Jedini način da se proizvodnja održi i ponovo krene uzlaznom putanjom bio bi da Fiat počne u Kragujevcu da pravi neki novi model umesto “500L”, za kojim potražnja lagano pada, ali dobrih vesti još nema na vidiku

30.06.2016. -  Dragan Janjić Beograd

Prošlog ponedeljka započelo je otpuštanje viška radnika u fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu (centralna Srbija). To je posledica smanjenja proizvodnje modela “Fiat 500 L”, a bez posla će ostati oko 900 od ukupno 3.200 zaposlenih. “U gradu vlada uznemirenost jer je FCA ključni oslonac privrede. Dobro nam je u onoj meri u kojoj dobro ide fabrici automobila”, kaže Branko Vučković, kragujevački novinar koji godinama prati rad auto industrije.

Fiat je ugovor o FCA Srbija sklopio na 10 godina i on ističe 2018, dakle za nešto manje od dve godine. Otprilike do tada će, kako procenjuje italijanska proizvođač automobile, trajati i potražnja za modelom “500L”, a u narednih nekoliko godina će se proizvoditi između 70.000 i 90.000 automobila. Za taj nivo proizvodnje, kako je objasnio i mandatar za sastav nove srpske vlade Aleksandar Vučić, nisu potrebne tri nego dve  smene, zbog čega se i otpušta oko 900 radnika.

Iz svega je jasno da su stručnjaci iz Fiata, kada su pre 10 godina sklapali ugovor o podizanju fabrike, veoma dobro procenili i tržište i domete modela koje su planirali da proizvedu. Sada se bliži kraj ugovornih obaveza i treba pripremiti novu strategiju koja očigledno podrazumeva smanjenje proizvodnje. Menadžment bi se danas verovatno drugačije postavio da je tržište automobila u snažnom usponu, ali to na žalost nije slučaj.

Jedini način da se proizvodnja održi i ponovo krene uzlaznom putanjom bio bi da Fiat počne u Kragujevcu da pravi neki novi model, pored “500 L”, za kojim potražnja lagano pada. Stručnjaci smatraju da Fiat, ukoliko ne bude proizvodnje novog modela, neće na duži rok (dakle decenijama, a ne samo još nekoliko godina) ostati u Srbiji. Svesne toga, srpske vlasti snažno nastoje da isposluju početak proizvodnje novog modela, ali dobrih vesti još nema na vidiku.

Poslovanje

Ukupna vrednost investicije u FCA Srbija je 1,3 milijarde evra, pri čemu je učešće Fiata 67, a Srbije 33 odsto. Fabrika je, inače, najveći srpski izvoznik, ali je izvoz u očiglednom padu već nekoliko godine. 2013. godine izvoz je, prema procenama stručnjaka, iznosio 1,53 milijarde evra. Godinu dana kasnije pao je na 1,36 milijardi, a prošle godine na 1,18 milijardi. Vrednost izvoza srpske privrede u 2015. godini je bila 13,6 milijardi evra, pa je jasno da će se smanjenje proizvodnje  FCA Srbija negativno odraziti na ukupnu srpsku privredu, a njeno potpuno obustavljanje imalo bi još teže posledice.

Srpske vlasti su u nekoliko navrata bombastično najavljivale izvoz modela “500L” na rusko tržište, nudeći takvo rešenje kao jedan od mogućih izlaza. Sada se govori o izvozu oko 10.000 automobila na to tržište, uz uslov da Srbija uveze isti broj modela ruske “Lade”. Čak i ako bi se takav dogovor realizovao, ne bi imao ozbiljniji uticaj na FCA Srbija budući da fabrika u proseku proizvodi oko 650 automobila dnevno, što znači da bi se “pokrilo” samo petnaestak dana rada.

Stručnjaci za tržište automobila ukazuju da Fiat nema prođu na ruskom tržištu, da nikada nije uspeo da se učvrsti među vodećim proizvođačima i da tamo, bar za sada, ne leži spas ni na srednji, a pogotovo ne na duži rok. Srpske vlade do sada nisu imale ni znanja ni uticaja na međunarodnoj sceni da potraže neku drugu, bolju alternativu, pa opstanak fabrike u Kragujevcu i egzistencija desetina hiljada porodica zavise od poslovnih interesa Fiata.

“Za sada nemamo najavu protesta sindikata. Mislim da stvari tako stoje pre svega zahvaljujući prilično korektnom odnosu menadžmenta Fiata prema radnicima tokom svih ovih godina. Ljudi, naravno, ne vole što ostaju bez posla, ali većina za to ipak ne krivi Fiat. U protivnom, odmah nakon najave smanjivanja proizvodnje usledila bi i najava štrajkova”, kaže Vučković.

U sindikatu kažu da je prekobrojnim radnicima ponuđen dobrovoljni odlazak sa posla, uz otpremninu od 3.000 evra po zaposlenom. Takođe su predviđene nadoknade za svaku godinu radnog staža, za neiskorišćene godišnje odmore i regrese za ovu godinu. Kada se sve to sabere, zaposleni sa četiri godine staža koji dobrovoljno napusti posao može da računa sa 5.000 evra, što se smatra pristojnom naknadom.

Izgledi

Fiat u Srbiju nije došao zbog ruskog ili nekog drugog tržišta za koje bi mu srpske vlasti mogle da otvore vrata, nego zbog pogodnosti koje je Srbija ponudila. Vlasti su subvencionisale otvaranje radnih mesta, fabrika je u gradu u kome se automobile proizvode još od prošlog veka i koji raspolaže kvalifikovanom radnom snagom, zarade su niže nego u drugim delovima Evrope, a odobrene su i poreske i druge olakšice.

Kada je pre 10 godina sklapala ugovor, Srbija se nadala da će FCA i nakon njegovog isteka ostati u Srbiji i da će, zahvaljujući pogodnostima koje vlasti nude, širiti proizvodnju. Pad konjunkture doneo je velike promene na globalnom nivou, pa održavanje proizvodnje modela “500 L” prestaje da bude ekonomski isplativo. Srbija sada može ili da sa Fiatom zajedno traži neke nove poslove, iznajmljuje pogone drugim proizvođačima ili da traži nekog novog partnera, koji bi eventualno  kupio fabriku u Kragujevcu kada prestane interes italijanskog proizvođača za nastavak proizvodnje.

Jedna od opcija bi mogla da bude da Fiat, ukoliko odluči da ugasi posao, ponudi prodaju fabrike Srbiji. Slična stvar dogodila se sa Železarom u Smederevu koju je američki USS kupio u vreme konjunkture, a kad je konjuktura prošla, ponovo prodao Srbiji za samo jedan dolar. Srbija je bezuspešno pokušala da održi proizvodnju, pa je na kraju železaru prodala kineskoj korporaciji Hestil.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by