Tomislav Nikolić

Srpska radikalna stranka više ne postoji, rekao je Tomislav Nikolić, dojučerašnji zamenik predsednika stranke koji je ovu partiju gradio od odlaska Vojislava Šešelja u Hag. Poslednja dešavanja u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) označila su početak otvorene borbe za prevlast i prvi raskol od formiranja ove partije.

11.09.2008. -  Danijela Nenadić

Srpska radikalna stranka više ne postoji, rekao je Tomislav Nikolić, dojučerašnji zamenik predsednika stranke koji je ovu partiju gradio od odlaska Vojislava Šešelja u Hag. „Spušta se zavesa za jednom strankom. Možda će se dizati zavesa za dve ili jednom novom strankom. Ali, ono što je bila SRS više ne postoji" izjavio je u ponedeljak (8 septembar) u parlamentu vidno umorni i razočarani Tomislav Nikolić.

Nikolić je osnovao novu poslanički klub „Napred Srbijo" koji čini 11 poslanika. Nikolić je rekao da on nije nikoga zvao, niti planirao da osnuje poslanički klub, ali da su to od njega zahtevali oni koji „ne mogu da budu u poslaničkom klubu koji po diktatu predvode Dragan Todorović i Vjerica Radeta".

Poslednja dešavanja u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) označila su početak otvorene borbe za prevlast i prvi raskol od formiranja ove partije. Radikali su važili za izuzetno homogenu i jedinstvenu partiju, koju još od osnivanja 1991. godine ništa nije moglo da poljulja, pa čak ni brojni izborni porazi ili odlazak njihovog lidera Šešelja u Hag.

Raskol radikala malo je koga iznenadio. „Nogu je povukla" nekadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković koja je odbila poslušnost Šešelju i prva trasirala put ka reformisanju stranke. Gojkovićeva je tada ostala u manjini, a u krugovima bliskim stranci se spekulisalo da je Nikolić bio protiv njenog isključenja iz stranke, ali da nije mogao da se odupre Šešeljevim nalozima, kojem je svaka „deradikalizacija" radikala neprihvatljiva. Drugi sporan korak je bilo skidanje bedževa sa likom Vojislava Šešelja u kampanji za predsedničke izbore kada je kandidat radikala za ovo mesto bio Tomislav Nikolić. On je, vođen savetima marketinških mogula, ali i svojim pragmatizmom, odlučio da je vreme da se radikali predstave u drugačijem svetlu i da se distanciraju od politike Vojislava Šešelja. Da podsetimo, Nikolić je na predsedničkim izborima osvojio 100.000 glasova manje od aktuelnog predsednika Borisa Tadića, ostvarivši ubedljivo najbolji rezultat u istoriji Srpske radikalne stranke.

Radikali su nakon predsedničkih izbora, brže bolje vratili bedževe sa likom Šešelja. Jedinstvo je, ipak, bilo samo prividno. Nesuglasice su ponovo dospele u javnost nakon parlamentarnih izbora, kada je javnost saznala da je Šešelj iz Haga predložio da se radikali i narodnjaci (koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije) ujedine, a da kandidat za premijera bude Vojislav Koštunica iz DSS-a. Nikolić je odbio da podrži ovakav zahtev, pravdajući to stavom da je loše isticati kandidata za premijera dok pregovori traju, te da bi SRS trebalo da ima premiijersko mesto. Tada je, prema pisanju medija, Nikolić pitao Šešelja da li može da vodi stranku kako misli da je potrebno, na šta je dobio negativan odgovor. Navodno je još tada Nikolić podneo ostavku, ali ga je Šešelj zamolio da ostane na mestu zamenika predsednika stranke, te da iznese kampanju i postizborne pregovore dok se ne reše problemi.

Da će između dva kuma pući saradnja bilo je jasno još tokom leta. Uveliko se govorilo o dve struje u stranci - Nikolićevoj, takozvanoj reformatorskoj i Šešeljevom tvrdom jezgru. Nikolić je otvoreno govorio da više nema direktnih kontakata sa Šešeljem, te da su tu komunikaciju preuzeli Dragan Todorović, Mirčetić i Vjerica Radeta.

Unutarstranačko jedinstvo na klimavim nogama konačno je puklo na onome što se činilo najmanje mogućim. Konačan otvoreni rascep radikala desio se zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Kada je početkom septembra srpski parlament konačno počeo da zaseda, prvi dan sednice je protekao u nezapamćenim uvredama i kletvama poslanika Srpske radikalne stranke. Oni sa boljim sluhom su shvatili da Nataša Jovanović, Vjerica Radeta i Gordana Pop Lazić, perjanice SRS nisu klele Borisa Tadića, već Tomislava Nikolića. One su tada proklele deseto koleno svakog onoga ko se odluči na saradnju sa izdajnikom srpskih interesa oličenim u Borisu Tadiću.

Ono što mnogi tada nisu znali jeste da DS, odnosno Tadić, pregovara sa Nikolićem kao šefom poslaničke grupe radikala, da ova stranka podrži SSP, a na predlog Liberalno demokratske partije.

Ubrzo je obelodanjeno da su radikali podneli amandman koji je prihvaćen, a Nikolić je izjavio da će radikali glasati za takav sporazum. Isto je potvrdio i Dragan Todorović, koji je rekao da je takav dogovor aminovao i Vojislav Šešelj. Amandmanom SRS je predviđeno da se predlog zakona o potvrđivanju sporazuma dopuni odredbom da je Kosovo deo Srbije.

Međutim, nekoliko sati kasnije dolazi do preokreta. Kako su prenele Novosti, Šešelj je iz Haga naredio da radikali ni po koju cenu ne podrže sporazum, a promenu stava je novinarima saopštio Todorović rekavši da su mediji pogrešno razumeli, te da radikali nisu ni nameravali da podrže sporazum.

Istog dana, u petak 05. septembra Tomislav Nikolić je podneo ostavku na mesto šefa poslaničkog kluba radikala i na funkciju zamenika predsednika SRS. Nikolić je za B92 izjavio da je ostavku podneo pošto je dobio nalog da poslanici SRS ne glasaju za sporazum. „Tačno je da sam podneo ostavku zato što sam se rukovodio principom - jedan je moral, a drugo poštovanje reči". On je rekao da je na stranačkim organima bilo dogovoreno prihvatanje sporazuma ukoliko skupština prihvati radikalski amandman, dodavši da je „dao reč da će radikali glasati za SSP".

Konačni raskol počeo je u ponedeljak na sastanku poslaničkog kluba, na kojem je kako se nezvanično saznaje bilo suza, teških reči i gorkih poruka, te na kojem je za novog šefa poslaničkog kluba radikala izabran Dragan Todorović, čime je i definitvno prevagu odnela takozvana tvrda struja. Todorović je izabran sa samo jednim glasom protiv, a njegova zamenica biće Vjerica Radeta za koju su glasali svi poslanici SRS. Sastanku međutim nije prisustvovao generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, jer kako u stranci kažu, nije poslanik. Vučić se još uvek nije oglašavao, pa se ne zna da li će se priključiti Nikoliću ili će ostati veran Šešelju.

Formiranjem novog poslaničkog kluba „Napred Srbijo" Nikolić je lupio šamar stranačkim kolegama. U obraćanju novinarima Nikolić je rekao da „ne može sve da bude rešeno u Hagu" i da se zalaže za sazivanje vanrednog kongresa stranke. Nikolić je rekao da ni on ni poslanici koji su se odlučili da ga podrže neće napuštati stranku, ali da očekuje da će se se stranka odlučiti na takav korak.

Još dramatičniji je bio Božidar Delić koji je stao uz Nikolića. Delić je drhtavim glasom, na ivici plača, uz česte uzdisaje izjavio da bi on za Šešelja dao sve, čak i život, ali da ako mora da bira između Šešelja i Srbije, uvek bira Srbiju.

Nakon formiranja novog poslaničkog kluba, Dragan Todorović je rekao da je stranka o svemu obavestila Šešelja, te da on nije bio iznenađen. Todorović je dodao da poslanici koji su formirali novi poslanički klub više nisu poslanici SRS i da će biti zahtevano njihovo isključenje iz stranke. „Ovo nas ni u kom slučaju neće zaustaviti, daće nam novu snagu i želju da istrajemo u borbi i pomoći Vojislavu Šešelju" rekao je novinarima Todorović.

Zanimljivo je dodati da je Nikolić „izgubio" blanko ostavke poslanika, te da se ne zna gde se one nalaze. „Niko neće moći da oduzme poslaničke mandate nijednom radikalu, jer ih Todorović nema, a ja sam one koje smo imali negde zagubio i baš ne znam gde su, moraće da traže nove" prenela je Politika Nikolićevu izjavu.

Većina partija izbegava da komentariše dešavanja u SRS i podvlači da je to unutarstranačko pitanje. Ni analitičari nisu raspoloženi za velike analize. Sociolog Vladimir Vuletić za Politiku kaže da to što se dešava u SRS „nije poraz, ali je veliki udarac za desnicu". Vuletić dodaje da je desnici u Srbiji ponestalo ideja o načinu vođenja države. „Tvrda nacionalistička struja zastupa ideje koje nemaju uporišta u stvarnosti" dodao je ovaj sociolog.