Un'immagine tratta dal film Milk

Centar Sava zabranio je održavanje konferencije nevladine organizacije Gej strejt Alijansa (GSA) koja je bila zakazana za utorak, 24. februar. Na konferenciju za štampu je trebalo da bude predstavljen godišnji izveštaj ove organizacije o stanju LGBT prava u Srbiji

05.03.2009. -  Danijela Nenadić Belgrado

Centar Sava zabranio je održavanje konferencije nevladine organizacije Gej strejt Alijansa (GSA) koja je bila zakazana za utorak, 24. februar.

Gej strejt alijansa zakazala je u Medija centru, koji je smešten u Centru Sava, održavanje konferencije za štampu na kojoj je trebalo da bude predstavljen godišnji izveštaj ove organizacije o stanju LGBT prava u Srbiji. Predstavljanje izveštaja bilo je zakazano za isti dan kada je u Centru Sava, u okviru filmskog festivala FEST, bila projekcija holivudskog filma "Milk" koji govori o prvom političaru iz Kalifornije koji se javno deklarisao kao homoseksualac.

Inače, Medija centar je multimedijalna organizacija koja pruža kompletne usluge na polju medija, uključujući konferencije za novinare, predstavljanje izveštaja različitih organizacija i institucija, organizovanje okruglih stolova i javnih rasprava, i kao takva, najtraženija je i najpopularnija ustanova te vrste u Srbiji.

Međutim, pomoćnik direktora Centra Sava, Rade Hinić, zahtevao je da se konferencija GSA otkaže. Hinić je izjavio da "ga se ne tiču polna ili rasna orijentacija, ali da se takav skup može organizovati i na nekom drugom mestu". Hinić je rekao da je Centar Sava "uvažen kongresni centar sa velikim renomeom", te dodao da "takve institucije svuda u svetu služe za organizovanje ozbiljnih skupova". Nešto kasnije, Hinić je rekao da je konferencija otkazana iz bezbednosnih razloga. "Moja prevashodna odgovornost je da zaštitim ovaj objekat, a ljudska prava ne ugrožavam", rekao je Hinić za Radio televiziju Srbije. Hinić je svoju zabrinutost opravdao neredima iz 2001. godine, kada su aktivisti desničarskih organizacija pretukli LGBT aktiviste koji su obeležavali Dan ponosa.

Medija centar je do nedavno zakupljivao prostorije u Centru Sava. Ugovor o zakupu je istekao 01. februara. Ipak, do preseljenja u novi prostor, Medija Centar organizuje konferencije i okrugle stolove u Centru Sava. Prema rečima Hinića, Medija centar je zbog isteka ugovora o zakupu, dužan da Centar Sava, kao vlasnika prostora, obaveštava o svim zakazanim događajima, o temama i učesnicima skupova.

Medija centar potvrdio je da je iz Centra Sava stigla zabrana održavanja konferencije Gej Strejt Alijanse. Medija centar se javno ogradio od postupka Centra Sava. U saopštenju Medija centra navodi se da je reč o "očiglednoj diskriminaciji i homofobiji". Medija centar se izvinio GSA jer nije mogao da zaštiti njene predstavnike od "najdirektnijih oblika diskriminacije i grubog kršenja osnovnih ljudskih prava".

Uprava Centra Sava nije se oglašavala povodom zabrane održavanja konferenicje. Da podsetimo, koalicionim sporazumom, upravljanje Centrom Sava pripalo je kadrovima Socijalističke partije Srbije (SPS).

Nakon zabrane, predsednik GSA Boris Milićević izjavio je da je to "događaj bez presedana". GSA je izdala saopštenje u kojem se "najoštrije protestuje zbog homofobičnog stava Centra Sava prema LGBT osobama i njihovom statusu, kao i zbog njihovog odnosa prema slobodi medija i prava na okupljanje". GSA je sms-ovima i preko interneta pozvala svoje aktiviste da dođu u Centar Sava i iskažu protest zbog odluke o zabrani konferencije. Nekoliko stotina aktivista okupilo se ispred kongresnog centra, ali su im jake policijske snage zabranile da podele saopštenje za javnost. Ispred Centra Sava bili su raspoređeni i policajci u opremi za razbijanje demonstracija. Nakon toga, dvadesetak aktivista GSA, pokreta Evropa nema alternativu i Koalicije protiv diskriminacije uspelo je da uđe u Centar Sava. Popevši se na binu, neposredno pred početak filma "Milk", aktivisti su uzvikivali "smrt homofobiji" i "upalite svetla". Reakcije publike su bile podeljene. Jedni su aplaudirali, drugi su bili potpuno zbunjeni, a najveći broj gledalaca nije imao informacije o onome što se zbiva ispred bioskopske sale.

Nije novost da Srbija nema razumevanja za prava LGBT populacije. Prvi i jedini pokušaj organizovanja Dana ponosa 2001. godine završio je haosom. Više učesnika skupa, na očigled policije, pretukli su članovi desničarskih organizacija. Od tada u Srbiji nije organizovan Dan ponosa. Međutim, konferenicije za novinare, seminare i okrugle stolove organizovale su različite organizacije koje promovišu prava LGBT populacije, a neke aktivnosti su održavane baš u Medija centru, a time i u Centru Sava.

Većina državnih organa osudila je ponašanje uprave Centra Sava. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava smatra da rukovodstvo Centra Sava mora da podnese ostavke. U izjavi za Blic, državni sekretar Marko Karadžić navodi da je "zabrinjavajuće što se pojedinci stavljaju iznad Ustava Srbije koji garantuje jednakost građanima. Iznenađen sam da se ovakvi diskriminatorski stavovi objašnjavaju time što nije problem ni mesto, ni sala već organizator". "Najmoralnije je da podnesu ostavke, a ako to ne učine moraju da budu smenjeni".

Ministar kulture Nebojša Bradić takođe je osudio potez Centra Sava, dok se FEST izvinio učesnicima događaja, naglašavajući da nema ništa sa tom odlukom.

Zabranu konferencije GSA osudile su mnoge stranke, a najoštrije proteste uputile su Liberalno demokratska partija (LDP), Socijaldemokratska unija (SDU) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Odluka o rukovodstvu Centra Sava se očekuje u narednim danima. Pritisak na Socijalističku partiju Srbije je veliki, ali niko ne očekuje radikalne poteze. Verovatno će se odgovorni pritajiti na neko vreme, dok se stvar ne zaboravi, da bi se nakon toga vratili ispunjavanju svojih redovnih "radnih obaveza". Do tada, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je izvinjenje GSA. Boris Milićević je pozdravio ovaj gest, ali i dodao da to nije dovoljno, te da bi odgovornost morala da bude jasno utvrđena.

Konferenicja za novinare GSA je ipak održana 04. marta u Centru za kulturnu dekontaminiaciju. Tom prilikom aktivisti GSA su predstavili Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - "Ovo je zemlja za nas". U izveštaju se navodi da je "Srbija homofobično društvo koje sistematski vrši nasilje i diskriminaciju nad LGBT osobama". Istraživanje javnog mnenja "Predrasude na videlo - homofobija u Srbiji" koje za potrebe GSA sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) ukazuje na duboko ukorenjenu homofobiju velike većine stanovništva, brojne predrasude, veliku socijalnu distancu i opštu neinformisanost kada je ova tema u pitanju. Istraživanje je pokazalo da je nivo homofobije najniži kod grupe ispitanika od 15 - 29 godina, što aktivistima GSA ostavlja razloga za umereni optimizam kada je u pitanju budućnost. Rezultati izveštaja govore i o visokom stepenu nasilja prema LGBT osobama, kao i brojnim napadima na objekte u kojima se okuplja LGBT populacija.

U izveštaju se navode pomaci u ponašanju državnih organa prema LGBT osobama, a to se naročito odnosi na Ministarstvo rada i socijalne politike koje je prihvatilo predlog zakona o antidiskriminaciji koji je sačinila Koalicija protiv diskriminacije. Dobra saradnja ostvarena je i sa kancelarijom Ombudsmana i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, pa je čak i saradnja sa policijom okarakterisana kao nešto bolja.

Aktivisti GSA najavili su organizovanje Parade ponosa do kraja 2009. godine.