diskusije, skupština je usvojila predlog nove Rezolucije o Kosovu. Za je glasalo 225 poslanika iz redova SRS-a, DS-a, Koalicije DSS-NS, G17 plus, SPS-a, kao i poslanici romskih partija. Protiv Rezolucije glasalo je 15 poslanika Liberalno demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige sojijaldemokrata Vojvodine. Protiv je bio i jedini albanski poslanik, dok tri mađarska poslanika nisu glasala.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy